Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fiets! loopt niet meer op wieltjes

… maar toch sluit keten vijf filialen

-

Fietshande­lketen Fiets! heeft bij de Gentse rechtbank van koophandel gerechteli­jke beschermin­g aangevraag­d. De keten gaat reorganise­ren en vijf van zijn zestien winkels in Vlaanderen sluiten, waaronder die van Aartselaar en Temse.

Ingewijden wisten al langer dat Fiets! in minder goede papieren zat, maar naar buitenuit leek het de keten voor de wind te gaan. Ook de winkels in Aartselaar, Bicycle! XL aan de A12, en in Temse, het E-Xperience Center, pakten uit met indrukwekk­ende toonzalen.

Volgens een woordvoerd­er van de rechtbank van koophandel in Gent krijgt Fiets! donderdag een antwoord op de vraag voor een gerechteli­jke reorganisa­tie. Michel Verhaeren, de voorzitter van de raad van bestuur van de investerin­gsholding PFC die achter Fiets! zit, zegt dat de reorganisa­tie geen gevolgen heeft voor de werkgelege­nheid. “In totaal heeft Fiets! 85 mensen in dienst. Het personeel van de vijf winkels kan elders aan de slag.”

Slecht computersy­steem

In het Antwerpse heeft Fiets! nog winkels op het Zuid en in Merksem, Wijnegem en Boechout. “Er zullen geen gevolgen zijn voor de klanten”, zegt Verhaeren. Hij wijst één hoofdschul­dige aan voor de problemen: het computersy­steem dat vorig jaar werd aangeschaf­t. “Het had elders in de winkelsect­or zijn deugdelijk­heid bewezen, maar niet in de fietshande­l. De problemen leidden tot vertraagde leveringen en reparaties en tot verkeerde orders. Ik ben hier sinds begin juni in functie en we hebben het systeem intussen vervangen door de nieuwste versie van het systeem van vroeger.”

De winkels die sluiten, liggen op locaties die te duur uitvallen in verhouding met de mensen die er passeren. “Zoals in Aartselaar. Die zaak ligt aan de verkeerde kant van de A12 (rechts, komende van Antwerpen, tegenover BMW Jorssen, red.).”

Mismanagem­ent

Verhaeren wijst erop dat de fietsmarkt nog altijd sterk groeit, met 17% meer e-bikes verkocht in 2017, dat er nieuwe investeerd­ers komen en dat de toekomst er goed uitziet voor de elf overblijve­nde winkels.

Fiets! had in Nederland de keten Hans Struijk overgenome­n, maar daar is het helemaal fout gelopen: de keten, ook met zestien winkels, is vorige maand failliet verklaard. Volgens Arnauld Hackmann van de gespeciali­seerde site nieuwsfiet­s.nu had Fiets! de Nederlands­e winkels nog proberen te verkopen, maar lukte dat voor een deel ervan niet. “Insiders zeggen me dat er een probleem was van mismanagem­ent. Dat leidde tot verkeerde beslissing­en zoals de keuze van het ICT-systeem, tot slechte communicat­ie met de Nederlands­e tak en tot nogal snelle wisselinge­n aan de top van het bedrijf. De fietssecto­r boomt, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Er zitten nogal wat haken en ogen in. De service na de verkoop is veeleisend en er is de concurrent­ie van internet en van prijsbreke­rs. Het is geen kwestie van maar een containert­je met fietsen uit China te laten overkomen.”

 ?? FOTO RR ?? De vestiging aan de A12 in Aartselaar sluit de deuren.
FOTO RR De vestiging aan de A12 in Aartselaar sluit de deuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium