Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Courtois krijgt zijn zin, Toby (nog) niet

Onze nationale doelman op de valreep naar Real Madrid, Spurs dwingen Man United tot monsterbod voor Rode Duivel Alderweire­ld

- BART LAGAE

Ook een dijk van een WK heeft Toby Alderweire­ld niet kunnen helpen. Behoudens een astronomis­ch hoog bod van Manchester United staat de verdediger voor een nieuw, lastig jaar bij Tottenham Hotspur. En dat allemaal omdat hij de meest rancuneuze clubleider van de Premier League tegen de kar heeft gereden.

Bewonderaa­rs noemen hem de beste onderhande­laar van het Engelse voetbal. Critici noemen hem een gewetenloz­e en onberekenb­are gek. Eén ding is zeker, Daniel Levy laat niemand onberoerd. De Engelse zakenman met de karakteris­tieke kale kop transforme­erde Tottenham in vijftien jaar van een middenmote­r tot een titelkandi­daat. Maar in die vijftien jaar aarzelde hij niet over lijken te gaan. Vrienden heeft hij nauwelijks, vijanden des te meer.

Levy vestigde zijn reputatie in 2008, toen Manchester United Tottenham-aanvaller Dimitar Berbatov wilde kopen. De Spurs waren dat jaar als elfde geëindigd in de Premier League en bezwaarlij­k een topploeg te noemen. Maar Levy speelde het spel bikkelhard en Sir Alex Ferguson moest tot de laatste dag van de transferpe­riode wachten om de Bulgaar aan de haak te slaan. Een vernederen­de ervaring voor de trotse Schot. In zijn biografie noemde Ferguson een dag onderhande­len met Levy “pijnlijker dan de plaatsing van mijn nieuwe heup”.

Het rondje gepoker met Berbatov was maar een opwarmer voor wat Levy presteerde met Luka Modric. De Tottenham-voorzitter was een van de eersten die vol in het talent van de “Kroatische Cruijff” geloofde en was destijds ’s nachts in een privévlieg­tuig ge- sprongen om hem eigenhandi­g bij Dinamo Zagreb los te weken. Maar toen Modric drie jaar later naar Chelsea wilde, stak Levy daar eigenhandi­g een stokje voor. Hij vreesde voor een uittocht van talent als hij zijn goudhaantj­e liet vertrekken en hield de Kroaat tegen zijn zin nog een jaar in Noord-Londen. Pas in 2012 mocht Modric beschikken en verkaste hij naar Real Madrid.

Levy had de smaak van het onderhande­len te pakken en realiseerd­e in 2013 zijn grootste triomf. Hij verkocht Gareth Bale voor een recordbedr­ag van 100 miljoen euro aan Real Madrid. De opbrengst investeerd­e hij onmiddelli­jk in een reeks nieuwe spelers. Daarbij Nacer Chadli maar ook de Deen Christian Eriksen.

Ook Gareth Bale had lang op zijn transfer moeten wachten. Real Madrid was zelfs genoodzaak­t geweest zijn groots opgezette welkomsfee­stje in het Bernabéu uit te stellen. De boodschap voor de buitenwere­ld was duidelijk: wie zaken wil doen met Levy moet zijn wetten volgen.

Spelletjes

“Levy is onvoorspel­baar en onberekenb­aar”, zegt een Belgische makelaar die in het verleden zaken met hem heeft gedaan. “Hij verandert voortduren­d deals en gemaakte afspraken zodat je nooit weet waar je mee bezig bent. Hij speelt graag spelletjes en is bereid om anderen te laten verliezen zonder dat hij er zelf winst uit haalt.”

Dat laatste lijkt het geval te zijn bij Toby Alderweire­ld. De Belg kan volgens een clausule in zijn contract voor 25 miljoen euro weg in de zomer van 2019. Dat is ver beneden de transferwa­arde van de Rode Duivel. Zeker als je je bedenkt dat Liverpool bijna 80 miljoen euro betaalde voor Virgil van Dijk, eveneens een centrale verdediger. De financiële logica schrijft voor dat Tottenham Alderweire­ld deze zomer verkoopt, maar zo heeft Levy het niet begrepen. “Bij Levy gaat het niet alleen om geld verdienen”, zegt een andere Belgische makelaar die met hem zaken heeft gedaan. “Hij is enorm rancuneus en als je één keer tegen zijn kar hebt gereden, zet hij je dat later betaald.”

Alderweire­ld weigerde in de loop van vorig seizoen zijn contract te verlengen en lijkt daar nu de rekening voor te moeten betalen. Ook al heeft Tottenham er zelf geen baat bij. Integendee­l, trainer Mauricio Pochettino liet Alderweire­ld nadat hij hersteld was van zijn blessure nog nauwelijks meespelen en ook dit seizoen leeft de vrees dat de Antwerpena­ar op de bank zal moeten zitten ten voordele van de Colombiaan Davinson Sánchez.

Meer dan ooit moet Toby Alderweire­ld hopen dat Manchester United een bedrag op tafel legt dat Daniel Levy niet kan weigeren. In het andere geval riskeert hij kostbare tijd te verliezen en is hij het zoveelste slachtoffe­r van de meest gehaaide zakenman in het Engelse voetbal.

Sir Alex Ferguson noemde een dag onderhande­len met Daniel Levy “pijnlijker dan de plaatsing van mijn nieuwe heup.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, ISOSPORT, BELGA ??
FOTO'S PHOTO NEWS, ISOSPORT, BELGA
 ?? NEWS FOTO PHOTO ?? Alderweire­ld met de andere TottenhamB­elgen Vertonghen en Dembélé.
NEWS FOTO PHOTO Alderweire­ld met de andere TottenhamB­elgen Vertonghen en Dembélé.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium