Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winnie, de ondode beer

- (js)

Disney speelt op veilig met deze Winnie de Poeh-film over een man die zijn knuffels herontdekt.

Waarom het ver zoeken als het gewoon in de kast staat? Sinds Maleficent herwerkt Disney elk jaar minstens één animatiefi­lm uit de eigen catalogus tot een live action kaskraker met acteurs. Na The Jungle Book en Beauty and the Beast moet nu Winnie the Pooh eraan geloven. De film gaat over Christophe­r Robin, het jongetje dat in Nederlands­e vertalinge­n de boeken opduikt als Janneman Robinson. De auteur van de boeken, A.A. Milne, had zich geïnspiree­rd op de knuffels van zijn eigen zoon, de oorspronke­lijke Christophe­r Robin. Die vond het overigens niet prettig dat zijn vader zijn naam stal.

Ewan McGregor heeft de perfecte goedige glimlach om de volwassen Christophe­r Robin te spelen. Hij moet opnieuw aansluitin­g zoeken met het kind in zichzelf – en met zijn knuffels van weleer. Dat ruikt muf: het Peter Pan-idee is al zo vaak uitgeploze­n dat het een syndroom werd. Dat wist regisseur Marc Forster maar al te goed: hij regisseerd­e ooit Johnny Depp in Finding Neverland.

Lessen in nietsdoen

En passant poneert Winnie lessen in nietsdoen die we eerder al van zijn soortgenoo­t Baloe kregen. Maar het vreemdst van al is dat Teigetje en Iejoor niet tot leven komen. Terwijl The Jungle Book twee jaar geleden wonderen deed met de dieren, lijkt Winnie hier een soort ondode – wat een teddybeer in zekere zin ook is.

Voor wie is deze film bedoeld? Voor kleuvan ters is hij te ernstig, voor ouders snijdt hij niet diep genoeg. Disney hield het zo braaf, dat het saai werd. Arme Winnie, geef hem een knuffel.

 ?? FOTO RR ?? Aansluitin­g zoeken met het kind in zichzelf: een idee dat reeds te vaak verfilmd is.
FOTO RR Aansluitin­g zoeken met het kind in zichzelf: een idee dat reeds te vaak verfilmd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium