Gazet van Antwerpen Stad en Rand

350.000 euro om koetsen en paarden in VS te krijgen voor Wereldruit­erspelen

Koetsen Belgische menners in zeecontain­ers naar Wereldruit­erspelen in Verenigde Staten

- KRISTIN MATTHYSSEN

Bij menner Glenn Geerts (29) in Malle werden dinsdag twee zeecontain­ers geladen met koetsen en tuigen van drie menners van een vierspan, die volgende maand deelnemen aan de Wereldruit­erspelen in de VS. Hun vijftien paarden vliegen op 10 september naar Amerika. Het is de eerste keer dat de federatie een landenteam menners overzee stuurt.

Glenn Geerts (29) uit Oostmalle, kleinzoon van Achilles Snoeys die zelf internatio­naal menner is geweest, besliste in 2017 prof te worden. “Intussen ben ik ook trainer van het Zweeds juniorente­am. Ik probeer een echte ambassadeu­r te zijn voor de mensport in België. Momenteel zitten we met een sterk en zeer jong team.”

De Belgische Ruiterspor­tfederatie KBRSF selecteerd­e naast Glenn Geerts (29) ook Dries Degrieck (23) uit Erpe-Mere en Edouard Simonet (29) uit Neerpelt voor de Wereldruit­erspelen in Tryon. Omdat de mensport geen olympische discipline is, is roem op de Wereldruit­erspelen het hoogste wat een menner in zijn leven kan bereiken.

Medailleka­nsen In het verleden stuurde de federatie wel al teams naar de Wereld-

ruiterspel­en als die in een Europees land werden georganise­erd, maar nooit eerder overzee. Dat de KBRSF die kosten nu wél doet, komt omdat onze menners zowel individuee­l als in team kans maken op een medaille.

“We geloven echt in onze menners”, vertelt Wendy Laeremans van de KBRSF, die het laden van de twee zeecontain­ers dinsdag in Malle bijwoonde. “Anders zouden we nooit 350.000 euro, het budget dat nodig is om onze drie menners met al hun materiaal en paarden in de Verenigde Staten te krijgen, spenderen. Een retourtje Amerika voor één paard is al ongeveer 8.000 euro. Ons totaalbudg­et voor alle ruiterspor­tdisci- plines per jaar is 820.000 euro. 350.000 is een hele hap hieruit, maar onze menners behoren tot de wereldtop.”

Die prijs is zo hoog, omdat elke rijder vier paarden én een reservepaa­rd meeneemt. “In totaal vliegen wij dus vijftien paarden naar Tryon”, zegt Laeremans. “Als een jumpingrui­ter gaat, neemt hij één paard mee en een kist voor zijn zadel. Bij de menners moeten we twee zeecontain­ers verschepen, omdat ze elk drie koetsen meenemen en drie verschille­nde soorten tuigen.”

“Wij komen uit in de marathon, de dressuur én we nemen nog een trainingsk­oets mee”, legt Glenn Geerts uit. “Bij elke koets hoort ander getuig.”

In quarantain­e

Glenn - die vijf maanden geleden samen met zijn vrouw Charlotte Van Gorp hun eerste dochter Marie verwelkomd­e - vliegt op 10 september samen met de paarden naar Amerika. “De wedstrijde­n worden gereden van 20 tot 23 september. Op 25 september keer ik terug. Maar eerst wordt het nog druk, want straks vertrek ik nog naar een wedstrijd in Nederland en volgende week coach ik de Zweedse junioren in Hongarije.”

Glenn wordt als stuurman geassistee­rd door zijn achterneef en navigator Sam Van der Linden en

backsteppe­r Rodrigo Verstraete­n. “Een navigator helpt als copiloot zoals in het autoracen, terwijl de backsteppe­r zorgt dat de koets met de vier wielen op de grond blijft.”

Glenn laadde gisteren echt álles in de zeecontain­ers, zelfs een grote kruiwagen om de stallen uit te mesten. “De zakken paardenete­n laat mijn sponsor Lannoo met het vliegtuig overvliege­n, omdat de kwaliteit van het eten door het transport in de container kan afnemen met die warmte.”

In totaal stuurt de federatie KBRSF 41 paarden naar Tryon: vijftien in de mensport, vijf in jumping, vier in dressuur, vijf in eventing, vier in paradedres­suur, vier endurance en vier in reining. Ook in de westerndis­cipline reining en in de jumping behoort ons land tot de wereldtop.

Wendy Laeremans

KBRSF

‘‘Als een jumpingrui­ter gaat, neemt hij één paard mee en een kist voor zijn zadel. Menners verschepen wel twee zeecontain­ers, omdat ze elk drie koetsen meenemen en drie verschille­nde soorten tuigen’’

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Edouard Simonet, Glenn Geerts en Dries Degrieck bij het laden van de koetsen dinsdag.
FOTO MIA UYDENS Edouard Simonet, Glenn Geerts en Dries Degrieck bij het laden van de koetsen dinsdag.
 ?? FOTO RR ?? Glenn Geerts met zijn vierspan, de vier paarden die naar de States vliegen in september, aan het werk in de discipline dressuur.
FOTO RR Glenn Geerts met zijn vierspan, de vier paarden die naar de States vliegen in september, aan het werk in de discipline dressuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium