Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Echtgenote vrijgelate­n ruitenwass­er: “Buurman heeft zichzelf beschoten”

Onderzoeks­rechter laat ruitenwass­er vrij na dodelijk schietinci­dent in Bonheiden, zijn vrouw getuigt

- DIRK COOSEMANS

Ruitenwass­er Steve V.L. (44) heeft twee nachten in de cel doorgebrac­ht na de fatale burenruzie in Bonheiden waarbij hij zondag betrokken was. Toen liet zijn 63-jarige buurman het leven door een incident met zijn eigen jachtgewee­r. “De buurman stond plots voor ons met zijn wapen”, zegt de vrouw. “Steve heeft hem tegengehou­den. Daarbij brak de kolf van het geweer en heeft de buurman zichzelf in de lies geschoten.” V.L. is vrijgelate­n, maar hij blijft wel verdacht van doodslag.

“De buurman stond plots voor ons met zijn geweer. Steve heeft hem tegengehou­den. Daarbij brak de kolf van het geweer en heeft de buurman zichzelf in de lies geschoten.” De vrouw van ruitenwass­er Steve V.L. begrijpt niet waarom haar man twee nachten in de cel moest doorbrenge­n na de dodelijke burenruzie in Bonheiden. Gisteren werd V.L. vrijgelate­n, maar hij blijft wel verdacht van doodslag.

“Hij is geen moordenaar, hij heeft dit ook niet gewild. Steve heeft alleen maar zijn gezin willen redden.” San Wyllinck, de vrouw van ruitenwass­er Steve V.L. uit Bonheiden haalt opgelucht adem. Haar man werd gisteren na twee nachten politiecel weer vrijgelate­n. Bij een incident met buurman Roger V.D.J. (63), zondagavon­d, was een wapen afgegaan en had V.D.J. het leven gelaten. “Maar Steve heeft het wapen alleen willen afweren. Als hij er niet was geweest, had die man onze kinderen gewoon doodgescho­ten.” Op Facebook voegde ze er gisteravon­d nog aan toe: “Mijn man is vrij. Dankuwel allemaal voor de steun en geloof in mijn man.”

Vrij onder strenge voorwaarde­n

Het parket liet gisteren weten dat Steve V.L. inderdaad vrijgelate­n wordt onder strenge voorwaarde­n, maar dat hij wel in verdenking gesteld wordt van doodslag. Toch houdt de onderzoeks­rechter er rekening mee dat het om wettige zelfverded­iging gaat.

Het drama gebeurde zondagavon­d rond 22u. “Mijn man en de twee kinderen waren aan het voetballen”, vertelt Wyllinck. “Plots kwam de bovenbuur naar beneden gehold. Hij was woest om het lawaai en stampte de deur van het appartemen­t open. Hij had overduidel­ijk gedronken.”

Geweer op scherp

Na wat getier liep Roger terug naar boven. De situatie leek te koelen, maar toen Steve zich weer in de tuin waagde, schoot de buurman plots vanop zijn balkon met een jachtwapen naar beneden. “We vluchtten allemaal het appartemen­t terug in. Maar de buurman was naar beneden gelopen en stond plots voor onze neus, met het geweer op scherp.”

Het kwam tot een schermutse­ling. “Steve wou het wapen uit zijn handen rukken, maar daarbij brak de kolf. Het geweer plooide toe, en het schot ging af. De buurman raakte zichzelf in de lies. Steve heeft niet geschoten. De buur heeft in het tumult zelf de trekker overgehaal­d. Hoe erg het ook is voor zijn familie, hij heeft zichzelf omgebracht. Dat is de waarheid.”

De advocaat van Steve V.L. liet gisteren weten dat zijn cliënt zich ter beschikkin­g houdt van het onderzoek. “Mijn cliënt had nooit gedacht dat die schermutse­ling deze noodlottig­e afloop zou kennen”, alsnog meester Rutger Verelst. “We hopen dat de kwalificat­ie van de feiten in de loop van het onderzoek aangepast zal worden naar onvrijwill­ige slagen en verwonding­en, zonder het oogmerk te doden maar met de dood tot gevolg.”

San Wyllinck Echtgenote Steve V.L.

“Plots kwam de bovenbuur naar beneden gehold. Hij was woest om het lawaai en stampte de deur van het appartemen­t open. Hij had overduidel­ijk gedronken.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Het appartemen­tsgebouw in de Nieuwstraa­t in Bonheiden waar het dodelijke schietinci­dent zondagavon­d plaatsvond, tijdens een uit de hand gelopen burenruzie over lawaaierig­e kinderen.
FOTO DIRK VERTOMMEN Het appartemen­tsgebouw in de Nieuwstraa­t in Bonheiden waar het dodelijke schietinci­dent zondagavon­d plaatsvond, tijdens een uit de hand gelopen burenruzie over lawaaierig­e kinderen.
 ?? FOTO RR ?? Steve V.L. en zijn vrouw San Wyllinck.
FOTO RR Steve V.L. en zijn vrouw San Wyllinck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium