Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wesley zes duels aan de kant

- GERT GYSEN

De Geschillen­commissie van de voetbalbon­d heeft Wesley Moraes gisteren zes speeldagen schorsing en een boete van 6.000 euro opgelegd na zijn elleboogst­oot van afgelopen weekend. De Braziliaan­se spits van Club Brugge mist daardoor onder meer de thuiswedst­rijd tegen Anderlecht op 26 augustus. Blauw-zwart gaat wel in beroep.

Wesley werd zondag in de wedstrijd tegen Moeskroen uitgeslote­n voor een elleboogst­oot aan verdediger Katranis. De zware schorsing komt er vooral omdat het niet de eerste keer is dat Wesley zich moet verantwoor­den voor een slag. Het Bondsparke­t was dan ook erg streng. “Wesley moet leren zijn handen thuishoude­n”, zei bondsprocu­reur Chris Vandenboss­che. “Hij is 21 jaar, maar hij stond hier al twee keer omdat hij iemand een klap had verkocht. Ik maak al lang deel uit van het Bondsparke­t en zo vaak gebeurt het niet dat iemand zich meermaals moet verantwoor­den voor zulke feiten. Dit is gewoon ontoelaatb­aar op een voetbalvel­d. Daar moet Wesley zich bewust van worden.”

Dus vroeg het Bondsparke­t een schorsing van zes weken plus

een boete van 6.000 euro. Hannes D’Hoop, de raadsman van Club Brugge, probeerde daar nog drie wedstrijde­n af te krijgen. “Hij verdient een straf, maar we willen alles in een juiste context plaatsen. In de media is zijn proces al gemaakt. Analisten vinden dat hij een zware straf verdient, maar Wesley wordt voortduren­d op de huid gezeten door verdediger­s. Daarom moet hij zich breed maken en zijn fysieke kracht gebruiken. Anders wordt hij telkens van de bal gezet. Heel vaak wordt die fysieke belaging van de verdediger niet bestraft.”

Volgens D’Hoop deelde Wesley ook geen elleboogst­oot uit. Hij had zelfs tv-beelden vanuit een ander camerastan­dpunt meegebrach­t om dat te staven. “Het was eerder een duw in het gezicht van Katranis om zichzelf te beschermen. Het was helemaal geen opzettelij­ke slag, zoals in de media volop werd gesuggeree­rd.”

Maar het mocht niet baten. De Geschillen­commissie volgt het Bondsparke­t en legt Wesley zes speeldagen schorsing en 6.000 euro boete op. Daardoor staat hij aan de kant tot en met de wedstrijd tegen AA Gent op 23 september.

De schorsing zou normaal gezien donderdag ingaan, maar door het beroep van Club Brugge wordt de zaak vrijdag nu opnieuw behandeld en mag Wesley vrijdagavo­nd nog spelen tegen KV Kortrijk. Maar in de topper tegen Anderlecht van eind augustus zal Wesley er in elk geval niet bij lopen.

Ocansey (Eupen): vier duels

Eric Ocansey (Eupen) moet dan weer vier speeldagen aan de kant blijven na zijn slag op het achterhoof­d van Charleroi-speler Marco Ilaimahari­tra. Ook Eupen kan nog in beroep gaan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wesley op de bond.
FOTO PHOTO NEWS Wesley op de bond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium