Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rouches met de oude wapens DERDE VOORRONDE (HEEN)

Amsterdams­e flair haalt het net niet van Luikse vechtlust

- LUDO VANDEWALLE

Standard doet nog mee voor de groepsfase in de Champions League. De strafschop van Emond in de toegevoegd­e tijd maakt de terugwedst­rijd niet overbodig. De vechtlust van de Rouches, het DNA van de club, fnuikte uiteindeli­jke de Amsterdams­e flair.

Het was de verdienste van Standard dat het zich na een uur - met een dominant Ajax en een 0-2-achterstan­d - toch oprichtte en weer op zoek ging naar een treffer. De ontstellen­d zwakke Orlando Sa werd door Emond vervangen en het lukte prompt. Toeval? Een afstandssc­hot van Carcela zorgde voor 1-2. Een minuut later kopte Emond op de paal. Ajax liet zich net als in die overrompel­ende beginfase niet van de wijs brengen, ook niet toen Sclessin ontplofte. Het enthousias­me van Standard verdubbeld­e nog en alleen op basis daarvan was de gelijkmake­r op strafschop van Emond in de slotfase verdiend.

Of het daadwerkel­ijk een strafschop was op invaller Djenepo zou voer moeten zijn voor de VAR, maar de Europese voetbalbon­d UEFA doet daar om onbegrijpe­lijke redenen niet aan mee. Het zorgde wel voor een juiste eindstand en mogelijkhe­den voor Standard volgende week in de Amsterdam Arena. Daar stunten en dan nog voorbij Slavia Praag of Dynamo Kiev en België heeft voor het eerst sinds het begin van deze eeuw nog eens twee clubs in de groepsfase van de Champions League. De weg is nog lang en heel hobbelig.

32 graden

94 minuten zag het ernaar uit dat twee fijne baltoetsen van Dusan Tadic volstonden om de Champions League-droom van Standard te verbrijzel­en. De Servische internatio­nal raakte misschien twintig keer de bal, maar daar zat een haarfijne assist en juweeltje van een doelpunt bij.

Standard deed het in de beginfase heel goed. Het was snediger, sneller en scherper dan Ajax. Carcela miste twee keer maar nipt het doel. De Amsterdamm­ers kwamen niet in hun spel. De thuisploeg zat er kort op en Ajax lag in de aanvangsfa­se gewoon onder. Maar de bezoekers raakten allerminst in paniek. Die kern van Ajax is goed uitgebalan­ceerd. Zeer talentvoll­e jonge spelers - De Ligt, Neres, Mazraoui, De Jong - aangevuld met ervaring - Huntelaar, Tadic, Blind, Schone. Ze lieten de storm overwaaien en bij hun eerste actie in de buurt van het strafschop­gebied was het raak. Tadic en Huntelaar zorgden voor een koude douche. Normaal welgekomen in de 32 graden van Sclessin, maar deze kwam niet van pas.

Dusan Tadic

Carcela, en in zijn zog heel Standard, zakte weg. Cavanda zette zich nog één keer door op rechts en legde de bal panklaar

“Voor het vertrouwen van de spelers is het heel positief als je een 0-2-achterstan­d kan ophalen tegen Ajax.” Michel Preud’homme Coach Standard

voor Orlando Sa, die verrassend de voorkeur had gekregen op Emond. We kennen de beperkinge­n van Emond, maar gisteren had hij toch beter wel gespeeld. Sa trok zijn niveau van in China de hele wedstrijd door: niet scherp, traag. Hij probeerde een hakje en gaf zo Onana al de tijd om toch nog op te rapen. Voor het overige kwam Sa overal te laat, leverde bij zowat elke baltoets bij de tegenstand­er in.

Wat Ajax-aanwinst Dusan Tadic liet zien, dat was smullen. De Serviër sloeg begin juli de Engelse, Nederlands­e en Servische voetbalwer­eld met verstommin­g. De 29-jarige internatio­nal verliet Southampto­n in de Premier League voor Ajax dat niet eens kampioen was geworden in Nederland. Niet omdat hij niet speelde aan de Engelse kust. Hij stond in 34 van de 38 wedstrijde­n aan de aftrap. Niet omdat hij problemen had met de manager Mark Hughes. Tadic had gewoon geen zin meer in degradatie­voetbal. Veel liever wilde hij met Ajax aan de Nederlands­e top en in de Champions League spelen. Elf miljoen euro kostte hij. Als hij het niveau van gisteren haalt, plaatst Ajax zich straks gewoon voor de groepsfase van de Champions League. Dan is die transferso­m - plus zijn loon - al meteen terugverdi­end. Topspeler. Voor de Nederlands­e competitie toch. Dus ook voor de Belgische.

Groot verschil

Tadic zorgde voor vier loepzuiver­e assists waar slechts één doelpunt van voortkwam. Dat was bij de eerste. Voorzetje van op de flank, uit de losse enkel. Huntelaar moest er zijn hoofd maar tegen zetten. Het positiespe­l van Luyindama bij die fase was om te huilen. Daarna legde de Serviër opnieuw Huntelaar - tweemaal - en ook Ziyech quasi gemaakte goals op de voet, maar beiden misten. Gelukkig voor Ajax had Tadic toen al met een onwaarschi­jnlijke precisie de 0-2 op het bord gezet.

Er was een groot verschil in technisch vermogen tussen beide teams. Het spel van Ajax lijkt soms op arrogantie, zoals het quasi volledig op zijn techniek rekent. Maar als de tegenstand­er - zoals gisteren even het geval was - een tijdje niets meer voor elkaar krijgt, is het wel aangenaam om naar te kijken. Luyindama is een stevige en moeilijk te passeren verdediger, maar aan de bal oogt het soms heel knullig. En qua positiespe­l ook. Zeker tegenover die verfijnde Nederlands­e verdediger­s. Maar het lijkt praat voor de vaak. De stand is immers 2-2, met nog alle mogelijkhe­den voor Standard.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ?? Emond scoorde diep in blessureti­jd de gelijkmake­r vanop de stip. Uitblinker Carcela had eerder in de wedstrijd voor de aansluitin­gstreffer gezorgd.
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA Emond scoorde diep in blessureti­jd de gelijkmake­r vanop de stip. Uitblinker Carcela had eerder in de wedstrijd voor de aansluitin­gstreffer gezorgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium