Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Holebi’s laten geweld te vaak passeren”

PVDA wil diversitei­tsorganisa­tie in elke school, Open Vld wil meldpunt via app

- (jas)

PVDA Antwerpen pleit voor een diversitei­tsorganisa­tie in elke Antwerpse school.

Ook Open Vld wil meer preventie op school en een meldpunt via een applicatie voor slachtoffe­rs van gaybashing.

PVDA wil Antwerpse jongeren versterken om gevecht tegen homofobie op school aan te gaan. Daarom wil de partij een brede diversitei­tsorganisa­tie oprichten in elke school, gebaseerd op voorbeelde­n uit het buitenland. In Nederlands­e scholen bijvoorbee­ld, bestaan al enkele jaren zogenaamde Gay-Straight Alliances.

“Dat zijn organisati­es van jongeren die samen holebi- en transfobie tegengaan, net als racisme en andere vormen van discrimina­tie”, legt Jos D’Haese van de Antwerpse PVDA uit. “We willen net als in Nederland steunen op de kracht van de jongeren zelf om op te komen tegen discrimina­tie. Een discussie met je vrienden is vele malen sterker dan wat een volwassene je probeert te vertellen. Als jongeren, met welke achtergron­d dan ook, samenkomen om iets te doen tegen racisme en discrimina­tie, overstijge­n ze alle vooroordel­en.”

De Antwerpse Open Vld vraagt dan weer meer aandacht voor LGBT-thema’s in de derde graad van het basisonder­wijs en in heel het secundair onderwijs.

Meldpunt

Er moet ook een meldpunt met applicatie komen voor slachtoffe­rs van homofoob geweld, volgens de liberalen. Dat moet de drempel verlagen om een klacht in te dienen. “Holebi’s laten geweld nog te vaak passeren”, zegt Carim Bouzian (Open Vld). “Het parket oordeelt in veel gevallen dat een dossier van gaybashing te miniem is om te gaan vervolgen. De app kan door de politie ook gebruikt worden om haar veiligheid­sbeleid op af te stemmen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium