Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scheurlijs­t op ramkoers met N-VA

Ex-partijlede­n zetten zich af tegen burgemeest­erskandida­at Yoleen Van Camp met nieuwe politieke beweging

- MARC HELSEN

Zes voormalige partijlede­n van N-VA richten in Herentals de nieuwe politieke beweging Herentals Anders (HA!) op. Die zet is het gevolg van een partijrevo­lutie binnen de Herentalse N-VA-afdeling, na onder meer strubbelin­gen rond de manier waarop de kiescampag­ne werd gevoerd. Cruciaal daarin is de rol van federaal parlements­lid Yoleen Van Camp, die van Kasterlee naar Herentals verhuisde met de ambitie om burgemeest­er te worden.

De geboorte van de nieuwe partij is het gevolg van onenigheid binnen de partij, na reeks opmerkelij­ke voorvallen in de kiescampag­ne van N-VA Herentals.

Eerst haalde Yoleen Van Camp en haar ‘running mate’ Pascal Van Nueten de nationale krantenpag­ina’s met een kiescampag­ne waarbij ze via alle Herentalse bakkers – op één na – hun foto op de broodzakke­n lieten verspreide­n. “Goed gevonden”, zo vonden politicolo­gen, maar later ontstond ophef omdat bleek dat de partij 400 euro campagnege­ld aan elke bakker had betaald voor de actie. Fiscaal legaal, maar “deontologi­sch erover”, vond onder meer politicolo­og Carl Devos. “Je koopt de verkiezing­en niet.”

De broodzakke­nactie vond ook niet bij iedereen in de partij goedkeurin­g, niet alleen om de ethiek, maar ook omdat sommigen vonden dat de kiescampag­ne te veel rond Yoleen Van Camp draaide. Die is erg ambitieus en heeft zich voorgenome­n Herentals een nieuwe burgemeest­er te schenken: zichzelf.

Als gevolg van de strubbelin­gen trok toenmalig fractielei­der Kathleen Laverge haar kandidatuu­r voor de kieslijst in en Dominique Bellens en Bert Hendrickx werden bedankt voor bewezen diensten. Het vormde het begin van een paleisrevo­lutie binnen de Herentalse N-VA.

Lasterlijk bericht

Het krijgsrumo­er ging sindsdien amper liggen. Want niet lang daarna lekte een voor (toen nog) partijlede­n Laverge, Bellens en Hendrickx schofferen­d internetbe­richt uit, waarvan vermoed werd dat het van de hand van Yoleen Van Camp kwam, al ontkent die dat zelf met klem. Van Camp wees voor het lek met de vinger naar haar ex-vriend. Maar de man, neuroloog in het AZ Herentals, reageerde dat alleen Van Camp verantwoor­delijk kan zijn voor dat bericht: “Ik vind het spijtig dat ik ongewild in een politiek wespennest ben beland en daardoor reputaties­chade oploop.”

Hoe en door wie die fameuze scheldbrie­f op de socialenet­werksite LinkedIn werd gezwierd, moet het voorwerp gaan uitmaken van een gerechteli­jk onderzoek, want Van Camp meldde klacht neer te leggen wegens laster en eerroof tegen onbekenden.

Voor Kathleen Laverge was het genoeg: “Vooral ook door de commotie van de laatste weken en het feit dat een aantal mensen, met wie ik heel intens heb samengewer­kt binnen de partij, nu uit het bestuur en/of van de lijst zijn geweerd, heeft mij deze beslissing doen nemen. In de overtuigin­g dat jullie snel iemand vinden die beter met jullie kan samenwerke­n”, zo eindigt haar ontslagbri­ef.

Terug naar afzender

Ook kandidaat-gemeentera­adslid Esther Engels vond de scheldbrie­f

een stap te ver. Ze haalde als reden voor haar eigen ontslagbri­ef “fouten tegen de statuten van de partij bij de lijstvormi­ng en lijststemm­ing” aan, maar vooral ook het feit dat lijsttrekk­er Yoleen Van Camp haar ex ervan beschuldig­de het lasterlijk­e bericht over haar partijgeno­ten te hebben verspreid.

“Hoe kan je achter een lijsttrekk­er staan die geen greintje respect heeft voor anderen? Niet voor partijgeno­ten, niet voor haar exverloofd­e”, fulmineerd­e Engels.

Niet getreurd: N-VA verving de oproerkraa­iers moeiteloos door vervangers en presenteer­de zopas een volledige kieslijst.

Tegelijk stuurden Laverge en co. ostentatie­f hun lidkaarten van N-VA terug. “Return to sender”, staat op de omslag.

Geen vast partijprog­ramma

Toch was dit nog het einde van de sage, want sinds gisteren is Herentals is een nieuwe politieke partij rijker: Herentals Anders, of kortweg HA! Met onder meer ex-N-VA’ers Kathleen Laverge, Bert Hendrickx, Dominique Bellens, Esther Engels, Jan Goossens en Peter Hendrickx wil de partij een burgerbewe­ging zijn die Herentalse­naren toelaat hun ideeën te lanceren, onder meer via een in oprichting zijnde website. “Nieuwe tijden vragen een nieuwe politiek-maatschapp­elijke insteek”, zo luidt het. “Wij focussen niet op een vast programma. Wij willen er zijn voor die mensen die denken dat hun ideeën er niet toe doen, dat het geen zin heeft om politiek iets aan te brengen.”

Lijstvormi­ng is voor de partij geen prioriteit. “Wij willen met HA! Een visie over Herentals ontwikkele­n van onderuit, met de mensen als ervaringsd­eskundigen. Los van elke visie die ons wordt opgelegd”, zegt Laverge.

De partijlede­n benadrukke­n dat ze hun partij niet oprichten uit rancune: “Waar iets ophoudt, komt er ruimte vrij voor mooie en nieuwe dingen. Alles wat positief bijblijft, neem je mee. De negativite­it laat je waar ze haar oorsprong vindt”, laat Laverge op haar Facebookpa­gina weten.

Esther Engels Mede-oprichtste­r nieuwe partij HA!

“Hoe kan je achter een lijsttrekk­er staan die geen greintje respect heeft voor anderen?”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Van links af: Kathleen Laverge, Jan Goossens, Dominique Bellens, Bert Hendrickx, Peter Hendrickx en Esther Engels. De zes initiatief­nemers van Herentals Anders, tot voor kort alle zes bij N-VA, tonen het
logo van de nieuwe politieke beweging.
FOTO MIA UYDENS Van links af: Kathleen Laverge, Jan Goossens, Dominique Bellens, Bert Hendrickx, Peter Hendrickx en Esther Engels. De zes initiatief­nemers van Herentals Anders, tot voor kort alle zes bij N-VA, tonen het logo van de nieuwe politieke beweging.
 ?? FOTO RR ?? De ontslagbri­ef die ex-N-VA-fractielei­dster Kathleen Laverge en co. naar het partijsecr­etariaat hebben gestuurd, vergezeld van hun partijkaar­ten.
FOTO RR De ontslagbri­ef die ex-N-VA-fractielei­dster Kathleen Laverge en co. naar het partijsecr­etariaat hebben gestuurd, vergezeld van hun partijkaar­ten.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Yoleen Van Camp. De kandidaatb­urgemeeste­r van N-VA krijgt in oktober concurrent­ie uit eigen rangen.
FOTO BERT DE DEKEN Yoleen Van Camp. De kandidaatb­urgemeeste­r van N-VA krijgt in oktober concurrent­ie uit eigen rangen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium