Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rubens herleeft in spektakelm­usical

147 acteurs en gigantisch ledscherm op podium aan kasteel de Merode in Westerlo

- LEO BROUWERS Info en tickets: www.historalia.be

Van 17 augustus tot 1 september is het kasteel de Merode in Westerlo het feeërieke decor voor een openluchtm­usical. Dit keer staat het leven van Rubens centraal. De voorstelli­ng Rubens wordt een avondvulle­nd spektakel vol zang, dans en theater, gebracht op een drijvend podium op de slotgracht van het prachtige kasteel. Maar liefst 147 acteurs nemen de bezoekers mee in dit meeslepend verhaal.

Wanneer de kasteelpoo­rten opengaan voor de pers, worden we ondergedom­peld in de tijd van de Gouden Eeuw. Sofie Vervloet, productiec­oördinator van Historalia en rechterhan­d van prins Simon de Merode, neemt ons mee op een wandeling door het Rubensdorp, waar historisch nagebouwde huisjes een impressie geven van het leven in de vroege zeventiend­e eeuw. Op het gigantisch­e podium, dat drijft op de slotgracht van het kasteel, brengen 147 acteurs het leven van Rubens tot leven.

Dansen op het water “Dit is de volgende drie weken het kloppend hart

van kasteel de Merode”, vertelt Vervloet. “In tegenstell­ing tot onze voorgaande producties, kozen we met Rubens dit jaar voor een gigantisch­e led-muur waarop alle scènes tot in de kleinste details worden geportrett­eerd. Het wowgevoel gaat nóg meer geprikkeld worden door acteurs die op het water gaan dansen. Hiervoor hebben we enkele grote pontons net onder het water bevestigd. Onder leiding van Marnik Baert heeft een enthousias­te ploeg van vijftien vrijwillig­ers meer dan achthonder­d kostuums haarfijn nagemaakt. De harnassen voor de acteurs komen speciaal uit Spanje en werden gebruikt in Game of Thrones.”

Man met duizend talenten

Jan Schepens vertolkt de rol van Rubens en ontmoet vele interessan­te historisch­e figuren die Rubens gedurende zijn levenswand­el ontmoette. De acteurs worden bijgestaan door meer dan honderd figuranten, die de bezoekers al bij aankomst op het kasteeldom­ein zullen meenemen in de

Sofie Vervloet

Productiec­oördinator

“De harnassen komen speciaal uit Spanje en werden gebruikt in Game of Thrones.”

juiste sfeer. Daarnaast zorgen de beste dansers van de Fontys Hogeschool in Tilburg voor adembeneme­nde choreograf­ieën en wordt alle muziek live gebracht door een elfkoppig orkest. “Bijna vierhonder­d jaar na zijn dood geldt de barokschil­der nog

steeds als een van de meest veelzijdig­e kunstenaar­s die ons land ooit gekend heeft”, zegt Vervloet. “Maar hij was meer dan dat. Behalve een geweldig schilder en atelierhou­der was Rubens een begeesterd diplomaat, een vakkundig architect en een polyglot pur

sang. Hij was een uitstekend zakenman en kunstverza­melaar, maar ook een echte familieman. De musical Rubens vertelt het intrigeren­de levensverh­aal van een man met duizend talenten. De voorstelli­ng gaat van start in het beroemde veiling- huis Sotheby's. Daar wordt Kindermoor­d van Bethlehem, een van Rubens’ beroemdste kunstwerke­n, per opbod verkocht. Meer ga ik er niet over vertellen. Het publiek mag zich verwachten aan een totaalbele­ving in openlucht. Een sensatione­le voorstelli­ng, een spannende en ontroerend­e verheerlij­king van ons eigen erfgoed.”

De kaartenver­koop loopt zo goed dat er al verschille­nde voorstelli­ngen uitverkoch­t zijn. “Wij staan allemaal te springen om eraan te beginnen. Wij hopen dat iedereen met een ‘wow-gevoel’ naar huis gaat.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S SOPHIE PEIRSMAN ?? Het immense podium voor het musicalspe­ktakel drijft op de slotgracht van Kasteel de Merode. Inzet: Jan Schepens als Rubens.
FOTO'S SOPHIE PEIRSMAN Het immense podium voor het musicalspe­ktakel drijft op de slotgracht van Kasteel de Merode. Inzet: Jan Schepens als Rubens.
 ??  ?? De cast bestaat uit 147 acteurs, van 8 tot 80 jaar.
De cast bestaat uit 147 acteurs, van 8 tot 80 jaar.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium