Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En uw lichaam ook...

-

Na de grote hitte van de voorbije weken stijgt het kwik vandaag tot 25 graden. Dat is hoger dan de gemiddelde temperatuu­r in augustus en toch halen we allemaal opgelucht adem. Plots verandert ‘zomers warm’ in ‘lekker fris’, en dat is een goeie zaak.

We slapen weer beter

“Als het warm is, raken we moeilijk in slaap”, zegt professor Johan Verbraecke­n van het UZ Antwerpen. “Door de hitte zelf, maar ook door bijvoorbee­ld lawaaierig­e ventilator­en. Bij normale temperatur­en zijn we meer ontspannen en dat bevordert de nachtrust.”

We zweten minder

Als het lang warm is, drijft ons lijf zijn capaciteit om te zweten op om het lichaam af te koelen. “Bij grote hitte heeft ons lichaam twee weken nodig om te acclimatis­eren”, zegt professor Jan Bourgois (UGent). Wennen aan frissere temperatur­en, gaat vlotter.

We hebben meer energie

Veel mensen voelen zich futloos bij grote hitte. “Wellicht uit zelfbesche­rming”, zegt Wouter van Marken Lichtenbel­t van de universite­it in Maastricht. “Wie zich bij warm weer te fel inspant, kan oververhit raken.” Dat risico lopen we nu niet meer.

We moeten minder smeren

“Er is geen rechtstree­ks verband tussen de temperatuu­r en de uv-index”, zegt Brigitte Boonen van de Stichting tegen Kanker. “Die ligt soms hoger bij kouder weer.” Gelukkig is er wel meer bewolking en neerslag op komst. “En dat helpt wél.”

Ons hart moet minder pompen

Vóór we beginnen te zweten, is het openzetten van de aderen in de huid de belangrijk­ste reactie van ons lichaam om warmte af te stoten. “Dat betekent ook dat het hart harder moet pompen”, zegt cardioloog Peter Peytchev. Ook daar zijn we nu dus (tijdelijk) van af.

Onze hersenen kalmeren

De hypothalam­us in onze hersenen is de thermostaa­t van ons lichaam. Als die oploopt tot boven de 37 graden, dan zet hij Operatie Afkoeling in gang. Een veel ingewikkel­der proces dan veel mensen denken. Ook ons brein draaide de afgelopen tijd dus op volle toeren.

We leven langer

Een erg warme zomerperio­de kan in ons land tot 2.500 extra overlijden­s leiden. Dat was het geval in de warme zomer van 2003. Verzwakte 65-plussers lopen het grootste risico. Jongeren die urenlang gaan fietsen of joggen in de hitte, riskeren acute hartproble­men.

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Gedaan met insmeren.
FOTO JIMMY KETS Gedaan met insmeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium