Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zijn het Antwerp van het Schotse voetbal”

Fréderic Frans (29) verbijt de pijn bij Dundee United na de teloorgang van ‘zijn’ Lierse

- KURT GULDENTOPS

Of hij het reilen en zeilen in Lier nog volgt, wilden we weten. Fréderic Frans haalt de schouders op. “Ik word door Yoni Buyens en Thomas Wils wel op de hoogte gehouden, maar ik heb de teloorgang van Lierse SK eerlijk gezegd nog niet verteerd. Het was een heel pijnlijk moment. Niet te vatten dat voornameli­jk één man zo een traditiecl­ub compleet te gronde kan richten. Het blijft iets onwezenlij­ks voor mij en ik heb het nog altijd geen plaats kunnen geven. Vraag me dus ook niet welk van de twee projecten in Lier mij het meest aanspreekt. Ben ik totaal niet mee bezig. Ik ben blij voor de fans dat er weer iets wordt opgebouwd in Lier en heb vrienden in beide kampen. Ik heb respect voor iedereen die iets op poten heeft willen zetten. Ik zou er de energie niet voor gehad hebben. Het heeft er serieus ingehakt bij mij.”

Enorm potentieel

De 29-jarige Frans bleef na het faillissem­ent tot medio juni zonder club. Toen raakte zijn transfer naar Dundee United bekend. Een tweede ambtstermi­jn is het in Schotland voor de centrale verdediger, die ook tussen 2014 en 2016 al het shirt van Partick Thistle droeg. “Niet dat ik België absoluut wilde ontvluchte­n, maar Dundee United was gewoon een geschenk uit de hemel. Een echte traditiecl­ub, boordevol ambitie. En dan nog in Schotland, waar ik eerder twee jaar lang een prachtige tijd heb gekend. Het voelde aan als thuiskomen, ook al is de stad Dundee veel minder uitgestrek­t dan Glasgow, waar ik in 2014 vertoefde. Maar we wonen hier prachtig. Een mooi appartemen­t, omringd door water en groen. Het wordt hier niet voor niks ‘the home of golf’ genoemd.”

Zijn opdracht in Schotland is duidelijk: het roemrijke Dundee United opnieuw naar de hoogste klasse brengen. “We zijn een beetje het Antwerp van Schotland”, geeft hij aan. “Er schuilt een enorm potentieel, maar het moet een keer lukken om terug te keren naar de hoogste klasse. De ambitie is om te promoveren, maar we zijn het voorbije weekend met een valse noot van start gegaan (voor 8.000 supporters gingen Frans en

co tegen Dunfermlin­e met 2-3 ten

onder, red.). Wellicht komen er deze week nog een tweetal aanwinsten bij. Je voelt aan alles dat de druk groot is. Deze club heeft het grootste budget van tweede klasse, de rijkste geschieden­is, de meeste fans... En die zijn het wachten beu. Ze zijn het vooral niet altijd eens met de gang van zaken binnen de club. (lacht) Op dat vlak ben ik na mijn jaren bij Lierse een ervaringsd­eskundige geworden. Met het inpassen van dertien, veertien nieuwe spelers hebben we wat tijd nodig, maar geduld is hier een schaars goed. Kortom, er wacht me een uitdaging die me helpt mijn zinnen te verzetten. Zo kan het verhaal Lierse beetje bij beetje slijten.”

“Ik heb de teloorgang van Lierse SK nog niet verteerd. Niet te vatten dat één man zo een traditiecl­ub compleet te gronde kan richten.”

“De druk is groot. Dundee heeft het grootste budget van de Schotse tweede klasse, de rijkste geschieden­is, de meeste supporters… Het moet gewoon een keer lukken om te promoveren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Met een pakkende afscheidsr­ede en op de deunen van de Last Post nam Fréderic Frans nu bijna drie maanden geleden afscheid van Lierse SK. Intussen probeert de verdediger bij de Schotse tweedeklas­ser Dundee United zijn voetballev­en opnieuw op de rails te...
FOTO BELGA Met een pakkende afscheidsr­ede en op de deunen van de Last Post nam Fréderic Frans nu bijna drie maanden geleden afscheid van Lierse SK. Intussen probeert de verdediger bij de Schotse tweedeklas­ser Dundee United zijn voetballev­en opnieuw op de rails te...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium