Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurt bang dat paardenbeu­l nog eens zal toeslaan

Politie ontving nog geen tips, maar staat wel al in contact met rechercheu­rs andere zones waar bruut toesloeg

- KRISTIN MATTHYSSEN

De lokale politie Voorkempen heeft nog geen enkele tip gekregen in verband met de paardensad­ist die afgelopen weekend een merrie dood folterde in Brecht. Bij de paardeneig­enaars in Brecht heerst onrust. Sommigen houden hun dieren ’s nachts op stal.

Eigenares Martine Saeys van de betreurde Friese merrie Zarina uit de Van Pulstraat krijgt veel steuntelef­oontjes van andere paardenvri­enden. “Gisteren heeft de politie mij ook nog gebeld. De recherche is er dus wel mee bezig.”

Volgens woordvoerd­er Evelyn Tiebos van de politie Voorkempen kwamen er nog geen tips binnen. “Als het zinvol lijkt, zullen zeker de camerabeel­den van de ANPRcamera’s voor trajectcon­trole bekeken worden. We hebben een bericht uitgestuur­d naar het BIN (Buurt Informatie Netwerk) en onze rechercheu­rs staan in contact met andere politiezon­es waar zich gelijkaard­ige feiten hebben afgespeeld.”

In concreto gaat dit om de politiezon­e Zara (Zandhoven-Ranst), waar in januari 2017 de merrie Nagdat van Josée Verwimp vaginaal werd toegetakel­d. Ze overleefde de aanval op het nippertje. Vier maanden later stierf een hoogdracht­ige merrie aan steekwonde­n in de geslachtsd­elen in Rijkevorse­l.

Dezelfde dader

“Ik ben er 99% zeker van dat het om dezelfde gestoorde dader gaat”, zegt Josée Verwimp uit Massenhove­n, de eigenares van Nagdat, die de nachtmerri­e van 2017 nu herbeleeft. “Ik vind het erg voor die dame uit Brecht.”

In Massenhove­n en Rijkevorse­l speelden de gruwelijke feiten zich af van zondag op maandag, in Brecht sloeg de dader toe van vrijdag op zaterdag. “Het lijkt iemand te zijn die werkt en de weekends uitkiest. Net als in Brecht, lag er bij Nagdat één grote plas bloed en waren er voor de rest nauwelijks bloedspore­n. Ook dat is frappant.”

Voorzorgen

Dat Nagdat het overleefde en Zarina niet, komt omdat Nagdat een warmbloedp­aard is en Zarina een Friese koudbloed. Koudbloedi­ge paarden gaan sneller in shock.

De Brechtse paardenhou­ders nemen hun voorzorgen. “Iedereen spreekt zijn afschuw uit”, zegt Marc Laenen, die al 31 jaar manege Stal Stapelheyd­e in Brecht heeft. “We hebben al langer overal een alarm staan en de poort gaat ’s avonds op slot. Sinds zaterdag houd ik nu ook mijn kweekmerri­es ’s nachts binnen. Voor paarden is het met de hitte ’s nachts aangenamer dan overdag op de wei, maar ik ben niet gerust meer. Onmogelijk dat iemand alleen dit gedaan heeft.”

Ook fokker Danny De Belie, die niet ver van de Van Pulstraat woont, denkt dat de daders op z’n minst met twee waren. “Onze merries staan ’s nachts nog buiten, maar wij hebben overal camerabewa­king, zelfs op de weilanden.”

 ??  ??
 ?? KRISTIN MATTHYSSEN FOTO ?? Marc Laenen van Stal Stapelheyd­e met kweekmerri­e Florence, die voorlopig ’s nachts stalarrest heeft.
KRISTIN MATTHYSSEN FOTO Marc Laenen van Stal Stapelheyd­e met kweekmerri­e Florence, die voorlopig ’s nachts stalarrest heeft.
 ?? FOTO KRMA ?? De betreurde Zarina.
FOTO KRMA De betreurde Zarina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium