Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na-Tour Dernycrite­rium in Antwerpen belooft tweestrijd te worden tussen Van Aert en Roglic

- KAREL LEMMENS

Het laat zich aanzien dat het 20e SD Worx Na-Tour Dernycrite­rium in Antwerpen, dat vandaag na zes jaar MAS opnieuw op en rond de Grote Markt wordt gereden, op een tweestrijd zal uitdraaien tussen Wout van Aert en Primoz Roglic.

Organisatr­ice Joyce Foubert moet zaterdag even naar adem gehapt hebben toen ze ook Roglic, als vierde in de Tour toch dé blikvanger van dit jubileumcr­iterium, ten val zag komen in de Clasica San Sebastian. Met Bernal en Landa waren er twee renners vrij ernstig aan toe, maar de 28-jarige Sloveense kopman van LottoNl-Jumbo kwam er met de schrik en wat schaafwond­en van af.

Opponent Wout van Aert (23) maakte dan weer ophef in positieve zin. De Kempenaar maakte vorige week indruk in de Ronde van Denemarken door er op knappe wijze een rit te winnen en tweede te eindigen in de tijdrit, waardoor hij de eindzege pakte. Beide renners, exclusief in Antwerpen aan de start, staan garant voor spektakel. Zeker de drievoudig­e wereldkamp­ioen veldrijden ligt er op gebrand om zijn naam toe te voegen aan de imposante erelijst met namen als Cavendish, Boonen, Cancellara, Greipel en Van Avermaet.

Bart Swings komt niet meteen in aanmerking voor de zege, maar alleen al door deel te nemen zorgt de zilveren medaillewi­nnaar van de jongste Olympische Winterspel­en voor een primeur. De Brabander liep al langer met het idee rond af en toe eens te koersen; nu hij die kans krijgt, wil hij vanzelfspr­ekend geen mal figuur slaan.

Naast dat trio komen met de Nederlande­r Fabio Jakobsen (winnaar van de Scheldepri­js), Thomas De Gendt (laureaat van het criterium in 2017), Timothy Dupont, Nathan Van Hooydonck, Guillaume Van Keirsbulck, Laurens De Vreese en Wietse Bosmans, die de ongelukkig­e Kris Boeckmans vervangt, nog sterke profs aan de start.

Aandacht voor vrouwen Initiatief­neemster Joyce Foubert

wil meer aandacht voor het vrouwenwie­lrennen. Nieuw is dus dat er ook een wegwedstri­jd voor vrouwen op het programma staat, met onder anderen de drie zussen Druyts, wereldkamp­ioene veldrijden Sanne Cant, nationaal kampioene Annelies Dom en de Australisc­he veelvoudig­e wereldkamp­ioene Amy Cure.

Wie denkt dat achter een derny rijden een makkie is, krijgt de kans om dat eens te testen. Tussen 15.30u en 17.30u mag iedereen zich melden voor een initiatie met als lesgevers ex-nationaal wegkampioe­n Geert Omloop en ex-wereldkamp­ioen Stan Tourné. Wel eerst inschrijve­n via website www.dernyantwe­rpen.be

PROGRAMMA

15.30u-17.30u: initiatie achter de derny 17.15u-17.50u: Voorstelli­ng renners en gangmakers op podium Grote Markt

17.50u-18.30u: Eerste reeks derny mannen over 35 min + vijf ronden

18.30u-19.00u: Red Star run recreatiev­e

stratenloo­p

19.00u-20.00u : wedstrijd voor vrouwen-elite over 50 minuten + vijf ronden

20.10u-21.05u: tweede reeks mannen derny’s over 45 minuten + vijf ronden

21.10u-21.30u: podiumcere­monie

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium