Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Linkse oppositie pleit voor sluiting luchthaven, Open Vld wil zakenlucht­haven

- (svw)

De Antwerpse sp.a pleit voor het sluiten van de luchthaven in Deurne tegen 2030. De vrijgekome­n ruimte van 180 hectare moet dan worden aangelegd als een park met aan de rand scholen, private en sociale woningen, en ruimte voor recreatie.

VLM Airlines maakte bekend dat het zeven van de negen verbinding­en vanuit Antwerpen schrapt. Volgens Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws wordt de luchthaven steeds meer een toeristenl­uchthaven.

“Dat was nooit de bedoeling”, zegt Tom Meeuws. “Het gebruik van de luchthaven voor toeristisc­he vluchten is een luxe voor mensen uit de Antwerpse regio, maar kan moeilijk rationeel verantwoor­d worden met op amper veertig kilometer verder een nationale luchthaven.”

Ook Groen wil de luchthaven van Antwerpen sluiten. “De luchthaven heeft geen toekomst, ze is te klein en ligt te dicht bij dichtbevol­kt gebied”, zegt Vlaams parlements­lid Ingrid Pira (Groen). “De Vlaamse regering houdt de luchthaven al jaren in stand met subsidies. Dat is een totaal irrationee­l verhaal, waar de belastingb­etaler voor opdraait.”

Volgens Philippe De Backer en Claude Marinower, beiden Open Vld, heeft Antwerpen nood aan een zakenlucht­haven. “De luchthaven kan zeer rendabel zijn als er deals worden gemaakt met bijvoorbee­ld Thalys”, zegt De Backer. “We vergeten dat we hier een belangrijk­e stop hebben. In principe is het station hier dichterbij de luchthaven dan alle andere stations. Die kaart moeten we uitspelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium