Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit last van stress tijdens karten”

Christophe Verhoeven (23) wint met team goud en wordt individuee­l vijfde op WK karting in Polen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Christophe Verhoeven (23) uit Westmalle mag twee gigantisch­e bekers bijschuive­n op zijn kast. Op het wereldkamp­ioenschap karting in Szczecin in Polen werd hij vijfde en won hij de wereldtite­l met zijn Belgisch team Traxxis.

Karting is een autosportv­ariant waarbij men het tegen elkaar opneemt in kleine, vierwielig­e voertuigen zonder carrosseri­e. Het essentiële van een kart is het ontbreken van een differenti­eel. Tot zover onze Wikipedia-introducti­e over karting, een sportdisci­pline die wij alleen kennen van enkele

indoorcirc­uits, maar waar dus heuse wereldkamp­ioenschapp­en van worden georganise­erd. Late scheut

Christophe Verhoeven uit Westmalle is een kartingtop­per. “Ik ben gestart in de motorcross, omdat mijn vader dat vroeger ook deed. Bij de kinderen was ik heel goed, maar op den duur moest ik op een grotere motor overstappe­n, en omdat ik laat mijn scheut gekregen heb, kon ik amper met mijn voeten op de grond. ’s Winters was ik met mijn vader al eens gaan karten. De datum van mijn eerste rit in een kart weet ik nog exact: 11 januari 2009. In 2011 begon ik wedstrijde­n te rijden. Omdat het goed liep, werd ik opgemerkt door het team Traxxis. De meeste van onze leden komen uit Oost-Vlaanderen. Vier Traxxis-leden deden als team mee aan het wereldkamp­ioenschap, en we keerden nu met goud terug!”

Christophe is ook heel tevreden over zijn individuel­e prestaties. Hij doet veel wedstrijde­n in het buitenland. “Eigenlijk train ik amper. Ik doe mijn ritme op via die wedstrijde­n. Tijdens het wereldkamp­ioenschap, waar 133 deelnemers waren, moest ik een achttal wedstrijde­n van twintig minuten racen.”

Focus

Verhoeven vindt zijn snelle reflexen en zijn rust zijn sterkste punten. “Ik heb tijdens kartingwed­strijden nooit last van stress. Voor mij is het een manier om mijn hoofd leeg te maken. Ik ben dan totaal op de race gefocust. Al mijn pitstops waren gelukt. Durf is ook een goede eigenschap voor een kartingkam­pioen.”

In oktober reist Christophe opnieuw naar Polen, voor een nachtrace. “Een eigen kart heb ik niet meer. Het is sowieso een dure sport. Voor een wedstrijd mag je toch rekenen dat elke minuut een euro kost. En het enige wat je kan winnen, zijn bekers. In Nederland vinden karters veel gemakkelij­ker sponsors dan hier.”

Van opleiding is Christophe leerkracht in het basisonder­wijs. Vorig schooljaar gaf hij les in SintElisab­eth, in september gaat deze snelle meester lesgeven in SintJozef in Kalmthout. Veel Formule 1-piloten zoals Max Verstappen begonnen hun carrière als karter. Zou Christophe ook autoracer willen worden? “Om Formule 1-renner te worden, moet je op je 14 al wereldkamp­ioen karting zijn. Ik ben daar véél te oud voor.”

 ?? FOTO KMA ?? Christophe Verhoeven met links de gouden beker van het landenteam en links de wereldbolb­eker voor zijn vijfde individuel­e plaats.
FOTO KMA Christophe Verhoeven met links de gouden beker van het landenteam en links de wereldbolb­eker voor zijn vijfde individuel­e plaats.
 ?? FOTO RR ?? Christophe Verhoeven in actie op het WK in Szczecin.
FOTO RR Christophe Verhoeven in actie op het WK in Szczecin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium