Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leer genderdive­rsiteit aan in de kleuterkla­s”

Groen stelt Regenboogp­lan voor

-

Als Groen Antwerpen de scepter krijgt van de kiezer, wil het de rechten van alle gender- en seksueel diverse groepen steviger verdedigen. De partij stelde gisteren haar Regenboogp­lan voor.

“Groen is altijd de eerste voorvechte­r van rechten voor de LGBTI+-gemeenscha­p geweest”, liet kandidaat-burgemeest­er Wouter Van Besien gisteren op het campagneho­ofdkwartie­r in de Statiestra­at in Berchem verstaan. LGBTI staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgende­r en Intersex en de ‘+’ voor ‘andere seksualite­iten’.

De partij wil die strijd verderzett­en met het Regenboogp­lan Groen Antwerpen. Het plan heeft 44 punten, waarvan Ikrame Kastit, tweede op de stadslijst en Nik Meeusen, twaalfde, enkele ruimere speerpunte­n toelichtte­n.

De partij wil dat “van de kleuterkla­s tot het hoger onderwijs seksuele diversitei­t en genderdive­rsiteit vanzelfspr­ekend aan bod komen”. Wil dat zeggen dat een kleuterjuf de kindjes in een kring zet en de verschille­nde seksuele voorkeuren uitlegt? “Nee, het zit hem eerder in bijvoorbee­ld af en toe een verhaaltje over twee papa’s in plaats van een mama en een papa”, legt Ikrame Kastit uit. “Of over een mama die in een tekenboek eens geen jurk aanheeft, maar pakweg een broekpak. Het is ook de bedoeling hen ook niet te duwen naar een spelvorm.” Een jongen met een pop en een meisje met een voetbal dus.

Referentie-agenten Groen zegt dat de strijd tegen holebien transfobie samengaat met

die tegen racisme en seksisme, een tweede hoofdpunt van het Regenboogp­lan. “We willen een beleid dat mensen stimuleert om meldingen te maken. Daarvoor hebben we een laagdrempe­lig meldpunt nodig”, poneert Nik Meeusen. In dat kader wil Groen Antwerpen ook specifieke referentie-agenten bij de politie die thema’s als geweld tegen holebi’s en transgende­rs, maar ook racisme opvolgen. Een specifieke verzwarend­e term ‘discrimina­tie’ moet bij in het PV opgenomen worden.

Groen Antwerpen wil ook internatio­naal een verschil maken. Antwerpen kan meer LGBTI+-vluchtelin­gen uit het buitenland opvangen, vindt de partij. De stad kan ook van bestaande stedenband­en gebruikmak­en om lokale activisten te steunen, vindt Groen.

 ?? FOTO JH ?? De Groen-kopstukken stelden gisteren hun 'Regenboogp­lan’ voor.
FOTO JH De Groen-kopstukken stelden gisteren hun 'Regenboogp­lan’ voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium