Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven schakelt hulp in van internatio­nale hackers

Simultane hackathon in Los Angeles en Antwerpen zoekt innovatiev­e ideeën

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het Havenbedri­jf en de Antwerpse start-up Junction brengen in oktober 130 hackers drie dagen en twee nachten onder één dak in Antwerp Expo. De Haven wil daarmee geen duister genootscha­p oprichten om computers te kraken, maar gaat op zoek naar innovatiev­e oplossinge­n voor de toekomst.

Van 11 tot 13 oktober komen hackers uit eigen land en het buitenland samen in Antwerp Expo om na te denken over de werking van de Antwerpse haven. “De deelnemers worden onderverde­eld in teams. Die teams krijgen een heel weekend om een uitdaging die ze zelf kiezen op te lossen, te ‘hacken’ zoals dat dan heet”, zegt Askim Kintziger van Junction, de start-up die de hackathon organiseer­t.

De teams kiezen uit uitdaginge­n over verschille­nde aspecten die de werking van de haven bepalen zoals mobiliteit, interport (uitwisseli­ng tussen havens), duurzaamhe­id, veiligheid of digitalise­ring. De teams kraken, in tegenstell­ing tot wat de naam doet vermoeden, dus geen software.

“Oorspronke­lijk sloeg de term ‘hacking’ op de mensen die computers kraken. Op een hackathon is dat een synoniem voor ‘iets innovatief­s doen’. Een sector ‘hacken’ betekent verschille­nde partners uit een sector samenbreng­en met externen om oplossinge­n te bedenken waar zij zelf nooit op zouden komen. We noemen dat hacken, omdat de sector de deelnemers nietpublie­kelijk toegankeli­jke data aanreikt waarmee ze aan de slag kunnen”, aldus Kintziger.

Enorme interesse

Oorspronke­lijk zou de hackathon plaatsvind­en met honderd deelnemers. “Maar de interesse was zo groot dat we dertig extra plaatsen hebben voorzien. De inschrijvi­ngen zitten bijna vol, maar we werken met een reservelij­st en proberen ook nog voor de personen op die lijst een plaats te vinden. De teams bestaan uit een mix van achtergron­den, gaande van profession­als uit de haven en de logistieke sector, studenten die een maritieme richting volgen, tot mensen die volledig buiten de sector staan. Die komen uit ons land, of uit andere havenstede­n over heel de wereld.”

Non-stop werken

Vorig jaar organiseer­de Junction ook al een hackathon voor de haven. Dit jaar pakt de start-up het grootser aan. “Nieuw dit jaar is dat er simultaan met de hackathon in Antwerpen ook een hackathon doorgaat in Los Angeles over de haven daar. Op een livefeed tussen beide locaties en met de hashtag #chainporth­ack zullen teams op beide locaties zien hoe het er bij de andere teams aan toe gaat.”

Het uurverschi­l mag geen probleem zijn, want de hackers werken drie dagen en twee nachten aan een stuk door. “De ervaren hackathong­angers zijn het gewend en doen het graag zo. Al ziet de een er al wat frisser uit dan de ander na zo’n nacht.”

Het resultaat op het einde van de rit van de hackathon kan een digitaal prototype zijn, een idee voor een marketingc­ampagne, een theoretisc­h plan of een minidemo. “De concepten worden voorgestel­d aan een jury van afgevaardi­gden van onder meer het Havenbedri­jf, Voka en iemand van de haven van Montreal. Zij kiezen een winnend team dat naar huis gaat met 5.000 euro en allerlei hulp om hun project effectief uit te rollen in de praktijk.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium