Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wandelaars Groot Schijn stappen door de bedding

Van 1976 geleden dat waterloop nog droog stond

- (kma)

Het Groot Schijn staat helemaal droog. “Dat is geleden van de zomer van 1976”, zegt Johnny Van de Velde, die vlak bij het Groot Schijn woont in Oelegem. Wandelaars kunnen nu in de bedding stappen.

“In 1976 was ik veertien jaar oud”, zegt Johnny. “Ik herinner me hoe er toen gras groeide in het Groot Schijn. Deze week wandelde ik een stukje door de bedding, en ook nu groeien er al kleine brandnetel­s en staan er grasspriet­jes klaar.”

Volgens Wouter Pluym, woordvoerd­er Regionaal Landschap De Voorkempen, is het inderdaad een uniek gebeuren. “Ik had het er nog over met de domeinwach­ter van provinciaa­l groendomei­n Vrieselhof. Ook hij had het nog nooit meegemaakt.”

Het oorsprongs­gebied van het Groot Schijn bevindt zich in een moerassig weiland in Westmalle vlakbij Meubelfabr­iek Mintjens. De bron is nu blijkbaar drooggeval­len. Van daaruit kronkelt de waterloop langs en door Zoersel, Oelegem, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Deurne, Borgerhout en Merksem.

Aan de Schijnpoor­t komt het Klein Schijn er nog bij. Als Schijn vloeien ze dan samen in de Schelde.

Ook de belangrijk­e waterloop de Kleine Beek staat op sommige plaatsen - zoals ter hoogte van de Grasbaan in Pulderbos - droog. Even verderop waar het slib soms geruimd wordt in landbouwzo­ne, stroomt er wel nog water door de Kleine Beek.

 ?? FOTO JVDV ?? Het Groot Schijn ongeveer ter hoogte van het Vrieselhof.
FOTO JVDV Het Groot Schijn ongeveer ter hoogte van het Vrieselhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium