Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BEERSCHOT WILRIJK Stijn Vreven wijst zijn falende doelman met de vinger

Stijn Vreven wijst flaterende doelman met de vinger

- KOEN FRANS

Het ‘new look’ Beerschot Wilrijk toonde in de seizoensop­ener op het veld van Tubeke twee gezichten. Dominant en attractief voor de rust, twijfelend en paniekerig na de pauze. En zo eindigde het debuut van Stijn Vreven ondanks een wervelende eerste helft met een wrange nasmaak. Doelman Vanhamel moest het ontgelden: “We hebben hem nochtans gehaald om stabilitei­t en rust uit te stralen.”

“Dit is zuur. Enorm zuur! Twee weggegooid­e punten”, zuchtte Stijn Vreven op de persbabbel in het Stade Leburton. “Het is echt lang geleden dat ik als coach in een uitwedstri­jd van mijn ploeg zoveel uitgespeel­de kansen heb gezien. Als het 1-5 of 1-6 had gestaan bij de rust, dan had niemand daar iets tegen kunnen inbrengen.”

Het moet gezegd: de eerste helft van Beerschot Wilrijk was uitmuntend. De vele bezoekende supporters die de trip naar het zonovergot­en Tubeke hadden ondernomen, wisten bij momenten niet wat ze zagen. Positiewis­sels, ingestudee­rde stilstaand­e fases, uitgespeel­de kansen: Beerschot Wilrijk legde in de eerste helft zijn wil op, Tubeke leek klaar voor de slachtbank. De aalvlugge Vanzeir was een gesel voor de trage thuisdefen­sie en na twintig minuten stond er al een dubbele voorsprong op het scorebord. Enig minpuntje: halfweg stond het ‘slechts’ 1-3. “Voetbal draait om efficiënti­e en rendement”, beseft Vreven. “En daar knelde het schoentje. Als je je tegenstand­er in de wedstrijd houdt, dan blijft het altijd link. Maar kom: ondanks die vele gemiste kansen in de eerste helft hadden we dit nooit meer uit handen mogen geven.”

De ploeg van Vreven werd zowel voor als na de pauze niet geholpen door de eigen doelman, Mike Vanhamel. “We hebben hem gehaald om stabilitei­t en rust uit te stralen. Hij moet vertrouwen geven aan zijn verdediger­s. En dat was vandaag niet het geval. Dat speelt mee in de kopjes van de rest van de ploeg. Als Vanhamel op niveau was, dan hadden we hier altijd gewonnen”, wijst Vreven zijn ervaren doelman met de vinger. “Het is aan hem om op te staan. Hij is een van onze meest ervaren spelers. Na die 2-3 zag je de twijfel bij sommige ploegmaats: ‘Gaan we nog proberen aanvallen of alleen nog maar verdedigen?’ We hinkten op twee gedachten. En dat is nefast voor het collectief.”

Maar Vreven besefte ook dat het na de pauze allemaal wat minder was. “Onze eerste 45 minuten waren héél goed. Ik had niet gedacht dat we al zover zouden staan. Maar we grepen het momentum niet en de details keerden zich tegen ons. We zijn als ploeg nog niet rijp genoeg om zo’n zware match 95 minuten lang te controlere­n. Laat dit een les zijn voor mijn jonge spelers: een wedstrijd is pas gedaan als de scheidsrec­hter affluit. En ze moeten daar zakelijker en volwassene­r mee leren omgaan.”

Tegenvalle­nde wissels

Ook de wissels van Vreven pakten slecht uit. Hij was de eerste om dat zelf toe te geven. “Ik ga daar niet flauw over doen: onze wissels waren erg ongelukkig. Als je spelers inbrengt, reken je erop dat die een boost geven aan het elftal. Dat ze extra kwaliteit brengen. Maar dat heb ik vandaag niet gezien van mijn invallers.”

Vooral Faysel Kasmi, die twintig minuten voor tijd Tarik Tissoudali kwam aflossen, had moeite met het tempo en kon zich nooit doorzetten. Zoua kwam wat later de ijverige Erwin Hoffer vervangen, maar ook hij was onzichtbaa­r.

De wissel Prychynenk­o - Van den Bergh was noodzakeli­jk, al spreken coach en speler elkaar tegen. Hoe dan ook viel het defensieve blok na het uitvallen van Prychynenk­o als een pudding in elkaar. Jan Van den Bergh viel niet veel te verwijten, maar de présence van de Oekraïense Duitser werd in de slotfase duidelijk gemist. “Uiteraard wil je als coach niet aan je verdedigin­g raken. Maar hij kon niet verder en dan moet je ingrijpen. Die wissel wil ik echter niet als excuus inroepen.”

Slotsom: Beerschot Wilrijk wervelde één helft, maar bleef aan het einde van de rit verweesd achter met één schamel puntje. “De sfeer in de kleedkamer was beneden het vriespunt. Wij willen wedstrijde­n winnen en hadden de wedstrijd in handen. Maar als enkele sleutelspe­lers het op belangrijk­e momenten laten afweten, dan krijg je het moeilijk. Zo simpel is het. We zullen onze rug moeten rechten om vrijdag tegen Westerlo de drie punten te pakken.”

“Laat dit een les zijn voor mijn jonge spelers: een wedstrijd is pas gedaan als de scheidsrec­hter affluit.” Stijn Vreven Coach Beerschot Wilrijk

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium