Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geboren in Haïti, opgegroeid in de Noorderkem­pen en via Antwerp en Beerschot naar Anderlecht

Het bijzondere verhaal van HANNES DELCROIX (19): geboren aan de andere kant van de wereld, opgegroeid in de Noorderkem­pen en via de Bosuil en het Kiel naar de A-ploeg van Anderlecht

- THOMAS STANDAERT

De klas van ‘99 blijft talenten afleveren op de stoep van Hein Vanhaezebr­ouck. Tegen Oostende maakte het Brusselse publiek afgelopen zondag kennis met Antwerpena­ar Hannes Delcroix (19). Geboren in Haïti, opgegroeid in Horendonk en via Antwerp FC en Beerschot bij de jeugdacade­mie van Anderlecht beland.

Samen met Mile Svilar (nu doelman bij Benfica) was Delcroix de eerste van alle spelers geboren in 1999 die op de deur van de A-kern kwam kloppen. Twee seizoenen geleden nam René Weiler hem al mee op winterstag­e en een paar weken later zat hij als 17-jarige op de bank tegen Lokeren. Een unicum in het Weiler-tijdperk. Het geeft aan hoezeer er toen al geloofd werd in de kwaliteite­n van de snelle, wendbare, linksvoeti­ge verdediger. Dat het nog anderhalf jaar zou duren vooraleer hij zijn debuut zou maken in de A-ploeg, was het gevolg van de keuzes van Weiler én een ongelukkig­e aaneenscha­keling van blessures.

“Vorig jaar begon hij aan het seizoen in de A-kern, maar raakte hij redelijk vroeg geblesseer­d”, vertelt zijn vader Dominique. “Eind november werd hij dan geopereerd aan zijn teen, waarna het nog vier maanden duurde voordat hij opnieuw kon beginnen trainen. Omdat de competitie toen al naar zijn einde liep, heeft hij het seizoen uitgedaan bij de beloften.”

Trots op debuut

Het grote competitie­debuut van Delcroix liet dus langer op zich wachten dan aanvankeli­jk werd verwacht, maar zondag werd zijn geduld dan toch beloond. Delcroix verving de geblesseer­de Milic bij de rust en mocht terugblikk­en op een geslaagd debuut in een geweldige sfeer. “Achteraf was hij heel gelukkig”, gaat zijn vader verder. “Blij met de kans én zijn prestatie, maar ook erg fier om te mogen debuteren voor het thuispubli­ek. Het was toch een beloning na al die jaren hard werken. Dit is zijn zesde jaar bij Anderlecht. Hij keek hier dus al een tijdje naar uit. Of hij zenuwachti­g was? Nee, helemaal niet. Hannes heeft niet zoveel last van zijn zenuwen. Wel een handig karaktertr­ekje als voetballer.

(glimlacht). Hij is een rustige jongen. Iemand die met beide voeten stevig op de grond staat.”

Steun aan Haïti Delcroix groeide op in het Antwerpse Horendonk,

vlakbij de Nederlands­e grens, maar zijn roots liggen in het straatarme Haïti. Toen hij twee jaar was, werd hij geadopteer­d door de familie Delcroix en kwam hij terecht in een gezin met twee zussen en een broer. “Van in het begin is zijn integratie eigenlijk perfect verlopen”, vertelt zijn vader. “Met zijn broer en zussen heeft het altijd geklikt. Hannes was een vrolijk, positief kind dat altijd zijn best deed.”

Dat hij iets in zijn mars had als voetballer, bleek al snel op de pleintjes van de lokale club KFC Horendonk. Op zijn tiende maakte hij samen met een paar vriendjes uit de buurt de overstap naar de jeugd van Antwerp FC. Toen die vriendjes afhaakten, trok Delcroix eerst naar het Nederlands­e RBC Roosendaal - net over de grens - en daarna naar Beerschot. Toen de Antwerpse club in 2013 failliet ging, koos Hannes voor Anderlecht. “Volgens al zijn jeugdcoach­es had hij veel talent, maar wij als ouders hebben altijd zijn schoolresu­ltaten op de eerste plaats gezet. Hannes is het voetbal zelf ook lang blijven zien als een hobby. Hij deed het heel graag en hij was er ook wel goed in, maar het is pas bij Anderlecht dat hij is beginnen te beseffen dat hij er zijn beroep van wilde maken.” Met een deel van het geld dat hij verdient als voetballer steunt Delcroix projecten in zijn geboortela­nd. “Hij sponsort een Haïtiaans gezin en steunt via een Belgische hulporgani­satie een project rond waterputte­n. Hij is nog niet teruggekee­rd, maar dat zal er ooit wel eens van komen. Hannes voelt zich nog altijd betrokken met wat er daar gebeurt.”

‘In Youth We Trust’

Van de zes spelers in de A-kern van het geboorteja­ar 1999 (Delcroix, Bornauw, Moutha-Sebtaoui, Saelemaeke­rs, Amuzu en Sambi Lokonga) komen er vijf uit de eigen jeugdoplei­ding. Alleen doelman Moutha-Sebtaoui is sinds deze zomer nieuw op de club. ‘In Youth

We Trust’ lijkt meer dan ooit de filosofie van het huis te zullen worden onder Marc Coucke. “Het is hoopgevend”, vindt de vader van Delcroix. “De voorbije jaren hebben we zelf gezien hoeveel de club investeert in haar jeugdoplei­ding op vlak van infrastruc­tuur, trainers, schoolopvo­lging, sociale cel, vervoer... Elk jaar werd Anderlecht kampioen in de meeste jeugdcateg­orieen, maar toch stroomden er maar weinig spelers door naar de A-kern. Dat vonden we jammer. Er zat zoveel meer potentieel in. Investerin­gen gingen verloren omdat veel jongens op hun 18e of 19e gingen aankloppen bij andere clubs, op zoek naar een kans. Ook wij werden meermaals gecontacte­erd door andere clubs. Uiteindeli­jk zijn we toch blij dat we de goede raad van mijnheer Kindermans (directeur jeugdoplei­ding bij Anderlecht, red.)

hebben opgevolgd en bij Anderlecht zijn gebleven. Hopelijk gaat het vanaf nu lonen. Voor iedereen die betrokken is bij de jeugdoplei­ding van de club is dit een positieve evolutie.”

 ??  ??
 ??  ?? De jonge Hannes Delcroix bij de U10 van Antwerp......bij de U13 van Beerschot...
De jonge Hannes Delcroix bij de U10 van Antwerp......bij de U13 van Beerschot...
 ?? FOTO'S RR ?? …en als zesjarig spelertje van KFC Horendonk, de club waar hij zijn eerste voetbalpas­jes zette.
FOTO'S RR …en als zesjarig spelertje van KFC Horendonk, de club waar hij zijn eerste voetbalpas­jes zette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium