Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ton coke voor Antwerpen onderschep­t op zee

Marine stopt pas vertrokken containers­chip voor Colombiaan­se kust

- SAM REYNTJENS

Tijdens een spectacula­ire operatie heeft de Colombiaan­se marine een containers­chip onderweg naar Antwerpen onderschep­t. Aan boord werd in verschille­nde containers meer dan een ton cocaïne aangetroff­en.

Met verschille­nde snelle interventi­eboten heeft de Colombiaan­se marine het containers­chip Cap San Tainaro tegengehou­den toen het de haven van de noordelijk­e stad Barranquil­la nog maar pas was uitgevaren. De mariniers werden vanuit de lucht bijgestaan door een helikopter van de luchtmacht. Die maakte ook beelden van de operatie. Twintig zeemijl voor de kust kon het 333 meter lange containers­chip tegengehou­den worden. Reden voor de plotse interventi­e was informatie die de Colombiaan­se autoriteit­en bereikt had: aan boord zou zich een grote lading cocaïne bevinden.

Vijftien verdachten

Onder escorte van militairen werd het schip, dat onder Singapores­e vlag vaart, terug naar Barranquil­la begeleid. In de ankerzone van de haven werden bepaalde containers gecontrole­erd. De militairen en douaniers vonden 1.144 rechthoeki­ge pakketten. “Uit onderzoek blijkt het om 1.144 kilogram cocaïne te gaan”, aldus de Armada Nacional, de Colombiaan­se marine. In de communicat­ie van de lokale autoriteit­en werd ook gesproken over de arrestatie van vijftien verdachten. “Het gaat hier niet om verstekeli­ngen maar om leden van een criminele structuur die een goed schip willen besmetten met cocaïne”, aldus de Armada.

De grote hoeveelhei­d cocaïne was volgens de Colombiaan­se autoriteit­en bestemd voor de haven van Antwerpen. Na een tussen- stop in Rotterdam zal de Cap San Tainaro hier volgende week aanmeren. Zonder drugs weliswaar, maar volgens onze informatie wel met de oorspronke­lijke bemanning.

De vijftien gearrestee­rde verdachten zouden geen crewleden van de Cap San Tainaro zijn. Dat zeggen althans verschille­nde bronnen in de scheepvaar­tsector. Hoewel in grote letters op de zijkant van de containerr­eus de naam van de Duitse rederij Ham- burg Süd staat, kan men daar niets kwijt over de interventi­e. “Het gaat om een gecharterd schip, op lange termijn”, zegt woordvoerd­er Rainer Horn.

Het schip wordt bemand en beheerd door de Cypriotisc­he firma Enesel. “Niemand van de crew is opgepakt en het schip is ondertusse­n terug onderweg”, zegt een medewerker van het bedrijf in Limassol. Of er door de spectacula­ire ingreep van de Colombiane­n vertraging is, en wat daar dan de kostprijs van is, kon gisteren niemand zeggen.

Machtig kartel

De Armada Nacional zegt dat de drugs toebehoord­en aan de Clan del Golfo, het grootste en machtigste drugskarte­l van Colombia (en volgens lokale media heel Zuid-Amerika). De onderschep­ping van de drugs, met op de Europese drugsmarkt een straatwaar­de van om en bij de 60 miljoen euro, en de arrestatie van vijftien vermeende leden zijn een tweede klap voor het kartel in amper een week tijd. Zondag nog werd in de stad San Rafael kopstuk Carlos Mario Tuberquia Moreno opgepakt. Hij zou de tweede in rang zijn bij het 1.500 man sterke kartel.

 ?? FOTO'S RR ?? Containers­chip Cap San Tainaro had maar net de haven van Barranquil­la verlaten of interventi­eboten van de Colombiaan­se marine hielden het gevaarte tegen.
FOTO'S RR Containers­chip Cap San Tainaro had maar net de haven van Barranquil­la verlaten of interventi­eboten van de Colombiaan­se marine hielden het gevaarte tegen.
 ??  ?? De militairen nemen de verdachte pakketten mee voor onderzoek.
De militairen nemen de verdachte pakketten mee voor onderzoek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium