Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bye Marie, welkom Pastificio Marie

Huiskamerr­estaurant maakt plaats voor Italiaanse pastamaker­ij

- JOHAN VAN BAELEN

Restaurant Marie in de Boomgaards­traat is terug uit vakantie, maar Marie is weg. Het is Pastificio Marie geworden, of pastamaker­ij Marie. Chef-kok Giorgio en de dochter van uitbaatste­r Mieke liggen aan de oorsprong van die ommezwaai. “En soms is het goed te stoppen op een hoogtepunt”, aldus Mieke Dockx.

De keuken van huiskamerr­estaurant Marie was al mediterraa­ns getint, maar toch is het een aanzienlij­ke sprong naar een pastaresta­urant. Aanvankeli­jk spoorde de keuken van chef-kok Giorgio Longo met die van zijn voorganger­s Nick en Miel.

“Maar toen gebeurden er twee dingen tegelijk”, vertelt Mieke Dockx. “Mijn dochter is intussen vier geworden en die vond het niet meer zo leuk dat ik elke avond het restaurant moest openhouden. Ik bedacht me dat je soms moet stoppen op een hoogtepunt. En mijn voordeel was dat ik niet gedwongen werd om het roer om te gooien, ik kon er in alle rust, zonder druk, over nadenken.”

Siciliaan in de keuken

“Tegelijker­tijd had ik veel gesprekken met Giorgio, die een grote liefde heeft voor de keuken, maar een nog grotere voor de Italiaanse.”

De Siciliaan was zijn zus achterna gereisd, die hier al tien jaar woont en werkt. Hij heeft de voorkeur gegeven aan de kleinschal­i-

Mieke Dockx

Pastificio Marie

‘‘We hebben nu een restaurant een winkel en een uithaalres­taurant in één.’’

gere keuken van Marie, boven gelukte sollicitat­ies in The Jane en Brasserie Appelmans. “Ik had in Italië natuurlijk ook al in gastronomi­sche keukens gewerkt. Je bent er een nummer in een groot bedrijf en daarom trokken die twee me niet zo aan. Hier zijn we met twee. Ik ben mijn eigen chef en bepaal de manier van koken. Zo voel ik me vrijer. Onze keuken is Italiaans met invloeden. De pasta maak ik met 80% Italiaanse bloem en 20% spelt van hier. De meeste van onze biogroente­n komen van Ons Logisch Voedsel in Booischot en onze leverancie­rs over de deur: De Laet en Van Haver en kaasaffine­urs Van Tricht.”

“Toch zijn er bij zowel bij de kaas als het vlees altijd wel een of twee dingetjes die we rechtstree­ks invoeren uit Italië”, valt Mieke in.

Meenemen of niet

Die dingetjes kan je op drie manieren geserveerd krijgen bij Pastificio Marie. “Ja, we hebben nu een restaurant waar je ook komt winkelen of een winkel waar je kan eten”, zegt Mieke. “Van woensdag tot zondag kan je er terecht voor de lunch. En omdat ik het trouwe avondpubli­ek van Marie niet zomaar wil afstoten, houden we als vanouds vrijdag- en zaterdagav­ond open. De kaart ziet er dan lichtjes anders uit dan voor de lunch. Zondag zijn we open tot 18u. We starten om 11u met een stevige brunch.”

“Alle gerechten op de kaart kan je ook uithalen. Dan serveren we ze warm in een bio-afbreekbaa­r bakje.”

“In de winkel kan je koude pasta kopen en sauzen naar keuze die we verkopen in herbruikba­re weckpotten. We verkopen zelfgemaak­te sauzen, aromatisch­e olien, confituur, kazen, gepekelde groenten en gepekelde uitjes.”

Mieke Dockx popelt om er vandaag om 11u aan te beginnen. “Oh, als ik kon, deed ik zeven op zeven open. Mijn vrije tijd verdeel ik sowieso nu al tussen dochter Mira en het werk.”

Pastificio Marie, Boomgaards­traat 42, Berchem, 0475-80.40.22.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Zaakvoerst­er Mieke Dockx en chef-kok Giorgio Longo van het nieuwe Pastificio Marie.
FOTO JORIS HERREGODS Zaakvoerst­er Mieke Dockx en chef-kok Giorgio Longo van het nieuwe Pastificio Marie.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium