Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp Port Epic zoekt zandwegen en kasseien in havengebie­d op

Schaal Sels Merksem verandert week eerder in lokale wedstrijd

- GUY FRANSEN

Antwerpen krijgt zondag 2 september een nieuwe wielerweds­trijd, de ‘Antwerp Port Epic’. De koers is 210 km lang, gaat zowel door het volledige havengebie­d op linker- en rechteroev­er en kent vooral 32 km kasseistro­ok en 30 km onverharde wegen. De Antwerp Port Epic vervangt de bestaande Schaal Sels in Merksem. Die krijgt op zondag 26 augustus, een week eerder, wel een nieuwe versie.

Start- en aankomstpl­aats van de Antwerp Port Epic bevinden zich aan het Antwerpse Havenhuis, het gebouw met de diamanten koepel. Initiatief­nemer van de nieuwe wedstrijd is de Antwerpse ondernemer Ben Simons, ook al achttien jaar organisato­r van de Schaal Sels. Het was Simons die in 2015 op de idee kwam om de Schaal Sels ook over zandwegen in de Antwerpse Poldergeme­enten te laten koersen. Dat leidde in de eerste editie tot hilarische toestanden met wagens die zich vastreden, maar de toon van de koers was gezet, en ze viel bij de renners wel in de smaak. Plugstreet­s in Gent-Wevelgem, onverharde wegen in Dwars door Het Hageland en straks ook Parijs-Tours: andere koersen slaan dezelfde weg in.

Simons oordeelde dat die wedstrijd nog meer in haar mars heeft, en dokterde daarom samen met oud-renners Nico Mattan en Johan Museeuw een totaal nieuw parcours uit. De renners starten aan het Antwerpse Havenhuis en gaan dan via de Waaslandtu­nnel naar Zwijndrech­t. Tot daar verloopt de wedstrijd in stoet. Ter hoogte van ondernemin­g Van Moer Logistics wordt de echte start gegeven. Het peloton trekt daarna door de Wase Polders en de haven op de Linkeroeve­r, waarbij het ook de bedoeling is langs het Vossenproj­ect van havenbaas Fernand Huts te rijden.

Renners passeren meermaals

Via de Liefkensho­ek- en Tijsmanstu­nnel keren de renners dan weer naar de rechteroev­er, om daar vooral ten noorden van Antwerpen verder te koersen over kasseien en de befaamde onverharde stroken. Simons kent de lokale regio als geen ander en tekende een parcours uit waarbij de toeschouwe­rs de renners in de Polderdist­ricten meerdere keren zullen zien passeren.

‘’Eind augustus, begin september is het moeilijk om nog een wedstrijd te organisere­n. Ik wilde geenszins een soort criterium, wél een echte koers met karakter. Het was overigens de voorzitter van de Belgische Wielerbond Tom Van Damme die me enkele jaren geleden zei dat er meer koersen met temperamen­t moesten komen. Welnu, de Antwerp Port Epic is een kruising tussen de Strade Bianche en Parijs-Roubaix.’’

Oud-renner Nico Mattan is wedstrijdd­irecteur en komt volgend weekend het parcours nog een keer monsteren. Johan Museeuw wordt adjunct-directeur. De wedstrijd krijgt op de kalender een 1.1-statuut. Het prijzengel­d en de organisati­ekost worden volledig opgehoest door Ben Simons. Hij hoopt dat aan het Havenhuis op termijn wel een heus evenement-annex-festival kan georganise­erd worden, ter animatie van de koers.

Lokaal Merksemse Schaal Sels

En de Schaal Sels in Merksem? Die wedstrijd blijft bestaan. Ze wordt zondag 26 augustus georganise­erd, exclusief op Merksems grondgebie­d. Simons komt daarmee tegemoet aan de opmerkinge­n van het district dat de renners in de eerdere edities toch wat weinig over de Bredabaan in Merksem passeerden. De toeschouwe­rs krijgen de renners nu veertien keer te zien.

Over het deelnemers­veld van de Antwerp Port Epic is het momenteel nog gissen, al hoopt de organisato­r wel het koningsduo uit de cyclocross, Wout Van Aert en Mathieu Van Der Poel, aan de start te krijgen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Schaal Sels, sinds 2015 op onverharde wegen. De nieuwe wedstrijd zal ook zo’n parcours volgen.
FOTO PHOTO NEWS De Schaal Sels, sinds 2015 op onverharde wegen. De nieuwe wedstrijd zal ook zo’n parcours volgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium