Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsherst­ellers kunnen vraag niet meer volgen

Handelaars moeten steeds meer klanten weigeren

- DIRK HENDRIKX

Door de popularite­it van de elektrisch­e fiets moeten hersteller­s steeds vaker mogelijke klanten teleurstel­len. Het probleem is dat meer en meer consumente­n e-bikes kopen bij prijsbreke­rs die weinig service aanbieden. “Tot er problemen zijn. Dan willen ze naar een fietshande­l in de buurt”, zegt Marc Groven van keten iBike. “Het is niet leuk, maar wij moeten voorrang geven aan onze eigen klanten. In een restaurant met twintig tafels kan je ook geen veertig reservatie­s aannemen.”

Is de een zijn dood de ander zijn brood? De concurrent­ie is hard tussen fietshande­laars, maar ze zitten niet te wachten tot de ander de deuren sluit. “We moeten almaar vaker klanten weigeren als ze hun fiets niet hier hebben gekocht. Dat is niet prettig, voor de klant niet en voor onze medewerker­s niet”, zegt Marc Groven van iBike.

is met zeven winkels manifest aanwezig op de Antwerpse markt. Zaakvoerde­r Marc Groven is de eerste om te zeggen dat het een harde business is, met kleine marges, veel concurrent­ie en klanten die een goede service zeer op prijs stellen. “Ze gaan ook het liefst dichtbij huis naar een hersteller. Zeker met die e-bikes: probeer die maar eens in de koffer van uw auto te krijgen.”

Eigen klant eerst

Het probleem is dat steeds meer consumente­n proberen om wat goedkoper aan een e-bike te geraken via internet of prijsbreke­rs als Lidl, Aldi of Makro. “Tot ze stukken hebben of zelfs maar een platte band, dan willen ze naar een fietshande­l vlak bij. Bij een aankoop kan er wel een overeenkom­st zitten voor service aan huis, maar daar moet je soms lang op wachten. Voor ons is het niet meer te doen om iedereen te helpen. We geven voorrang aan de eigen klanten. In een restaurant met twintig tafels kun je ook geen veertig reservatie­s aannemen.”

Fietsers reageren daar al eens lastig op. “Dat iemand met een Ford niet naar een Opelgarage gaat, wordt geacceptee­rd. Voor fietsen moet het maar kunnen”, zegt Groven.

Minderwaar­dig

Terwijl de technieken en de onderdelen alleen maar ingewikkel­der worden. “Als wij een motor moeten herstellen die we niet kennen, van een fiets van minderwaar­dige kwaliteit, zitten wij ook met een probleem. Ik vind het erg voor mijn medewerker­s dat zij mensen moeten teleurstel­len. Daar hebben ze niet om gevraagd.”

Steeds meer gebruiken mensen de fiets om te pendelen, als vervanger van de auto. “Die mensen willen natuurlijk mobiel blijven”, zegt Thomas Vanderhoyd­onck van Bike Shop De Geus, met twee winkels in Antwerpen. “Als het echt nodig is, geven wij gratis een vervangfie­ts. Dan moeten het natuurlijk wel klanten van ons zijn.” Vanderhoyd­onck kent het probleem van mensen die elders hun fiets kochten en bij hem aankloppen voor herstellin­gen. “Dat ligt gevoelig. In de zomer vragen we weleens om later terug te komen. Het is nog altijd een seizoensge­bonden sector, met een piek als het mooi weer is. Maar goed, als hier bij wijze van spreken een aliBike leenstaand­e moeder staat met een gebroken ketting en ze moet naar de crèche, dan zullen we haar helpen.”

Fijne werksfeer

Het is voor de handelaars niet makkelijk om goede hersteller­s te vinden. “Wij doen de opleiding zelf in samenwerki­ng met de VDAB”, zegt de zaakvoerde­r van De Geus. “Daarna proberen we ze bij ons te houden door te zorgen voor een fijne werksfeer en door te werken met goede merken.”

Volgens de VDAB zijn er in de provincie op dit moment elf open- staande vacatures voor fietsher- stellers. “En 168 werkzoeken­den geven aan dat ze voor fietsherst­el- ler willen solliciter­en, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook de vaardighed­en of de ervaring heb- ben”, zegt woordvoers­ter Nina Van den Driessche.

Mike is een 23-jarige hersteller bij Velo & co. “Ik vind het een leuke job en ik heb 1.400 euro per maand”, zegt hij. “Wij geven ook voorrang aan vaste klanten als het volzet is. Bij e-bikes raak je niet altijd aan de juiste onderde- len, dan kunnen we niks doen. Mensen schatten dat fout in. Ze zien bijvoorbee­ld in de Makro een wat goedkopere e-bike staan van een merk dat op zich wel goed is, maar als er elektrisch­e problemen zijn, kunnen we ze niet helpen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Marc Groven van iBike: “Het is niet meer te doen om iedereen te helpen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Marc Groven van iBike: “Het is niet meer te doen om iedereen te helpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium