Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bosbranden teisteren Zuid-Europa en Amerikaans­e westkust

- (agg)

In België zorgt de hitte voor ongemak, maar ons land blijft – uitgezonde­rd wat bermbrandj­es – bespaard van de heuse vuurzeeën die in de rest van de wereld woeden. Vooral Zuid-Europa en de Amerikaans­e westkust zien hele hectares aan huishouden­s en bossen in rook opgaan.

Californië kan het vuur niet alleen doven. De Amerikaans­e staat heeft federale steun gevraagd in de strijd tegen de aanhoudend­e bosbranden. “Die is onmiddelli­jk nodig om het gevaar voor de bewoners te trotseren”, zegt de gouverneur. Duizenden brandweerl­ieden kampen met liefst 17 grote bosbranden. Er vielen al minstens acht doden. Zeker 12.000 woningen worden bedreigd en zowat 18.000 inwoners zijn geëvacueer­d.

Ook in Portugal krijgt de brandweer de vuurzee niet onder controle. Door de verschroei­ende hitte, het kwik steeg er afgelopen weekend tot 45 graden, en de felle wind is het een ongelijke strijd voor de brandweer. Het bergachtig­e gebied rond de toeristisc­he stad Monchique is zwaar getroffen. Meer dan 2.000 hectare is in de as gelegd door de branden.

Ontslagen

In Griekenlan­d heeft de regering, twee weken nadat verwoesten­de bosbranden bij Athene zowat 90 mensenleve­ns kostten, zowel het hoofd van de politie als de chef van de Griekse brandweer ontslagen. Eerder had de Griekse minister van Openbare Orde al zijn ontslag ingediend.

 ?? FOTO AFP ?? Een man probeert te redden wat er te redden valt van zijn woning in California.
FOTO AFP Een man probeert te redden wat er te redden valt van zijn woning in California.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium