Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ijzeren regels van de lokale politiek

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Zes leden van N-VA Herentals, onder wie enkele gemeentera­adsleden, hebben hun partijkaar­t teruggestu­urd naar het hoofdkanto­or van de partij. Ze beginnen met een eigen beweging. Het rommelt al langer in de plaatselij­ke afdeling, waar fractielei­dster en Kamerlid Yoleen Van Camp alles op alles zet om burgemeest­er te worden. Ook al geven ze dat niet openlijk toe, sommige van haar collega’s hebben last van haar profilerin­gsdrang. Na een reeks incidenten leidde dit nu tot een afscheurin­g. Voor N-VA en vooral voor Van Camp is dit een lelijke streep door de rekening. Maar niet alleen in Herentals heeft NVA te maken met vertrekken­de leden. Ook in andere gemeenten doken het voorbije jaar dissidente­n op.

Een halfjaar geleden maakte uw krant een stand van zaken op. N-VA bleek koploper in het aantal afhakers. Politicolo­gen vinden dat niet abnormaal voor een partij die sinds 2010 razendsnel is gegroeid en dus in korte tijd mensen heeft moeten rekruteren. Veel van die kandidaten waren onervaren, hadden het moeilijk met de partijtuch­t en kenden ook vaak hun collega’s niet, wat hier en daar tot spanningen en afhakers leidde.

Maar in Herentals zit het pas echt goed fout. De talentvoll­e en mateloos ambitieuze politica en arts Yoleen Van Camp lijkt de gebeten hond. Na een paar jaar oppositie voeren in de gemeentera­ad in Kasterlee, werd ze parlements­lid en verhuisde ze naar Herentals met de vaste wil om in 2018 burgemeest­er te worden. Daarbij wordt ze gesteund door de nationale partijtop. Van Camp is een zeer ijverig en goed geïnformee­rd parlements­lid dat uitstekend de pers kan bespelen. Maar in Herentals heeft ze duidelijk onvoldoend­e rekening gehouden met de geplogenhe­den en de gevoelighe­den van lokale politiek. Een halfjaar geleden hingen er in de stad al grote affiches waarop alleen zij en haar compagnon en lijstduwer Pascal Van Nueten prijkten. Nogal eigengerei­d lanceerde ze de verkiezing­spropagand­a op broodzakke­n en onlangs lekte er een persoonlij­ke bericht van haar waarin ze zich niet al te vriendelij­k uitlaat over haar partijgeno­ten. Van Camp ervaart wat wel meer politici meemaken die naar een andere gemeente verhuizen om de leiding te nemen. Het lijkt eenvoudig, maar het is aartsmoeil­ijk. In de gemeentepo­litiek wordt je doorgaans een ster door heel lang mee te draaien en keihard te werken, en vooral door met veel geduld en empathie met je collega’s samen te werken. Als Van Camp nog burgemeest­er wil worden, zal ze het over een andere boeg moeten gooien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium