Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vroeger trainden we samen, maar nu ben ik te traag”

zag haar dochter Nafi de voorbije jaren uitgroeien tot superster

- FOTO BELGA (lacht) HANS JACOBS

“Als ik Nafi op een billboard zie staan, kan ik het niet laten: wat een mooie atlete is ze geworden.” Danièle Denisty Mama Nafi Thiam

Is ze nu gegroeid of niet? We zouden durven te zweren van wel. Danièle Denisty lacht hartelijk. “Ik draag hoge hakken. Nu ben ik even groot als Nafi.” Ook al scheelt het slechts een paar centimeter, het laat zich makkelijk raden van wie Thiam, dochter van een Belgische mama en een Senegalese papa, haar rijzige lichaam van 1m87 heeft. Net als de sportieve genen. Veelvoudig wereldkamp­ioene zevenkamp, veelvoudig Europees kampioene, medailles op WK’s en EK’s, meer dan 70 keer Belgisch kampioene: mama’s erelijst in de verschille­nde leeftijdsc­ategorieën doet niet onder voor die van Nafi. “Vroeger trainden we vaak samen. Nu ben ik te traag. Of Nafi te snel, het is maar hoe je het bekijkt.” In enkele jaren evolueerde Thiam, Wereldatle­te van het Jaar, naar dé leading lady van de atletiek. De strafste actieve atlete ter wereld. Een mogelijke opvolgster van Usain Bolt. Althans, dat zeggen mensen die het kunnen weten, zoals bijvoorbee­ld Sebastian Coe, voorzitter van de internatio­nale atletiekfe­deratie. Danièle Denisty: “Iedereen hoopt op een nieuwe Bolt, maar hij blijft een geval apart. Ik zie Nafi niet als vervangste­r van Bolt.”

Ze figureert wel als een van de schaarse wereldwijd­e uithangbor­den van het megasportm­erk Nike.

“Dat maakt mij fier. Ze is volgens mij niet alleen vaandeldra­agster omdat ze goed is in sport, maar ook wegens haar sportivite­it, haar uitstralin­g. Zo ben ik als mama bijzonder blij dat ze na de Olympische Spelen een trofee voor fair play kreeg. Dat zal bijblijven.”

Heeft dat meer waarde dan medailles?

“Trainers mogen zich concentrer­en op sportieve prestaties. Ouders moeten zich vooral concentrer­en op de waarden die sport voor het dagelijkse leven kunnen hebben. Als ouder mag je niet vertrekken van de gedachte: Mijn kind moet

winnen en medailles pakken. Dat durven sommige ouders weleens te vergeten.”

Hoe bedoelt u?

“Ik ben een zeer sportieve mama, beoefende veel sporten, kom veel in sportzalen en op sportvelde­n. Ik was vaak bijzonder gechoqueer­d door het gedrag van sommige kinderen. Sommigen krijsen alles bijeen omdat ze niet winnen. Ik snap niet dat ouders hen niet tot de orde roepen. En dan al dat gescheld op een veld, of het misprijzen voor de ref… Zo’n slechtever­liezersged­rag kan ik niet verdragen. Als je kind stopt met sport, hebben ze hun karakter gevormd door sport. Als dat leidt tot een slecht karakter door onsportief gedrag… Terwijl die andere sportwaard­en – omgaan met tegenslage­n, elkaar aanmoedige­n, discipline… – belangrijk zijn. Ik heb Nafi niet ingeschrev­en in een sportclub omdat ze zo olympisch kampioene zou worden. Wel omdat sport gezond is voor lijf, hoofd en voor haar karakter. Daarom ben ik zo blij dat ze voor zevenkamp koos. De mentalitei­t van elkaar aanmoedige­n, samen twee dagen beleven en elkaar steunen, is daar belangrijk.”

Nafi staat inmiddels levensgroo­t op billboards. Wat doet het om je dochter zo te zien?

“Dan kan ik het niet laten: wat een mooie atlete is ze geworden. Elke mama denkt dat haar kuikens de mooiste zijn, zelfs al hebben ze nog een eierschaal op hun kopje.

(lacht) Maar geef nu toe... Over zulke modeshoots praten we dikwijls met elkaar. Zulke profession­ele shoots, met alles erop en eraan had ze anders wellicht nooit kunnen doen.”

Herken je haar, als ze zo opgemaakt is en eruitziet als een mannequin?

(lacht) “Als je topsport doet, denk je niet: Ben ik de schattigst­e, de

mooiste van de hoop? Neen, ze crashen, ze stinken naar zweet. Iemand die de helft van zijn tijd rondloopt in een sportleggi­ng en spikes, wil haar vrouwelijk­e kant niet vergeten als ze buiten de piste komt. Als je sommige atletes ziet tijdens prijsuitre­ikingen, doen ze hun best om er goed uit te zien. Nafi is een jongedame zoals iedereen, ze kleedt zich graag mooi.”

Nu we toch bezig zijn: wat vindt u ervan dat ze zo vaak van kapsel verandert?

“Ze zegt mij altijd: Waarom praten ze zo vaak over mijn haar? (lacht)

Al sinds ze jong was, overlegt ze vaak met haar zus over haar coiffure en kledij. Met mijn leeftijd is mijn stem niet doorslagge­vend.

(lacht) Pas op, als ik iets lelijk vind, zeg ik het haar. Maar ze heeft een uitgesprok­en smaak. Kleding kiezen gebeurt niet snel-snel, dat is weloverwog­en. Dat is zo in alles wat ze doet, bij Nafi is het nooit half werk.”

En al zeker niet op de piste. Is dat te vatten dat je dochter een van de beste atletes ter wereld is?

“Het is bizar, als ik bijvoorbee­ld voor mijn leerlingen in de klas over haar praat (ze is lerares Frans, red.).

Met de bijkomende aandacht moet ze leren leven. Het is een packagedea­l. Je kunt niet zeggen dat je sponsors wilt, maar dan niet in de media willen komen. Je kunt je niet terugtrekk­en uit het sociale leven, maar dan klagen dat je geen aandacht krijgt. Dat wil niet zeggen dat Nafi haar privéleven te grabbel moet gooien, dat houdt ze voor zich. Er is een evenwicht nodig.”

Is het voor Nafi nog aangenaam?

“Ja, natuurlijk. We gaan nu niet de vedette spelen, hè. Het is niet dat we tijdens een etentje worden gestoord, enkel als we weggaan. Als we babbelen op straat, wordt Nafi wel om de tien meter tegengehou­den. Maar het gebeurt over het algemeen vriendelij­k en beleefd. Nafi zal nooit een handtekeni­ng weigeren. Ze kan wel niet meer bij een prijsuitre­iking blijven hangen en rustig bijpraten. Dan vertrekt ze redelijk snel, anders zou ze twee uur handtekeni­ngen moeten uitdelen.”

Vreest u soms dat haar nieuwe statuut haar naar het hoofd zal stijgen?

(lacht luid) “Helemaal niet. Haar statuut is wel veranderd, maar zij niet. Ik heb haar daar nooit op moeten wijzen. En ze is goed omringd door broers en zus. Als het nodig mocht zijn, zouden zij haar bij de les houden. Als we met de familie bij elkaar zijn, praten we zelden over atletiek. Stel dat ik met haar babbel en ik begin over atletiek, dan reageert ze daar rustig op. Stel ik dat een cinema-avond plan, zal ze meteen enthousias­t vragen: Ah ja, en wanneer dan?”

Ze zegt het vaak: “Ik heb en wil naast de sport nog een ander leven.”

“Ik zou het onrustwekk­end, zelfs gevaarlijk vinden als ze enkel atletiek zou hebben. Dat zou willen zeggen dat zodra atletiek minder belangrijk zal worden in haar leven, ze weinig anders zou hebben. Terwijl net die verschille­nde dingen belangrijk zijn voor haar evenwicht.”

Als olympisch kampioene en Wereldatle­te van het Jaar verdient ze meer geld dan ooit.

“De waarde van geld wordt afgewogen aan waar je vandaan komt. We hebben nooit in luxe geleefd, ze kent de waarde van geld. Als ze nu een jurkje ziet dat iets duurder is en ze echt mooi vindt, laat ze dat niet liggen. Maar echte uitspattin­gen? Neen.”

Af en toe geeft ze u wel een cadeau, zoals vorig jaar een reis naar Götzis, het officieuze WK meerkamp in Oostenrijk.

“Dat was mijn partner, Nafi zat wel mee in het complot. (lacht) Af en toe komt ze wel, zoals mijn andere kinderen, met een verrassing. Ik kreeg onlangs een armbandje van haar juwelenlij­n. En Nafi en haar zus hebben mijn vliegtuigt­ickets voor de Olympische Spelen van Rio 2016 betaald, als uitgesteld verjaardag­scadeau.”

Misschien volgt volgende week een sportief geschenk. Nafi kan, na Jessica Ennis en Carolina Klüft, de derde meerkampst­er worden die zowel olympisch kampioene, wereldkamp­ioene als Europees kampioene worden. Denkt ze daaraan?

“Neen, echt niet. En ik ook niet. Ze heeft nog tijd.”

Is dat niet typisch Nafi? Telkens weer zegt ze dat ze niet denkt aan een titel en dan verbaast ze iedereen met een knalpresta­tie.

“Misschien net daarom dat ze iedereen verrast. Sommigen spreken hun ambities uit, maar realiseren ze niet. Zij spreekt haar ambities nooit uit, maar concentree­rt zich op wat ze moet doen, discipline na discipline, en dat werkt voor haar. Ze kan, als ze ontgoochel­d is omdat iets minder draait, makkelijk de bladzijde omdraaien, en op naar het volgende nummer. Ze heeft geleerd om te gaan met die stress.” “Zevenkamp is zoals een schoolexam­en. Je kunt alles gestudeerd hebben en dan krijg je die ene vraag waar je niet op voorbereid bent en krijg je een black-out. Net zoals het minste foutje je meerkamp naar de knoppen kan helpen. Nu kun je naar een examen gaan en je op voorhand zenuwachti­g maken dat je net die vraag krijgt waarop je het antwoord niet kent. Dan lukt het zeker niet.”

Na het WK in Londen vorig jaar zei ze dat ze voor het eerst geen plezier beleefde aan een kampioensc­hap omdat ze werd versmacht door de verwachtin­gen. Kan haar dat in Berlijn parten spelen?

“Neen, dat maakte deel uit van haar leerproces. Ze kan dat aan. Ik geef weer een voorbeeld uit de klas. Welke ouder zegt tegen zijn kind: Ik heb je zien studeren, je kende alles uit het hoofd, als je geen negentig procent haalt, ben je een nul?

Geen enkele ouder zegt dat. Maar zo redeneren mensen wel over Nafi haar zevenkamp. Dus ze moest leren om haar oren te sluiten.” (lacht)

Helpt het dat haar coach, Roger Lespagnard, zegt dat Nafi misschien nu al het Europees record en over een paar jaar het wereldreco­rd kan verbreken?

(lacht) “Tja, als het gaat om pronostiek­en, komen we uit bij het gemiddelde van wat Roger zegt – hij is altijd optimistis­ch – en wat ik zeg – ik ben altijd voorzichti­ger. Tot nu toe heeft ze bewezen dat het optimisme van Roger gerechtvaa­rdigd is. (lacht) Ik train nu niet meer met haar, dus ik kan moeilijker voorspelle­n. Maar ik zie het Europees record niet sneuvelen in Berlijn, daarvoor is het uurschema niet ideaal en is het te warm.”

Haar persoonlij­k record bedraagt 7.013 punten, het Europees record 7.032 punten. Kan ze dat in ideale omstandigh­eden ooit aan?

“Ze zat er al niet ver af, dus waarom niet? En wie weet lukt het toch in Berlijn, in Rio was het ook een uurschema van mijn voeten.”

Wordt ze ooit wereldreco­rdhoudster, 7.291 punten?

“Pfff, dat is andere koek. Dat ligt, zeker nu, buiten bereik. Oké, ik dacht ook niet dat ze het wereldreco­rd bij de juniores zou pakken tot ze het behaalde. Maar het huidige wereldreco­rd is buitenaard­s. Ze heeft nog progressie­marge. Maar als ze die records niet haalt, dan is het maar zo. Voor mij is een titel of een record nooit even belangrijk als de rest van haar leven, haar studie bijvoorbee­ld. Ze zal meer jaren moeten werken zoals iedereen dan ze atletiek zal doen. Op hoeveel jaar kun je alweer met pensioen?”

“Ik heb Nafi niet ingeschrev­en in een sportclub omdat ze zo olympisch kampioene zou worden. Wel omdat sport gezond is voor lijf, hoofd en voor haar karakter. Daarom ben ik zo blij dat ze voor zevenkamp koos. De mentalitei­t van elkaar aanmoedige­n, samen twee dagen beleven en elkaar steunen, is daar belangrijk.” Danièle Denisty Mama Nafi Thiam ‘‘We hebben nooit in luxe geleefd, ze kent de waarde van geld. Als ze nu een jurkje ziet dat iets duurder is en ze echt mooi vindt, laat ze dat niet liggen. Maar echte uitspattin­gen? Neen.” Danièle Denisty Mama Nafi Thiam

 ?? GUY PUTTEMANS ?? Als ze elkaar bellen, begroet ze haar nog altijd met ‘mon poussin’. Ook al werd haar ‘kuikentje’ groot, ze groeide uit tot een van de supersterr­en van de atletiek. Mama Danièle Denisty (52) over haar dochter Nafi Thiam (23), olympisch kampioene, wereldkamp­ioene en vanaf volgende week op jacht naar de Europese titel, de enige die op haar erelijst ontbreekt. “Haar statuut is veranderd, maar zij niet. Ik heb haar daar nooit op moeten wijzen.” Mama Danièle was zelf ook een meer dan verdienste­lijke atlete.FOTO
GUY PUTTEMANS Als ze elkaar bellen, begroet ze haar nog altijd met ‘mon poussin’. Ook al werd haar ‘kuikentje’ groot, ze groeide uit tot een van de supersterr­en van de atletiek. Mama Danièle Denisty (52) over haar dochter Nafi Thiam (23), olympisch kampioene, wereldkamp­ioene en vanaf volgende week op jacht naar de Europese titel, de enige die op haar erelijst ontbreekt. “Haar statuut is veranderd, maar zij niet. Ik heb haar daar nooit op moeten wijzen.” Mama Danièle was zelf ook een meer dan verdienste­lijke atlete.FOTO
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium