Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afzien in de Alpen voor goed doel

Ultraloper Lieven Van Linden neemt deel aan extreme wedstrijd van 360 kilometer

- (kvro)

De Duffelse Antwerpena­ar Lieven Van Linden zit in de laatste rechte lijn richting de Swiss Peaks, een ultraloop van 360 kilometer doorheen de Alpen. De endurance runner smeert zijn benen in september in ten voordele van de Zuid-Afrikaanse ngo Masikhule.

In het dagelijkse leven is Lieven Van Linden aan de slag als freelance consultant. Hij was altijd een recreatiev­e sportievel­ing, tot hij op zijn 26ste stopte met voetballen bij FC Duffel. “Een jaar later waren er wat kilootjes bijge- komen”, vertelt hij. “Ik wilde opnieuw wat aan mijn conditie werken, maar zomaar lopen stond me niet aan. Voor mij moest er een echte uitdaging aan verbonden zijn.”

Die uitdaging vond Lieven voor het eerst in 2013, toen hij zich inschreef voor de Marathon des Sables, een tocht van 240 kilometer dwars door de Marokkaans­e Sahara. Nadien volgde de Jungle Marathon in Brazilië, waar Lieven met succes de extreme luchtvocht­igheid trotseerde. In Zwitserlan­d worden de hoogtemete­rs

de grootste uitdaging.

Drie keer de Everest op en af

“Tijdens de tocht wordt er 25.500 meter geklommen en 26.500 meter afgedaald. Anders gezegd: bijna drie keer de Mount Everest op en af”, legt Lieven uit. “Deelnemers krijgen 160 uur de tijd om de 360 kilometer af te ronden. Ik zou graag onder de honderd uur blijven. Ik mik op een plaats bij de beste 10%.”

Lieven bereidt zich zo goed mogelijk voor, maar net zoals het moeilijk is om een woestijn of een jungle te simuleren in ons land, vallen de heuvels in de Ardennen ook niet met de Alpen te vergelijke­n. Voor een stuk blijft hij dus in het ongewisse tot op de dag van de start. Intussen heeft hij wel al een strategie in het achterhoof­d. “De eerste nacht hoop ik zonder slapen door te lopen”, zegt hij. “Tijdens de tweede nacht denk ik een paar uur te slapen. Dat kan aan een van de checkpoint­s zijn, maar evengoed ergens onderweg tegen een rots.”

Net zoals bij zijn vorige ultrawedst­rijden zet Lieven zich ook nu in voor het goede doel. Deze keer loopt hij voor de ZuidAfrika­anse ngo Masikhule, die in de regio rond Kaapstad vrouwen uit de townships opleidt tot leerkracht­en en hen ondersteun­t bij het opstarten van schooltjes voor kansarme kinderen. Hij startte een crowdfundi­ngcampagne en verkoopt ook handgemaak­te armbandjes aan 10 euro per stuk.

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? De hoogtemete­rs worden de grootste uitdaging voor Lieven Van Linden.
FOTO ROBBIE DEPUYDT De hoogtemete­rs worden de grootste uitdaging voor Lieven Van Linden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium