Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De hand van de meesterdie­f

-

Drie andere ‘meesterlij­ke’ kunstdiefs­tallen die tot op vandaag onopgelost blijven.

De zwaarste

Dieven gingen in december 2005 aan de haal met een enorme sculptuur van Henry Moore uit zijn museumtuin in Perry Green, ten noorden van Londen. Geen kinderspel, want ‘Reclining Figure

1969-70’ woog meer dan twee ton. Gevreesd wordt dat de dieven geen idee hadden van de waarde van hun buit – meer dan drie miljoen euro – en dat ze het beeld stalen voor het metaal, waar de ijzerhande­laar wellicht nog geen 3.000 euro voor gaf.

De Belgische

De beroemdste Belgische kunstroof aller tijden: De

Rechtvaard­ige Rechters, onderdeel van Het Lam Gods van Jan en Hubert van Eyck, werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen uit de SintBaafsk­athedraal in Gent en is tot op heden spoorloos. Bij het parket en de politie van Gent zijn 84 jaar na de diefstal nog altijd een procureur en twee speurders belast met het dossier.

De grootste ooit

28 jaar na de wellicht grootste kunstroof ooit uit een Amerikaans museum is er nog altijd geen spoor naar de 13

werken die gestolen werden uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. Daarbij drie Rembrandts, een Vermeer en werken van Degas. Gestolen door mannen die zich uitgaven voor agenten en de bewakers vastbonden om rustig hun gang te kunnen gaan. Het museum looft 8,6 miljoen euro uit voor de gouden tip die leidt naar de gestolen werken, samen bijna een half miljard euro waard. Wie ze terugbreng­t, is ook vrijgestel­d van vervolging.

 ?? FOTO RR ?? De Rechtvaard­ige Rechters,onderdeel van Het Lam Gods.
FOTO RR De Rechtvaard­ige Rechters,onderdeel van Het Lam Gods.
 ?? FOTO RR ?? Reclining Figure 1969-70 woogmeer dan twee ton.
FOTO RR Reclining Figure 1969-70 woogmeer dan twee ton.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium