Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kust haalt opgelucht adem

Eindelijk koeler na weken tropische temperatur­en

- TOM LE BACQ

Regen op komst, en het is een unicum: aan de kust klagen ze daar níét over. De zomer van 2018 is de beste maar meest vermoeiend­e ooit. “We zijn op. We zitten echt te wachten op wat regen. En rust.” Al hoeft die nu ook weer niet al te lang te duren.

Weet u nog wat het is, zo’n verregende zomerdag? Wel, ze zit eraan te komen: vandaag misschien al een beetje. En morgen is er écht kans op plensbuien. Frisser wordt het sowieso: maximaal 20 graden aan zee. “Eerlijk, we kijken hier allemaal uit naar een hele dag regen”, zegt Patrick De Jonghe (58). Al meer dan veertig jaar verdient hij zijn brood op en rond het strand van Middelkerk­e. “Ik beleef mijn beste zomer ooit”, zegt hij. “Hoeveel ijsjes ik al verkocht heb, dat is ongezien. Maar het is ook de zwaarste zomer van mijn leven: sinds begin juli ben ik zeven dagen op zeven in de weer, veertien uur per dag. In het atelier waar ik mijn ijskarretj­es vul, is het vaak 37 graden of warmer. Dan drinkt een mens anderhalve liter water, maar plassen moet je niet. Je zweet alles uit.”

“Komaan, flauwerik!”

Ook Bart Boelens van de vzw Kusthoreca krabt zich in de haren. “Mijn strandbar is overrompel­d de afgelopen maand, mijn hotel zat bomvol. Het is een ongeloofli­jke, maar ook ongeloofli­jk zware zomer. ”

“Je geraakt aan het eind van je Latijn”, zegt Nicolas Boel (51), die gocarts verhuurt in Oostende. “We zijn hier al sinds eind juni onafgebrok­en bezig, want toen was het óók al goed. Dan kan je het niet meer opbrengen als ze je om kwart voor tien ’s avonds toeroepen: allez komaan, flauwerik, laat ons nog een halfuurtje rijden! Dus ja: ik verlang naar regen. Als ze eind augustus een dag of vier regen voorspelle­n, sluit ik hier mijn boel en ga ik op reis.”

Twee dagen rust

Doen ze dan een vreugdedan­sje aan de kust, nu het even wisselvall­ig wordt? “Het is dubbel”, zegt Erwin Renders, die ijsjes verkoopt en ook strandbar Blue Beach runt in Blankenber­ge. “Iedereen snakt naar wat rust. Je bereidt je voor op een typisch Belgische kwakkelzom­er en dan krijg je zeven weken tropenweer. Dus ja, ik gun mijn werkvolk wat kalmte. Maar lang moet dat niet duren.”

“Een dag of twee. We rusten dan wel in september”, zegt Boelens. “En de winter duurt ook lang.”

Wel gouden zaken

Dat het al een zomer als nooit tevoren is geweest voor de toeristisc­he sector, blijkt uit een rondvraag van Unizo West-Vlaanderen. “Ook voor alle toeleveran­ciers”, zegt provinciaa­l directeur Frederik Serruys. “Airco-installate­urs, parasolver­kopers, dranklever­anciers, noem maar op. Er worden gouden zaken gedaan in West-Vlaanderen.”

Is dat dan een buffer voor als het volgend jaar een kwakkelzom­er wordt? “Je bouwt reserve op”, zegt Patrick De Jonghe. “En dat is nodig. Niet vergeten dat je aan de kust gemiddeld één zomer op de vijf met verlies draait.”

Maar nu draait niemand verlies. En de jobstudent­en, die hebben gewerkt als nooit tevoren aan de kust. “We hebben veel meer vraag naar studenten dan vorige zomers”, zegt Dagmar Verhannema­n, district manager bij interimkan­toor Daoust. “Horecazake­n, kledingwin­kels: allemaal hadden ze extra mensen nodig. Dan lieten we mensen doorstrome­n uit Brugge of elders in het binnenland, om aan de vraag te kunnen voldoen.”

“Ja, die gasten werken hard, maar ze zijn daar blij mee”, zegt gocartverh­uurder Nicolas. “Beter dat dan dat ze naar huis gestuurd worden omdat het slecht weer is. En zij krijgen hun dagen congé. Ik heb als zaakvoerde­r sinds eind mei misschien drie dagen niet gewerkt. Het is bijna onbegrijpe­lijk druk. Geloof me: dan wil je wel eens een regenbuitj­e.”

Erwin Renders IJsverkope­r

“Je bereidt je voor op een Belgische kwakkelzom­er en dan krijg je tropenweer.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Een stampvol strand van Oostende, een beeld dat we (eventjes toch) niet meer zullen zien.
FOTO ISOPIX Een stampvol strand van Oostende, een beeld dat we (eventjes toch) niet meer zullen zien.
 ?? FOTO KURT ??
FOTO KURT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium