Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Githa Michiels (35) uit Geel verrast met brons op EK

- (bow)

Na jaren opoffering­en werd Githa Michiels op haar 35e eindelijk beloond: ze pakte een bronzen EK-medaille. Haar trouw moest er zelfs voor wijken. “Al onze centen moet ik investeren om te kunnen mountainbi­ken. Mijn verloofde werkt zelfs dubbele shifts”, zegt Githa Michiels. “Ik hoop dat ik in functie van de Spelen van Tokio 2020 een topsportst­atuut krijg.”

Tranen met tuiten huilde Githa Michiels na het EK mountainbi­ke in Glasgow. Na een moeizame start reed ze een hele tijd op de negende plaats, maar halfweg rukte ze op om finaal de bronzen plak te pakken na de Zwitserse wereldkamp­ioene Jolanda Neff en de Française Pauline Ferrand-Prévot. “En ik had niet eens een topdag”, zegt ze. “Op karakter heb ik voor die medaille gestreden. Op het einde vreesde ik dat ik een stommiteit zou doen, maar gelukkig heb ik het niet verknald. Dit is onverhoopt, maar zo mooi.”

Michiels fietste al acht Belgische titels bijeen, maar het is pas sinds dit jaar, op haar 35e, dat ze kan wedijveren met de wereldtop. Ze werd in het Tsjechisch­e Nove Mesto en het Andorrese Vallnord twee keer zevende in de Wereldbeke­r en werd tweede in de zware vierdaagse Alpen Tour Trophy. “Ik ben een laatbloeie­r en heb het gevoel dat ik ieder jaar sterker word. Op de Spelen van Tokio 2020 moet ik mijn beste race ooit rijden.”

Dat zag ook bondscoach Filip Meirhaeghe. “In tegenstell­ing tot de mannen waren bij de vrouwen wél alle Europese toppers aanwezig. Githa was geen supertalen­t, maar haar doorzettin­gsvermogen is fenomenaal. Ze geeft nooit op en maakt de laatste jaren veel progressie. Dat rendeert nu. Alles kan in Tokio.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium