Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Organisati­e wil blijkbaar niet dat ik kan winnen”

Na vierde plaats in San Sebastian overweegt Greg Van Avermaet te vlakke BinckBank Tour te schrappen

- Van onze redacteur in Donostia Jan-Pieter De Vlieger

Greg Van Avermaet rijdt en klimt opnieuw op olympisch niveau. Hij finishte vierde in de Clasica San Sebastian en maakte vooral indruk op de Murgil Tontorra, een Baskische Muur van Hoei. “Heel optimitisc­h” is Van Avermaet over zijn kansen komende zondag op het EK. In de BinckBank Tour in eigen land heeft hij voorlopig geen zin. “Alleen maar vlakke ritten. Ik overweeg om te starten in de Arctic Race in Noorwegen. Dat parcours ligt me wel.”

“Na de Tour klim ik altijd goed”, zegt Greg Van Avermaet. Dat bleek zaterdag op slotklim Murgil Tontorra (1,8km aan 11,3%) in de Clasica San Sebastian. Wat Van Avermaet daar demonstree­rde, was van het niveau Rio de Janeiro in 2016. “Normaal kom ik daar boven als pakweg vijftiende”, aldus Van Avermaet. “Nu was ik een van de besten.”

Van Avermaet reed op de top van de Baskische Muur van Hoei zowaar in vijfde positie, nadat hij zich voor de klim al slim had geposition­eerd in de Trek-trein van Bauke Mollema. Na Julian Alaphilipp­e en Mollema, volgde Van Avermaet (72 kilogram) in een groepje met Gorka Izagirre (61 kg), Antwan Tolhoek (60 kg) en Rudy Molard (62 kilogram). Renners als Rigoberto Uran en Steven Kruijswijk – klassement­srenners uit de Tour – zaten veel verder. “Ik kan geen drie dagen na elkaar goed klimmen”, zegt Van Avermaet. “Maar in een eendagswed­strijd kan ik bergop wel mee met die mannen.”

Van Avermaet verloor aan de finish wel de sprint om de derde plaats van de Franse kampioen Anthony Roux. “Een beetje vervelend”, vond hij dat zelf. “Maar het was ook geen sprint om winst of verlies. Ik denk dat ik wel de op twee na beste man in koers was.”

Meeste koerskilom­eters

Zo is San Sebastian een mentale boost voor alle komende races, te beginnen bij het EK in Glasgow van komende zondag. “Een parcours dat perfect op mijn maat is”, aldus Van Avermaet. “Met deze vorm ben ik heel optimistis­ch over mijn kansen daar.”

San Sebastian doet ook het beste verhopen voor het aanstaande WK in Innsbrück (30 september), ook al is dat in kilo- en hoogtemete­rs nog van een andere orde. “De echte Belgische klimmers als Tim Wellens, Dylan Teuns of Tiesj Benoot verdienen daar vol hun kans te krijgen”, aldus Van Avermaet. “Maar ik kan de joker binnen de ploeg zijn. Die ruimte zullen we hebben, niemand zal verwachten dat België de koers gaat dragen.”

Normaal zou Van Avermaet zijn vaste aanloop volgen richting WK: San Sebastian – BinckBank Tour – Bretagne Classic (Plouay) en dan de GP Québec en Montréal in Canada. Dit jaar lijkt hij echter van plan om daar vanaf te stappen. Hij overweegt om de BinckBank Tour te schrappen en te starten in de Arctic Race of Norway (16-19 augustus). Deels omdat hem dat een paar dagen meer rust biedt. Van alle toprenners heeft Van Avermaet veruit het meeste koerskilom­eters op de teller dit jaar: op dit moment al 10.810 volgens website Pro Cycling

Stats. Peter Sagan staat bijvoorbee­ld ‘maar’ op 9.280 kilometer.

Het is sowieso een hele moeilijke logistieke operatie om op zondag het EK in Glasgow te rijden en één dag later aan de start te komen van de BinckBank Tour in Heerenveen. Maar extra rust is zeker niet de enige reden om de BinckBank Tour over te slaan. Van Avermaet is gewoon niet opgezet met het parcours. “Ik heb het rittensche­ma bekeken en er zit niet eens een Ardennenri­t in”, zegt hij. “In een hele week vlakke ritten heb ik geen zin. Dan kan ik mijn stempel niet drukken. Het parcours in Noorwegen moet me veel beter liggen.”

Koers met “de allergroot­sten”

Een forfait voor de BinckBank Tour zou ‘politiek’ gevoelig liggen. De wedstrijd prijst zichzelf op haar website aan als “de mooiste koers van België en Nederland, met de allergroot­ste renners aan de start”. Van Avermaet hoort daar natuurlijk bij. Toch vindt hij zelf niet dat hij de organisati­e tekort zou doen met een forfait: “De organisati­e? Als ik het parcours zie, willen ze blijkbaar niet dat ik de BinckBank Tour kan winnen.”

Organisato­r Rob Discart was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

“Met deze vorm ben ik heel optimistis­ch over mijn kansen op het EK.” Greg Van Avermaet BMC

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Insausti leidt hier de beklimming voor latere winnaar Alaphilipp­e en Van Avermaet. Mollema volgt links.
FOTO PHOTO NEWS Insausti leidt hier de beklimming voor latere winnaar Alaphilipp­e en Van Avermaet. Mollema volgt links.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium