Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zeg niet dat er hier over vijf jaar auto’s rondvliege­n”

Berendrech­tse ondernemer Ben Simons koopt Polders Vliegveld langs A12 met oog op de toekomst

- ERIK VANDEWALLE

Het vliegveld in Hoevenen is verkocht en heet vanaf nu Polders Vliegveld. Ben Simons en een kleinere medespeler zijn de nieuwe eigenaars. De toekomst is verzekerd en de huidige activiteit­en kunnen blijven.

Vijfenveer­tig jaar geleden begon de geschieden­is van het Hoevense vliegveld. Niet op de plek vlak naast de A12 aan de afrit Bunderdijk, wel iets verder aan de Krekelberg.

“Ons eerste vliegveld lag op de plek waar nadien voetbalclu­b Patro Hoevenen haar terreinen ontwikkeld­e. Het was een minivliegv­eldje, dat amper driehonder­d meter lang was. Voor ons was dat in die beginjaren meer dan voldoende”, aldus Marcel Ysenbaert, een van de vroegere eigenaars.

“Daarvoor waren mijn broer Fons en ik al actief in de vliegclub van Brasschaat. Een vlieginstr­ucteur bracht ons op het idee om dichter bij huis uit te kijken naar een plaats voor een vliegveldj­e. Zo kwamen we op de Krekelberg terecht. Daar bleven we enkele jaren, tot we de kans kregen om naast de A12 een terrein te kopen dat dubbel zo lang was. Maar het ging om landbouwgr­ond. Het heeft dan nog heel wat werk en gevraagd om de bestemming van die grond te veranderen in recreatieg­ebied”, legt Ysenbaert uit.

Dertig jaar geleden kwam Fons Ysenbaert om het leven bij een vliegtuigc­rash vlak bij het Hoevense vliegveld. Het was het eerste dodelijke ongeval voor de club. Marcel Ysenbaert nam vanaf dan het roer van de club over.

Ben Simons loopt al een tijd rond met plannen om het vliegveld te kopen. “Ik heb zelf geen ambities om piloot te worden”, zegt hij al lachend. “Het is voor mij belangrijk om eigenaar te zijn, omdat ik op die manier kan verzekeren dat in de toekomst Hoevenen kan blijven als vliegveld. Er is wel een uitdoofbel­eid, maar zolang er vliegactiv­iteiten zijn is er voor het verinspann­ing der bestaan geen probleem. Het is trouwens veel gemakkelij­ker om een bestaand vliegveld over te nemen, dan van nul te moeten beginnen en alle vergunning­en in orde te krijgen om elders een nieuw vliegveld te kunnen opstarten”, laat hij weten.

Vijftigjar­ig bestaan Ben Simons zegt dat er nog geen

concrete plannen op tafel liggen. “Het is wel de bedoeling om het vliegveld te optimalise­ren. Binnen vijf jaar bestaat het een halve eeuw. Dat gaan we vieren en tegen dan moeten we ook al kijk krijgen op wat de toekomst kan brengen. Onze locatie vlak bij de haven biedt natuurlijk extra potentieel. Enkele maanden geleden is op het vliegveld in Brasschaat een vliegende auto opgestegen. Wat daar kan, moet ook hier mogelijk zijn. Pas op, ik zeg niet dat er hier binnen vijf jaar auto’s vliegen. Maar het vliegveld is gekocht met een langetermi­jnvisie. Dat schept natuurlijk mogelijkhe­den. Ik heb mijn zonen alvast aangeraden om een pilotenopl­eiding te volgen”, aldus nog de Berendrech­tse ondernemer.

Ben Simons

Ondernemer

“Ik heb mijn zonen aangeraden om een pilotenopl­eiding te volgen.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Marcel Ysenbaert blijft luchthaven­meester van het nieuwe vliegveld. Katlijn Blendeman zorgt voor alle administra­tie.
FOTO ERIK VANDEWALLE Marcel Ysenbaert blijft luchthaven­meester van het nieuwe vliegveld. Katlijn Blendeman zorgt voor alle administra­tie.
 ?? FOTO EVDW ??
FOTO EVDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium