Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De wet wordt hier ondergesch­ikt gemaakt aan religie en dat is spijtig”

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Weyts (N-VA) betreurt initiatief rond slachthuis voor onverdoofd slachten

-

Ben Weyts Minister van Dierenwelz­ijn

“Het is spijtig dat deze organisati­e nu op zoek gaat naar achterpoor­tjes.”

Het initiatief van de vzw Islamitisc­h Offerfeest Antwerpen valt niet in goede aarde bij Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) en de dierenrech­tenorganis­atie Gaia. “Ze maken de wet op onverdoofd slachten ondergesch­ikt aan religie en dat is spijtig”, klinkt het.

De vzw Islamitisc­h Offerfeest Antwerpen roept moslims op om geld te schenken voor de bouw van een nieuw slachthuis. De organisati­e hoopt van het Grondwette­lijk Hof gelijk te krijgen om onverdoofd te mogen blijven slachten. Voor deze slachtinfr­astructuur hebben ze al een plek voor ogen in Sint-Katelijne-Waver. De vzw was drie jaar geleden al begonnen met een slachthuis in Antwerpen, dat alleen werd gebruikt tijdens het Offerfeest. Dit jaar blijft het gesloten.

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts betreurt het initiatief van de vzw Islamitisc­h Offerfeest Antwerpen.

“Het verbieden van het onverdoofd slachten in alle slachthuiz­en vanaf 2019 is een beslissing van het Vlaams Parlement en dus rechtmatig”, zegt Jeroen Tiebout, woordvoerd­er van minister Weyts. “Het verbod is breed gedragen door de Vlaamse gemeenscha­p. Het is spijtig dat deze organisati­e nu op zoek gaat naar achterpoor­tjes en zich niet inschrijft in de dynamiek rond dierenwelz­ijn die momenteel aanwezig is in de samenlevin­g. Deze organisati­e maakt de wet ondergesch­ikt aan religie.”

Eigenzinni­ge interpreta­tie

Michel Vandenbosc­h van de dierenrech­tenorganis­atie Gaia vindt dat Abdelkader Alami, secretaris van de vzw Islamitisc­h Offerfeest Antwerpen, wel een heel eigenzinni­ge interpreta­tie geeft aan de rechtspraa­k die in Europa al gedaan is over onverdoofd slachten. “Ik stel ook vast dat ze vragen om giften voor de financieri­ng van het slachthuis”, zegt Vandenbosc­h. “Terwijl ze eerder giften aan een goed doel op de dag van het Offerfeest als een alternatie­f voor slachten verwierpen. Het is maar hoe het hen uitkomt, blijkbaar.”

Onbespreek­baar

Ook in Sint-Katelijne-Waver zit het gemeentebe­stuur niet te wachten op dit slachthuis.

“Voor ons zou deze infrastruc­tuur voor het onverdoofd slachten van dieren onbespreek­baar zijn”, zegt Joris De Pauw (N-VA), schepen van Land- en Tuinbouw. “Het zou gewoon onwettig zijn gezien de wetgeving rond het verbod op onverdoofd slachten die eraan komt in 2019.”

De Pauw benadrukt dat het gemeentebe­stuur niet op de hoogte was van de plannen van de vzw Islamitisc­h Offerfeest Antwerpen.

 ??  ?? Het initiatief van de Antwerpse moslimgeme­enschap om een eigen slachthuis te openen valt niet in goede aarde.
Het initiatief van de Antwerpse moslimgeme­enschap om een eigen slachthuis te openen valt niet in goede aarde.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium