Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén tweet leidt tot diplomatie­ke rel

Beledigde oliestaat treft maatregele­n tegen Canada

- SILKE REMMERY

Geen Canadese ambassadeu­r meer in Saudi-Arabië en vice versa, afgelaste vluchten van Saudi Airlines richting Toronto en een oproep aan duizenden Saudische studenten om Canada te verlaten. Dat is het resultaat van een geëscaleer­de discussie tussen de oliestaat en het Noord-Amerikaans­e land. En dat allemaal door één tweet.

Op minder dan een week tijd is de relatie tussen Canada en Saudi-Arabië volledig verziekt. De aanleiding? Mensenrech­tenactivis­te Samar Badawi, een Saudisch-Canadese vrouw wiens ijver voor gelijke vrouwenrec­hten in de oliestaat heeft geleid tot haar arrestatie.

Onterecht, vindt de Canadese minister van Buitenland­se Zaken Chrystia Freeland. Op Twitter schreef ze vorige donderdag dat ze verontrust was over die arrestatie. “Canada steunt de familie van Badawi in deze moeilijke tijd en roept op om zowel Samar Badawi als haar broer Raif

(die sinds 2012 in de cel zit omdat hij de Saudische overheid bekritisee­rde, red.)

vrij te laten.” De Canadese ambassade zette die oproep kracht bij door zelf in een tweet de onmiddelli­jk vrijlating van de Badawi’s en alle andere vreedzame mensenrech­tenactivis­ten te eisen.

Furieuze reactie

Daarop reageerde het Saudische ministerie van Buitenland­se Zaken gepikeerd dat ze niet gediend zijn met die “openlijke en flagrante inmenging in de binnenland­se aangelegen­heden”. “Elke poging om tussen te komen in onze binnenland­se aangelegen­heden betekent dat wij mogen tussenkome­n in de binnenland­se aangelegen­heden van Canada.” Wat de oliestaat dan ook deed door zijn ambassadeu­r uit het Noord-Amerikaans­e terug te roepen. En de Canadese ambassadeu­r in hoofdstad Riyad kreeg 24 uur tijd om het land te verlaten. Minister Freeland schreef op Twitter “diep bedroefd” te zijn over die uitzetting. Maar tegelijk liet ze ook optekenen dat “Canada altijd zal opkomen voor de beschermin­g van de mensenrech­ten, inclusief de vrouwenrec­hten en de vrijheid van meningsuit­ing”.

Handel stopgezet Dat statement deed de boel helemaal ontploffen, want Saudi-Arabië

kondigde maandag aan dat het voorlopig alle handel met Canada stopzet. Saudi Airlines vliegt intussen ook niet langer meer naar Toronto, hoewel het er al jaren een bestemming heeft. Saudische studenten in Canada worden zelfs gevraagd te verhuizen naar een ander land, waar ze hun studie kunnen afwerken.

Het diplomatie­ke conflict escaleerde zo erg dat de Verenigde Staten ter bemiddelin­g schoten. Ze vragen meer uitleg aan “goede bondgenoot” Saudi-Arabië over de gearrestee­rde activisten.

Chrystia Freeland

Minister van Buitenland­se Zaken

“Canada zal altijd opkomen voor de beschermin­g van de mensenrech­ten, inclusief de vrouwenrec­hten en de vrijheid van meningsuit­ing.”

 ?? FOTO AFP ?? Samar Badawi, een Saudisch-Canadese activiste werd opgepakt in Saudi-Arabië omdat ze strijdt voor gelijke vrouwenrec­hten.
FOTO AFP Samar Badawi, een Saudisch-Canadese activiste werd opgepakt in Saudi-Arabië omdat ze strijdt voor gelijke vrouwenrec­hten.
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium