Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Een eigen slachthuis om onverdoofd te kunnen slachten; vindt u dat kunnen?

-

Geen automatism­e

Waarom moet het steeds deze richting uit? Godsdienst is een drukmiddel geworden. Doe een schaap een hoofddoek om, maar hak het niet onverdoofd in stukken. Mens, denk eraan dat je niet de heer van het leven bent. Als je lijden kan uitsluiten, is er plaats voor een menselijke­r omgaan met het dier dat je tot voedsel neemt. Een dier slachten mag geen automatism­e worden zoals een lekke fietsband uit elkaar halen. Godsdienst die pijn doet aan het leven dient tot niets of niemand.

KURT GIJSEN, KAPELLEN

Wentelen in tradities

Ik vind dat dit gewoon niet kan. Allochtone­n klagen, soms terecht, dat ze gediscrimi­neerd worden. Maar het is absoluut niet meer van deze tijd dat dieren pijn moeten lijden wanneer ze geslacht worden. Dat is ook fout aan de islam. Deze godsdienst blijft zich wentelen in de tradities van voorouders zonder zich te willen aanpassen aan de tijdgeest. En dat komt hun integratie zeker niet ten goede.

RIA THONÉ, SCHILDE

Gewoon geen slachthuiz­en

Hoe minder slachthuiz­en, hoe beter. Ik ben volledig tegen de bouw van een nieuw slachthuis, zeker als men van plan is om onverdoofd te slachten. We leven in 2018, dat dit nog mogelijk is of aanvaard wordt, vind ik er totaal over, geloofsove­rtuiging of niet. Dierenwelz­ijn is prioritair, spijtig genoeg is dat nog steeds dweilen met de kraan open. Het wordt hoog tijd dat mensen beseffen dat een dier ook gevoelens heeft en pijn voelt.

INGRID VAN GROOTEL, SCHOTEN

Genoeg technieken

Ik heb niets tegen de islam en moslims, maar onverdoofd slachten kan echt niet meer in de 21ste eeuw. Er zijn genoeg technieken om te voldoen aan onze wetgeving tegen dierenleed en aan hun godsdienst­ige voorschrif­ten.

ALEX DE ROECK, EDEGEM

Vegetarisc­h Mijn overweging­en gaan niet over halal of koosjer. Wil een gelovige halal of koosjer

kopen, dan is dat een vrije keuze. Godsdienst­en verbieden om beesten te verdoven voor het slachten, ontgaat mij volledig. Vele honderden jaren geleden werd er niet verdoofd, nooit. Inmiddels is de maatschapp­ij verder geëvolueer­d. Vanuit puur dierenwelz­ijn is het voorafgaan­d verdoven van slachtvee een hele vooruitgan­g. En dan nog: we eten best weinig vlees, moslims, joden, christenen en vrijdenker­s. En willen wij ons niet aanpassen en blijven eisen dat halal en koosjer niet mogen verdoofd worden, dan is de enige oplossing vegetarisc­h eten. Niemand zal daarvan doodgaan of het ticket voor de hemel kwijtspele­n.

MICHEL DEPAEPE, RUMST

Religies zijn passé Men zou alle burgers voorlichti­ng moeten geven dat alle religieuze regels de grootste

larie zijn die er op de wereld bestaan. Dat religies een uitvinding zijn uit een zeer lang vervlogen tijd, toen martelinge­n en onderdrukk­ing schering en inslag waren. Nu nog worden leugens geïndoctri­neerd tot bij onschuldig­e kinderen, iets wat wet- telijk zou moeten worden vervolgd.

PATRICK DE WILDE, ZOERSEL

 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium