Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop dat ze het me niet te lastig maken”

Bart Swings debuteert in Antwerpen op de fiets

-

Bart Swings bezorgt Antwerpen een primeur. De wereldtopp­er in schaatsen en skeeleren neemt vandaag deel aan het dernycrite­rium. Op en rond de Grote Markt legt de atleet uit het Leuvense zijn allereerst­e competitie­kilometers op de fiets af. “Trainingsr­itten op de fiets vormen een belangrijk deel van mijn voorbereid­ing op grote tornooien”, aldus Swings. “Tot vier keer per week kruip ik dan voor maximaal vier uur de fiets op. Skeeleren en schaatsen zijn immers verwant aan fietsen omdat dezelfde spiergroep­en worden aangesprok­en en de kracht vooral uit je bovenbenen moet komen. In tests liet ik behoorlijk­e waarden wat wattages betreft noteren en daardoor ben ik toch enigszins gerustgest­eld. Al besef ik anderzijds ook wel dat ik nog heel wat te leren heb.”

Om zich goed voor te bereiden reed Swings al flink wat rondjes op de open- luchtpiste in Wilrijk, achter ervaren dernygangm­aker Walter Huybrechts.

“Ik wil uiteraard geen modderfigu­ur slaan tussen die grote namen. Als het meevalt, sluit ik niet uit dat ik later nog aan de start van een aantal wedstrijde­n zal verschijne­n. Het aanbod van de organisato­ren van Antwerpen was voor mij het signaal om eindelijk eens werk te maken van het realiseren van een jeugddroom. Al van kindsbeen af ben ik immers verknocht aan het wielrennen. Als kleine jongen stond ik meermaals langs de kant van de weg met grote ogen naar de Tour te kijken. Soms plan ik mijn trainingen ook zo dat ik tijdens rustpauzes naar rechtstree­kse uitzending­en kan zien van ritten in de Tour of Giro. Nu kan ik zelf eindelijk eens uitkomen tegen atleten waar ik zo naar opkijk. Al hoop ik in mijn binnenste dat ze niet al te streng voor mij zullen zijn en dat ze het me niet al te lastig maken. (lacht)”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS, PHOTO NEWS ?? De voorbije maanden trainde hij intensief, vandaag maakt Swings zijn officieel debuut achter de derny.
FOTO'S JORIS HERREGODS, PHOTO NEWS De voorbije maanden trainde hij intensief, vandaag maakt Swings zijn officieel debuut achter de derny.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium