Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zie ik de ledlichtje­s van de Schelde

Nieuwe straatverl­ichting is duurzamer en goedkoper

- (daca) DANIEL CAMPAERT

De dagen van de gloei- en straallamp zijn definitief voorbij. De toekomst van het licht schijnt voortaan in led. Ook de oude straatverl­ichting is daarom aan vervanging toe. De lichtjes van de stad krijgen nieuwe lampen.

Aan de toekomst van de Antwerpse straatverl­ichting wordt al maandenlan­g gewerkt. Liefst 55.000 gloeilampe­n worden door ledlampjes vervangen. Maar ook de armaturen (de lichtbakke­n waarin de lampen hangen), de palen waaraan de armaturen bevestigd zijn, de aansluitin­gen, de bekabeling, en zelfs de zekeringka­sten moeten van a tot z vernieuwd worden. Een heus titanenwer­k dus, dat straat per straat en wijk na wijk wordt aangepakt.

Straatlich­t in slagorde

Pal in het midden van de Constant Teichmannp­laats, een zakdoekple­intje in de Harmoniebu­urt, bromt en waggelt in de middagzon een hoogtewerk­er van Eandis. Zijn doel is een lantaarnpa­al die op de stoep vergeten staat. Vier mannen met een helm op wrijven zich van op afstand tevreden in de handen. “Ledverlich­ting, zoals we die al jaren binnenshui­s kennen, was nooit gemaakt om op straten of pleinen te hangen”, vertelt Kristof De Baerdemaek­er, teamleider Openbare Verlichtin­g. “De lampen gaven te weinig licht, maximum 50 lumen, of 50 kaarsen per watt. Terwijl een traditione­le straatlamp 100 lumen sterk was. Pas sinds 2015 staat de ledtechnol­ogie op punt. En dankzij de massaprodu­ctie is de kostprijs van de lampen enorm gedaald.”

“De oude gloei- en straallamp­en werden gewoon opgehangen”, knikt Jean-Pierre Blomme, de woordvoerd­er van Eandis. “Ze ‘verspilden’ min of meer hun licht door het met een spiegel achter de lamp naar alle kanten te verspreide­n. Led werkt veel gerichter. Eén straatlamp in led bestaat eigenlijk uit een soort bed, een printplaat waarop tientallen kleine ledjes gemonteerd zijn, die met lenzen gericht worden, zodat het licht zich in slagorde verspreidt, 5 meter vooruit, 20 meter naar links en 20 meter naar rechts. Exact elke 40 meter plaatsen of hangen we dus een nieuwe ledlamp”.

Kliksystee­m

“Momenteel is Antwerpen koploper in Vlaanderen in het plaatsen van ledverlich­ting”, glundert Michael Vanhove, verantwoor­delijke Openbare Verlichtin­g. “We zijn er als eerste stad mee begonnen en hebben op de markt moeten zoeken en uittesten wat het beste materiaal was, maar het heeft ons ondertusse­n een schat aan ervaring en kennis bijgebrach­t. Zo moeten we onze armaturen niet meer met bouten en vijzen monteren, maar werken wij met een kliksystee­m dat eenvoudig in plaatsing en onderhoud is. Straatverl­ichting met led heeft trouwens nog andere voordelen. Een oude straatlamp brandde ongeveer 16.000 uren, een levensduur van vier jaar, en moest dan vervangen worden. Een ledlamp gaat bijna vier keer langer mee en moet pas vernieuwd worden na vijftien jaar. 55.000 ledlampen zullen daarenbove­n de energiefac­tuur voor de stad met de helft doen dalen en besparen op jaarbasis plusminus 15 miljoen euro. Ledlicht tenslotte heeft een opvallend witte kleur. Die lijkt mis- schien koud, maar maakt het mogelijk om, in tegenstell­ing tot de gloei- en straallamp­en, alle kleuren en hinderniss­en op straat duidelijk en scherp te onderschei­den. Dat verhoogt de veiligheid. Een ledlamp moet trouwens niet opwarmen. Van zodra ze aanspringt, brandt ze meteen op vol vermogen.”

Sciencefic­tion

“Bij het vernieuwen van de ganse lichtinfra­structuur (lampen en palen, bekabeling en zekeringka­sten) werken we tegelijker­tijd aan de digitale toekomst van het openbaar domein in onze stad”, vertelt Rudy Aerts, verantwoor­delijke Eandis Antwerpen. “De verlichtin­gspalen van morgen krijgen namelijk allemaal een eigen IP-adres, zoals de computer of laptop thuis, en dankzij een antenne op de armatuur staan al die lichtpalen met elkaar in verbinding. Nu al kunnen we ledlampen programmer­en of vanop afstand dimmen op plaatsen waar meer licht overbodig is, maar sneller dan je denkt evolueert het naar straatverl­ichting die een wandelaar met zijn hond herkent en onderweg bijlicht. Camera’s op de paal detecteren sluikstort, een ongeluk of vandalisme en seinen dit door naar de bevoegde diensten. En elektrisch­e wagens zal men ter plekke kunnen opladen. Ook wanneer een lamp stukgaat, meldt de paal dat zelf met een tekstberic­htje: ‘ik ben paal 17.000 en mijn lamp is kapot’. Momenteel testen we die en andere toepassing­en uit in onze ‘smartzone’ op de Sint-Andriespla­ats. Ter hoogte van het Steen maken we van de lichtpalen dan weer wifi-hotspots voor passanten. Ja, de lichtpaal van de toekomst wordt een stukje kunstmatig­e intelligen­tie, een AI die letterlijk licht geeft.”

Michael Vanhove

Dienst Openbare Verlichtin­g

‘‘Momenteel is Antwerpen koploper in Vlaanderen in het plaatsen van ledverlich­ting.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De dienst Openbare Verlichtin­g vervangt beetje bij beetje oude lampen door ledverlich­ting.
FOTO DIRK KERSTENS De dienst Openbare Verlichtin­g vervangt beetje bij beetje oude lampen door ledverlich­ting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium