Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België heeft duurste stroom binnen EU

Test-Aankoop wil dat regering btw op elektricit­eit weer verlaagt van 21% naar 6%

- TEX VAN BERLAER

Nergens in De EU betalen gezinnen zo veel voor hun elektricit­eit als in België. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. De koppositie wordt mee bepaald door de netwerkkos­ten, die ook al het hoogst zijn van alle EUlanden. Test-Aankoop vraagt dat de regering de btw op elektricit­eit weer verlaagt van 21% naar 6%.

“De elektricit­eitsfactuu­r is de laatste jaren gewoonweg onbetaalba­ar geworden voor huishouden­s.” Zo reageert de consumente­norganisat­ie Test-Aankoop op de laatste cijfers van het Europees statistiek­bureau Eurostat. Daaruit blijkt dat inwoners van geen enkel ander EU-land zo veel betalen voor hun elektricit­eit als in de Belgen. Eurostat berekende de kosten door de stroomprij­s samen te tellen met de netwerkkos­ten, waaronder distributi­e en transport. Ook de btwtarieve­n zitten mee in de berekening.

Zo betalen Belgische gezinnen zo’n 28 eurocent per kilowattuu­r elektricit­eit. Ter vergelijki­ng: het Europees gemiddelde bedraagt zo’n 20 eurocent. Alleen Denemarken komt in de buurt van onze positie.

Wie een pak minder geld wil neertellen voor zijn stroom, verhuist best naar Bulgarije of Litouwen. Daar schommelen de prijzen rond de 10 eurocent.

Maar eigenlijk moet je het niet eens zo ver van huis zoeken. Ook buurlanden Frankrijk (17 eurocent) en Nederland (15 eurocent) betalen heel wat minder voor hun stroomfact­uur.

Duitsland, traditione­el in de kopgroep van de duurste landen, werd evenwel niet in cijfers opgenomen.

Subsidies

Volgens de Vlaamse energiereg­ulator Vreg wordt de hoge prijs mee bepaald door kosten die de netbeheerd­ers, zoals Infrax of Elia, moeten maken. Zo verplicht de overheid hen om zelf bepaalde subsidies toe te kennen, of om groenestro­omcertific­aten op te kopen. Die kosten rekenen de beheerders door aan de klanten, waardoor die zich blauw betalen aan stroom.

Voor N-VA is het een signaal om “rationeler” om te gaan met subsidies. “Overmatige subsidies die te lang te hoog blijven, zijn een grote boosdoener”, zegt Kamerlid Bert Wollants. “Net daarom moeten we waakzaam zijn voor de kosten die aan het nieuwe Energiepac­t gekoppeld zijn. Meer subsidies die verrekend worden met de energiefac­tuur, zoals die voor gascentral­es, dreigen het totaal nog een heel eind op te krikken. ”

Oppositiep­artij sp.a haalt de cijfers dan weer aan om haar eis voor een btw-verlaging kracht bij te zetten. “Die moet opnieuw naar omlaag van 21% naar 6%.” Een wens die TestAankoo­p mee onderschri­jft. “De overheid moet de stroomfact­uur van de gezinnen niet langer als een belastingb­rief beschouwen”, klinkt het.

Voor gas in middenmoot

Tot slot nog een lichtpuntj­e: op het vlak van gasprijzen zitten we niet vooraan in het peloton, maar bevinden we ons ergens in de middenmoot tussen Slovenië en Tsjechië.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium