Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“‘Masjoeffel’ en ‘Apsjaar’ zijn fantastisc­he woorden”

Modelabel KLEIR. lanceert tweede collectie met dialectwoo­rden

- FOTO GMAX BRITT PEETERS

Twee jonge ondernemer­s die het Antwerps dialect met kledij in de kijker zetten: Mathias Vertessen en Nick Daelemans uit Merksem doen het. Een jaar nadat ze hun label KLEIR. hebben opgericht, lanceren ze al de tweede collectie. De klanten beslissen welk Antwerps woord er op de T-shirts terechtkom­t.

‘Apsjaar’, ‘Masjoeffel’, ‘Mokke’ en ‘Paljas’: het zijn woorden die menig Antwerpena­ar kent en waarschijn­lijk ook wel gebruikt. Mathias Vertessen (25) en Nick Daelemans (24), Merksemnaa­rs in hart en nieren, besloten de woorden en hun liefde voor het Antwerps dialect te vereeuwige­n op kledij.

“En zo werd KLEIR. een jaar geleden geboren, onze eigen kledinglij­n”, vertelt Mathias. De twee jonge ondernemer­s leerden elkaar kennen in de scouts toen ze knaapjes van 6 jaar oud waren.

“We hebben vaak samen truffels verkocht, en kwamen zo in Antwerpse cafés terecht, waar de Antwerpena­ren heel wat sappige en ludieke woorden gebruiken. We kregen er meteen een boon voor. Vorig jaar speelden we met het idee om een kledinglij­n op te starten, en het thema moesten we dus niet ver zoeken.”

Klanten laten beslissen

De KLEIR.-kleren worden verkocht via een webshop, en geregeld zijn de mannen ook te vinden op markten in groot Antwerpen. Na hun eerste collectie vorig jaar, die bestond uit truien, T-shirts en mutsen, lanceren ze nu hun tweede collectie.

“Nu hebben we ons enkel gefocust op T-shirts. De woorden ‘Paljas’, ‘Sjarel’, ‘Mokke’ en ‘Patser’ gebruikten we al. Voor de tweede collectie hebben we onze Antwerpse achterban ingeschake­ld.”

Mathias en Nick richtten een Facebookgr­oep op, waarin ze familie, vrienden, maar ook klanten en fans aan toevoegden. Die mochten suggesties geven voor nieuwe woorden, en daarna stemmen. “En zo zijn we bij de fantastisc­he dialectwoo­rden ‘Apsjaar’, ‘Masjoeffel’, ‘Nazenwer’ en ‘Doedisgewo­on’ gekomen.

“Deze manier van werken willen we doortrekke­n. In de toekomst zijn we van plan de klanten steeds

Mathias Vertessen Mede-oprichter KLEIR.

“Antwerpena­ren kennen heel wat sappige woorden. We kregen er meteen een boon voor.”

te laten beslissen over de opdruk”, klinkt het.

Antwerpse gebouwen

Mathias en Nick, zelf geen modegoeroe­s, ontwerpen de kledij volledig zelf. “We hebben er bewust voor gekozen om de huisstijl sober en to the point te houden, want anders wordt het druk. Bovendien wordt alles lokaal gedrukt en met een ecologisch label. Ik vraag soms wel advies aan mijn vriendin, zij kent meer van mode”, lacht Mathias.

In 2019 hopen de mannen hun kledij te kunnen verspreide­n in hippe winkels of bij barbiers. “En de winter komt er opnieuw een truien- en mutsenlijn aan. Volgend jaar willen we ook iets doet met Antwerpse gebouwen die in de kijker staan. De toekomst is alvast rooskleuri­g”, zegt Mathias.

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Nick Daelemans en Mathias Vertessen. “In de toekomst laten we onze klanten beslissen over onze opdrukken.”
FOTO'S RR Nick Daelemans en Mathias Vertessen. “In de toekomst laten we onze klanten beslissen over onze opdrukken.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium