Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kandidaat-notarissen moeten eerst slagen in psychologi­sche proef

-

Notarissen moeten via een psychologi­sche test bewijzen dat ze over inlevingsv­ermogen of empathie beschikken. “Vandaag testen we alleen op juridische kennis, terwijl er bij dit beroep toch ook veel emoties komen kijken.”

Wie een ambt als notaris overweegt, moet na de studies zo hoog mogelijk eindigen op een vergelijke­nd examen. Er zijn immers telkens meer kandidaten dan vacante plaatsen.

“Dat vergelijke­nd examen test vandaag vooral de juridische kennis”, zegt notaris Christophe Blindeman van de Koninklijk­e Federatie van het Belgisch Notariaat. “De voorbije jaren is gebleken dat die manier van werken niet optimaal is. Uiteraard moeten kandidaten een gedegen, juridische bagage bezitten. Maar ons beroep is ook zoveel meer.”

Denk aan overlijden­s of echtscheid­ingen die notarissen moeten afhandelen, of familieruz­ies die ze trachten te ontzenuwen. En dus adviseert een expertenco­mmissie aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om kandidaat-notarissen tijdens dat vergelijke­nde examen voortaan ook grondig te testen op hun psychologi­sche vaardighed­en, voordat ze worden toegelaten tot het ambt van notaris.

De notarissen zijn niet de enige die meer de klemtoon leggen op het bezitten van empathie of inlevingsv­ermogen. Ook op het ingangsexa­men voor de opleiding geneeskund­e is dat onderdeel in belang toegenomen. En enkele jaren geleden is ook voor magistrate­n ingevoerd dat een examen moet nagaan of kandidaten wel over voldoende empathisch vermogen beschikken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium