Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk slaan we hier onze voeten niet meer om”

Iedereen tevreden over nieuwe Kerkplaats na lange juridische strijd over Turkse natuurstee­n

- JAN AUMAN

Een halfjaar was ze ontoeganke­lijk door de heraanleg, maar de Kerkplaats is nu opnieuw in gebruik. En iedereen lijkt tevreden: handelaars, bewoners én marktkrame­rs. “Eindelijk slaan we onze voeten niet meer om en kunnen we met de rolwagen over het plein.”

De als dorpsgezic­ht beschermde Kerkplaats werd in 2004 al eens heraangele­gd. “Maar al snel na de inhuldigin­g bleek dat de Turkse natuursten­en, die het toenmalige gemeentebe­stuur had gekozen, niet geschikt waren voor ons klimaat en voor het gebruik van het plein voor evenemente­n”, zegt schepen van Openbare Werken Bart Van Scharen (N-VA). “De stenen brokkelden af. De mozaïek tussen kerk en gemeentehu­is vertoonde elke week meer gaten.”

“Stenen deugen niet”

Nadat enkele pogingen tot herstellin­g geen soelaas hadden gebracht, kwam het al in 2009 tot een proces tussen de gemeente en aannemer Nijs, ontwerper Igean en Van Camp, leverancie­r van de bestrating. De zaak sleepte lang aan. In het kader van die rechtszaak oordeelde het door de rechter aangesteld­e ingenieurs­bureau Thomas dat de gemeente geen schuld trof maar dat de stenen niet deugden.

Maar de aannemer was intussen opgegaan in de grotere firma DCA uit Turnhout en de leverancie­r van de stenen bestond niet meer. Bart Van Scharen vreesde dat een oplossing op de lange baan zou geschoven worden en stuurde aan op een overeenkom­st van dading. Hij wist alle partijen te overtuigen met een pragmatisc­he oplossing. Ook de gemeentera­ad stemde ermee in dat de aannemer het plein zou heraanlegg­en voor slechts 220.000 euro, de kostprijs van de nieuwe en degelijk betonstraa­tstenen. De werkuren en andere kosten waren voor de aannemer en het studiebure­au.

Vijftien jaar na de mislukte heraanleg, gingen in februari van dit jaar de werken dan eindelijk opnieuw van start. Kort voor het bouwverlof verlieten de laatste stratenmak­ers het plein. “Voor een officiële inhuldigin­g was er te weinig tijd. Die volgt in september. Ook de rekeningen zijn nog niet betaald, want het plein is nog niet opgeleverd. Maar nu al is duidelijk dat hier vakwerk geleverd werd”, is schepen Bart Van Scharen tevreden.

Ronde zitbanken

“Het plein ligt opnieuw effen. De nieuwighed­en, zoals de twee ronde zitbanken, vallen in de smaak en worden vaak gebruikt. Op één na hebben we alle bomen kunnen redden en we hebben van de gelegenhei­d gebruikgem­aakt om via enkele ingrepen het water beter te laten doordringe­n tot hun wortels zodat ze hopelijk nog een lang leven beschoren zijn.”

Tijdens de werken kon de wekelijkse markt niet meer op de Kerkplaats staan. De marktkrame­rs sleten hun koopwaar een halfjaar noodgedwon­gen voor sportcentr­um ’t Brieleke. Maar nu zijn ze terug. “En daar zijn we blij om, want die verhuizing leidde toch tot een omzetverli­es van zo’n 25%”, vertelt vishandela­ar Jos Jacobs uit Schilde. Die is, net als collega Saskia Van Eynde, die ondergoed verkoopt, ook te spreken over het uitzicht en gebruiksge­mak van de Kerkplaats. “Ik mocht mijn vertrouwde plekje tegenover slager Grymonprez zelfs weer innemen. Mij hoor je niet klagen.”

Ook Herbert Houben, die op de Kerkplaats taverne De Welvaart uitbaat, is blij met de nieuwe Kerkplaats. “De stratenmak­ers hebben tijdens de werken echt rekening met ons gehouden”, vertelt Houben. “Wat stof- en lawaaihind­er was onvermijde­lijk, maar het eindresult­aat mag er zijn. Van de stoep waar m’n terras staat, zijn ze gelukkig afgebleven en ook het aantal parkeerpla­atsen bleef hetzelfde. Geslaagd project van de gemeente.”

Herbert Houben

De Welvaart

“Ze hebben echt rekening gehouden met ons. Stofhinder was onvermijde­lijk, maar het resultaat mag er zijn. Een geslaagd project.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De nieuwe Kerkplaats. Het voegzand moet nog tussen de stenen weggespoel­d worden.
FOTO JAN AUMAN De nieuwe Kerkplaats. Het voegzand moet nog tussen de stenen weggespoel­d worden.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen Bart Van Scharen op een van de nieuwe ronde zitbanken. “De Kerkplaats ligt er na vijftien jaar eindelijk bij zoals het hoort.”
FOTO JAN AUMAN Schepen Bart Van Scharen op een van de nieuwe ronde zitbanken. “De Kerkplaats ligt er na vijftien jaar eindelijk bij zoals het hoort.”
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen Bart Van Scharen met twee tevreden Wommelgemn­aren die de nieuwe Kerkplaats kruisen: Jozef Nelis en Mariette Luyts.
FOTO JAN AUMAN Schepen Bart Van Scharen met twee tevreden Wommelgemn­aren die de nieuwe Kerkplaats kruisen: Jozef Nelis en Mariette Luyts.
 ?? FOTO JAA ?? Zo was het vroeger. De scheef liggende stenen werden allemaal verwijderd en vervangen door minder kwetsbare exemplaren.
FOTO JAA Zo was het vroeger. De scheef liggende stenen werden allemaal verwijderd en vervangen door minder kwetsbare exemplaren.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium