Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broers Thomas Wils (Lierse Kempenzone­n) en Stef Wils (Lyra-Lierse) willen goede verstandho­uding tussen beide clubs

- GERT GYSEN

Ze wonen op zo’n honderd meter van elkaar en hebben beiden een verleden bij het ter ziele gegane Lierse SK. Vandaag spelen ze elk voor een andere erfgenaam van Lierse: Thomas Wils bij Lierse Kempenzone­n, Stef Wils bij Lyra-Lierse. Dreigt er een familievet­e bij de broers uit Vosselaar?

Even terug naar het einde van vorig seizoen. Koninklijk­e Lierse Sportkring krijgt geen licentie voor het profvoetba­l en gaat even later failliet. Een deel van de supporters - onder de noemer ‘Lierse voor Altijd’ - neemt het heft in handen en knoopt gesprekken aan met andere clubs om - naar het voorbeeld van Beerschot Wilrijk - Lierse nieuw leven in te blazen. Een samenwerki­ng met Lyra komt uit de bus. Maar op hetzelfde moment start een deel van het oude bestuur gesprekken op met Oosterzone­n. Met resultaat, want wat later wordt Lierse Kempenzone­n boven het doopvont gehouden. En zo hebben we nu dus twéé clubs die claimen de rechtmatig­e erfgenaam te zijn van het oude Lierse. Ze doen allebei sterk hun best om zo veel mogelijk Liersefans aan zich te binden. Door allebei in het geel-zwart te spelen, bijvoorbee­ld. Maar ook door oude Lierse-spelers in hun ploeg te houden. En zo gebeurde het dat er ‘een Wils’ rondloopt bij beide clubs. Stef (36), die tussen 1999 en 2006 116 keer voor Lierse voetbalde en de laatste drie jaren actief was in Hongarije, speelt bij Lyra-Lierse in de derde amateurkla­sse. En Thomas (28), die tussen 2009 en 2018 in totaal 190 wedstrijde­n bij Lierse SK speelde, komt uit voor Lierse Kempenzone­n in de eerste amateurkla­sse. ‘Waar een Wils is, is een weg’, moeten beide clubbestur­en hebben gedacht.

Zijn er nu ten huize Wils discussies over welke club de rechtmatig­e erfgenaam is van Lierse?

Stef Wils: “Nee, hoor. (lacht) Bij de supporters leeft dat wel. Het is spijtig dat het zo is gelopen. Na het faillissem­ent hebben de supporters zelf het initiatief genomen om iets op poten te zetten, maar dan zijn er enkele mensen uit het bestuur met een ander idee op de proppen gekomen. Dat is het spijtige aan dat verhaal. Een stad als Lier kan maar één grote club hebben. Dit was misschien wel dé kans om één club te maken. Maar dan gaat het plots ook over postjes… Maar

“Maged Samy is met de juiste bedoelinge­n naar België gekomen, maar hij heeft zich laten omringen door foute personen. Veel mensen wilden profiteren van zijn goede wil. En van zijn geld.” Thomas Wils Lierse Kempenzone­n “In mei twee kampioenen­vieringen op het stadhuis van Lier? Daar zou ik direct voor tekenen!” Stef Wils Lyra-Lierse

goed, je kan er niet over blijven zeuren. Het is nu zo. Ik heb ook geen negatieve gevoelens ten opzichte van Lierse Kempenzone­n.”

Thomas Wils: “Ik vind het vooral jammer voor de supporters. Onder die mensen heerst nu verdeeldhe­id. Het mooiste zou zijn dat de mensen naar de twee clubs gaan kijken.”

Stef Wils: “Alleen spelen we nogal vaak tegelijker­tijd thuis. Dat had de kalenderma­ker beter moeten regelen. Lierse Kempenzone­n heeft het voordeel dat ze op het Lisp spelen. Veel fans zijn gehecht aan die plek.”

Thomas, jij bent van Lierse SK naar Lierse Kempenzone­n gegaan. Heb je het gevoel dat het nog steeds dezelfde club is?

Thomas Wils: “Het is toch anders. We trainen op de velden van Oosterzone­n. Er zijn nog wel een paar spelers van vorig seizoen. En wat mensen uit de jeugd. Ook Roel Rymen en ‘mama Chriske’ (die bij Lierse jarenlang in het spelershom­e stond, red.)

zijn er. Maar het bestuur is anders en je ziet ook veel nieuwe gezichten, hé. Het is een echte mix geworden. Eigenlijk is het een nieuwe club met hetzelfde embleem en dezelfde visie als het Lierse van voor de doortocht van Maged Samy. Met de bedoeling een Kempense club te zijn, met veel jeugd die kan doorstrome­n. Maar het grootste verschil is dat 99 procent van de kern Vlamingen zijn. Ik had het nog nooit eerder meegemaakt dat de oefeningen op training in het Nederlands worden uitgelegd. Dat schept wel een band. Na de eerste trainingsw­eek zijn we met bijna twintig spelers iets gaan drinken. De vorige jaren kon dat niet. Dat was dan met vijf of zes man, steeds dezelfden.” Werden jullie ook benaderd door het andere Lierse? Stef Wils: “Ik niet.”

Thomas Wils: “Ik heb altijd wel contact gehouden met Eric Van Meir. Maar gewoon omdat hij geïnteress­eerd was hoe het met me ging. Hij grapte dan dat er bij Lyra-Lierse altijd plaats voor mij zou zijn. Maar hij wist ook wel dat mijn sportieve ambitie nog hoger lag. Als ik drie weken geleden nog geen club zou hebben gevonden, dan waren ze misschien wel op de proppen gekomen.” Toen Lierse Kempenzone­n werd opgericht, heb je dan meteen ‘ja’ gezegd?

Thomas Wils: “Ik heb daar wel wat tijd over laten gaan. Ik wilde zo hoog mogelijk blijven voetballen. Maar na een tijdje heb ik toch beslist om het te doen.” Thomas, jij hebt bij Lierse bijna de volledige periode onder Maged Samy meegemaakt. Hoe kijk je daar op terug?

Thomas Wils: “Hij was met de juiste bedoelinge­n naar België gekomen, maar heeft zich laten omringen door de foute personen. Er zijn veel mensen die hebben willen profiteren van zijn goede wil. En van zijn geld. Hij was makkelijk te overhalen om ergens in te investeren. En als het dan minder goed ging, wilde hij alles plots veranderen. Hij was heel beïnvloedb­aar en impulsief. Die 70 miljoen die hij heeft verloren, dat zegt genoeg.”

Stef Wils: “De mensen zagen hem als een nieuwe investeerd­er in het Belgisch voetbal en dat trok mensen aan die denken dat ze daaraan geld konden verdienen. In het begin trok hij veel vedetten aan en dacht hij dat het zou lukken om met zijn academie spelers aan Barcelona te verkopen. Dat lukte niet, maar dan is hij achter de feiten beginnen aan te hollen, ook nog eens gedegradee­rd… En hij moest ook verantwoor­ding afleggen aan zijn broer bij Wadi Degla. Dus na een tijd ging ook daar de geldkraan toe.”

Thomas Wils: “Hij heeft te veel beloofd dat hij niet kon waarmaken.”

Stef Wils: “Communicat­ief was hij ook niet zo sterk, hé. Als een voorzitter van een profclub op Facebook in discussie gaat met zijn eigen supporters... Dan is het niet onbegrijpe­lijk dat die mensen gaan protestere­n.” Voor de periode Samy was Lierse ook bijna failliet. Hebben jullie het gevoel dat de bestuurder­s van de twee opvolgers zich ervan bewust zijn dat het blijkbaar toch niet zo eenvoudig is om een leefbare profclub uit de grond te stampen in Lier?

Stef Wils: “Ik denk dat er in Lier niet altijd de juiste mensen op de juiste plaats zaten. Dat is in een profclub wel noodzakeli­jk. Maar ik geloof wel dat het leef baar is als je het goed aanpakt. Bij ons hebben de supporters bijvoorbee­ld medezeggen­schap.” Krijgen we in mei twee kampioenen­vieringen op het stadhuis van Lier?

Thomas Wils: “Dat zal dan toch niet op dezelfde dag zijn. (lacht) Maar het is een doel voor beide clubs, denk ik.”

Stef Wils: “Ik zou er voor tekenen. Maar het zal niet makkelijk worden. We hebben allebei de ambitie om dat waar te maken, maar het zal op het veld moeten gebeuren. Voor Lyra-Lierse is het de bedoeling om binnen de twee jaar te promoveren. Maar als het nu al kan, graag natuurlijk.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium