Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Sus en Klus’ weer vervolgd voor zestien inbraken

Inbrekers Dylan F. en Damon V.H. riskeren nog maar eens 40 maanden gevangenis

- SAM REYNTJENS

Dylan F. en Damon V.H. zijn ondanks hun jonge leeftijd goede bekenden van justitie. Gisteren hoorden ze opnieuw celstraffe­n vorderen, veertig maanden opsluiting vroeg de procureur. Het duo pleegde nog maar eens zestien inbraken.

De speurders die het onderzoek naar de inbraken door Dylan F. (21) en Damon V.H. (22) voerden, noemden de twee jonge Kempenaars ‘Sus en Klus’. De Sus in kwestie was Damon V.H. uit Turnhout, het brein van de stelende tandem. V.H. zocht op Google Maps doelwitten uit. Klus, Dylan F., stond vooral in voor de brute aanpak. Eenmaal ter plaatse was het zijn taak om met zijn koevoet deuren en ramen te forceren.

Het duo pleegde zo opnieuw zestien inbraken, vooral bij voetbalclu­bs (vier keer) en in lokalen van jeugdbeweg­ingen (acht keer). Hun feiten pleegden ze allemaal in de ruime Kempen. De voetbal in Wuustwezel, de KLJ in Halle, de Chiro in Sint Huibrechts Lille, een hondenclub in Balen, een interieurw­inkel in Zoersel en de KSA in Neerpelt zijn maar enkele van de vereniging­en die tussen september 2017 en januari 2018 het duo over de vloer kregen.

Telkens gingen ze ervandoor met geld of namen ze nog wat drinken en chips mee.

Eigen drugshande­l opzetten

“Ze noemden zich de ‘bende van Karma’. Wel, vandaag is karma coming”, zei openbaar aanklager Mario Wijns tijdens de rechtszaak in het Antwerpse Vlinderpal­eis. Hij wees erop dat de beide beklaagden in het verleden al voor gelijkaard­ige feiten veroordeel­d waren.

F. kreeg in 2015 een werkstraf voor diefstalle­n, in 2016 een jaar cel voor een gewapende overval op een dagbladhan­del en in november 2017 bracht het hof van beroep een eerdere straf van dertig maanden terug naar 24 maanden, waarvan de helft met uitstel. Op dat moment was F. dus blijkbaar al opnieuw aan het inbreken.

“Ze gingen doelbewust op zoek naar geld om zich te verrijken, om drugs te kopen en om een eigen drugshande­l op te zetten”, aldus aanklager Wijns.

Hij vorderde voor de twee beklaagden veertig maanden cel en boetes van 1.600 euro. Schulden terugbetal­en

De twee jongemanne­n bekenden alle feiten waarvan ze verdacht worden. Ze zeiden ook allebei dat ze begrip hadden voor de strenge strafeis van het parket.

“Mijn cliënt pleegde de feiten om te overleven”, zei advocate Romy Geysen die F. al jaar en dag bijstaat. “Ik ken hem al lang en ik ben er zeker van dat hij nu een draai van 180 graden gemaakt heeft. Hij heeft nu werk en een vast adres.” F. zat er inderdaad een stuk netter bij dan toen hij in de Turnhoutse rechtbank de pers op een middelving­er vergastte.

“Je kreeg van het hof van beroep een kans uit de duizend, waarom pleeg je in diezelfde periode dan opnieuw feiten”, vroeg rechter De Ridder aan F.. “Ik kwam vrij en belandde terug op straat, ik wist van geen hout pijlen te maken”, antwoordde hij.

Ook kompaan Damon V.H. probeerde geenszins zijn rol te beperken. “Maar ook mijn cliënt wil veranderen en er zijn tekenen dat hij dat doet”, pleitte zijn advocate. “Hij is ook van plan positiever­e vrienden te zoeken.” V.H. vroeg zelf om hem te laten werken om zijn schulden terug te betalen. “Hou me uit de maatschapp­ij met een enkelband, maar geef me de kans het vertrouwen terug te winnen.” De rechtbank doet volgende week dinsdag uitspraak.

Mario Wijns

Openbaar aanklager

“Ze noemden zich de ‘bende van Karma’. Wel, vandaag komt karma eraan.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Dylan F. en Damon V.H.
FOTO RR Dylan F. en Damon V.H.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium