Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze steden en gemeenten zijn nog niet klaar voor kleinere huizen”

Leefruimte beperken en tegelijk levenskwal­iteit behouden wordt dé uitdaging van de toekomst

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Kleinschal­ig wonen is de toekomst, zo wordt gezegd. De ruimte in Vlaanderen is beperkt en staat zeker in steden enorm onder druk. Gisteren las u in uw krant nog over Besix Stay, de ondernemin­g die 192 studio’s van 18 vierkante meter gaat bouwen in Antwerpen. “Maar onze steden zijn niet klaar voor dit kleine wonen”, zegt expert Peggy Totté.

Antwerpen telt vandaag 521.000 inwoners. En dat aantal zal alleen maar stijgen. Klein gaan wonen zal de norm worden. En dus wil het bedrijf Besix Stay zo’n tweehonder­d hoogtechno­logische studio’s neerzetten in de Pelikaanst­raat, elk slechts 18 vierkante meter. “Kleiner wonen is een wereldwijd­e trend geworden”, vertelde zaakvoerde­r Eric Thoelen gisteren. “Een huis met een tuin voor iedereen is niet meer ecologisch verantwoor­d. Om betaalbaar te blijven, moeten huizen en appartemen­ten kleiner worden.”

Maar groot is dat niet, 18 vierkante meter. Elke centimeter zal dus optimaal benut worden. Denk aan een openklapba­ar bed, inbouwkast­en, een keuken met ingebouwde toestellen, …

Geen pionier

Besix Stay bijt wat dat betreft niet de spits af. Al langer wordt er wereldwijd nagedacht over hoe we kleiner kunnen gaan wonen. Zo heb je de Tiny House Movement die in Amerika ontstond en ook in ons land aanhang kent. Deze sociale beweging promoot piepkleine, verplaatsb­are huisjes waarvoor geen hypotheek nodig is, met een financieel vrijer leven tot gevolg. De Vlaamse wooncode zorgt echter voor belemmerin­gen. Veel van deze tiny huisjes zal je dus nog niet zien.

Een infobrochu­re van de provincie Vlaams-Brabant kopt dan weer met “Comfortabe­l wonen in 60 vierkante meter”. De provincie heeft sinds enkele jaren een vooruitstr­evend project lopen op het vlak van kleinschal­ig wonen. “We lanceerden een open oproep naar aannemers en architecte­n om kleine woningtype­s aan te bieden, tussen de 50 en 80 vierkante meter”, vertelt Tom Raes, diensthoof­d Wonen van de provincie Vlaams-Brabant. “Want 50 vierkante meter is klein genoeg voor ons, als we ook nog een kwaliteits­vol alternatie­f willen aanbieden.”

Delen van ruimtes

De prijzen schommelen tussen 50.000 en 90.000 euro. “Dit vraagt creativite­it van de ontwerpers. Vooral op het vlak van energie- en nutsvoorzi­ening. Deze zaken moeten zo weinig mogelijk ruimte in beslag nemen en dat is niet evident.” Een van de ontwerpers die in het project van de provincie stapte is Skilpod. Deze jonge ondernemin­g bouwt modulaire woningen in haar atelier in Geel en brengt ze dan per vrachtwage­n naar de gevraagde locatie, om ze vervolgens in één dag instapklaa­r te maken. “De vraag is enorm”, zegt Filip Timmermans van Skilpod. “Nu al zitten we volgeboekt tot eind volgend jaar. Vooral in Nederland loopt het erg hard. Maar ook hier blijven de vragen binnenstro­men. De nood aan kleinschal­ige woningen stijgt dan ook enorm. Kijk alleen al naar het aantal singles: zij vormen een markt waarop amper wordt ingespeeld.”

Ook voor gezinnen zijn er mogelijkhe­den. “Zo kunnen we verschille­nde modules samenvoege­n.” Maar dé toekomst, die ziet Timmermans in het delen van ruimtes. “Waarom moet elk huis een wasmachine of een droogkast bevatten? Nu al hebben we woonprojec­ten lopen waar werkruimte, wasplaats, een tuintje en een keuken worden gedeeld.”

Want alleen zo wordt klein wonen ook kwaliteits­vol wonen, vindt ook Peggy Totté van de vzw Architectu­urwijzer, die twintig jaar lang als stedenbouw­kundige heeft gewerkt. “Projecten rond collectief wonen compensere­n het kleiner wonen. De laatste tien jaar merk je dat er echt een evolutie aan de gang om kleiner te gaan wonen.” Maar daar komen ook problemen en nieuwe uitdaginge­n bij kijken. “Projectont­wikkelaars spelen in op deze vraag vanuit het streven naar een financieel rendement”, zegt Totté. “Maar kijk je dan naar de prijs die je betaalt per vierkante meter, dan swingen die de pan uit. Waar we doorgaans uitgaan van een gemiddelde prijs van 2.400 euro per vierkante meter, dan betaal je in sommige van deze gevallen tot 4.000 euro. Uiteindeli­jk tel je dan een smak geld neer voor een studio van een scheet groot. Dan hebben we het niet meer over betaalbaar wonen.”

Groene ruimte ontbreekt

“Bovendien zijn onze steden en gemeentes niet klaar voor dit kleiner wonen”, stelt Totté. “Ga je kleiner wonen, dan moet je dat compensere­n door de openbare ruimte kwalitatie­f in te vullen met voldoende groen en open plek, zoals dat het geval is in een stad als Zurich, die op het vlak van leefbaarhe­id erg hoog scoort. Dat ontbreekt nu. Woon je in Antwerpen in een klein appartemen­tje, dan kan je naar Park Spoor Noord, maar daar is het dezer dagen over de koppen lopen. Het publieke domein zal dus moeten meegaan in dit verhaal.”

 ?? FOTO GEERT VAN HERTUM ?? Skilpod uit Geel bouwt modulaire instapklar­e woonunits in Antwerpen.
FOTO GEERT VAN HERTUM Skilpod uit Geel bouwt modulaire instapklar­e woonunits in Antwerpen.
 ?? FOTO BART TILMANS ?? Woonunits worden in Vlaams-Brabant ook in stedelijke context gestapeld.
FOTO BART TILMANS Woonunits worden in Vlaams-Brabant ook in stedelijke context gestapeld.
 ?? FOTO'S BESIX STAY ?? Simulatieb­eelden van de studio’s van 18 vierkante meter.
FOTO'S BESIX STAY Simulatieb­eelden van de studio’s van 18 vierkante meter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium