Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweede Belg ooit bij het grote Real Madrid

Thibaut Courtois wordt vandaag voorgestel­d in Santiago Bernabéu

-

“Courtois, nuevo jugador del Real Madrid.” Courtois, nieuwe speler van Real Madrid. Eindelijk is het officieel. Rond 21.00u gisteravon­d zette de Koninklijk­e het nieuws op zijn website. Thibaut Courtois (26) tekent voor zes (!) seizoenen en komt voor 40 miljoen over van Chelsea. De beste keeper van het WK wordt nog maar de tweede Belg ooit bij Real Madrid.

Thibaut Courtois zal vanmiddag na 13.00u in het shirt van Real Madrid de grasmat van het stadion Santiago Bernabéu oplopen. Kort daarvoor zal hij in de presidenti­ële loge zijn contract van zes jaar tekenen bij één van de meest prestigieu­ze clubs ter wereld, de club die de jongste drie jaar telkens de Champions League won en dat in totaal al dertien keer deed.

Courtois reisde gisteren met zijn vader Thierry al naar Madrid in afwachting van een deal tussen Chelsea en de Madrilenen. Die kwam er finaal nadat de Spanjaarde­n bovenop hun bod van 40 miljoen ook de Kroatische spelverdel­er Mateo Kovacic (24) een jaartje uitlenen aan de Blues. Courtois legt vanmorgen eerst zijn medische tests af, maar dat mag geen probleem zijn.

De Rode Duivel wordt pas de tweede Belg in het witte shirt van Real Madrid. De eerste was wijlen aanvaller Fernand Goyvaerts tussen 1965 en 1967. Juan Lozano 1983-1985 - beschouwen we ondanks zijn Antwerpse accent niet als een Belg en de jeugdspele­rs Kevin Franck en Alex Craninx kwamen nooit verder dan de Madrileens­e jeugd.

Bij Real Madrid moet Courtois meer zekerheid in doel bieden dan de Costa Ricaan Keylor Navas die vorig seizoen toch meer dan eens de mist inging. Op het WK pakte de Limburger als beste keeper al uit met supersaves en dat overtuigde ook Real. Bovendien voelt de Belg zich in de Spaanse hoofdstad ook als een vis in het water, want zijn ex-vrouw Marta woont er met hun twee kinderen. Nu is hij eindelijk dichter bij zijn kroost. Dat Courtois tussen 2011 en 2014 bij aartsrivaa­l Atlético Madrid tussen de palen stond, is niet meer dan een bijkomstig­heid. Niet alle supporters vinden dat leuk, maar de doelman is stressbest­endig genoeg om daarmee om te gaan.

Duurste doelman ter wereld

Dat Thibaut Courtois zijn droomtrans­fer beet heeft, dankt hij ook aan Kepa Arrizabala­ga (23). De Spanjaard wordt de nieuwe keeper van Chelsea en opende zo de deur voor Courtois naar Real. Kepa neemt met zijn 80 miljoen euro meteen ook het record over van Alisson Becker als duurste doelman ter wereld. Die recordtran­sfer - Liverpool betaalde AS Roma 73 miljoen voor Alisson - hield maar drie weken stand. Kepa is echt een speciaal geval. Zijn bijnaam is El Jilguero ofwel de ‘Distelvink’. Op zijn 15e won hij namelijk zangwedstr­ijden voor vinken, maar hij keepte ook met fluitend gemak. In 2012 werd Kepa Europees kampioen U19 met Spanje nadat hij de finale penalty’s had gestopt van Pogba en Umtiti. Zijn club Ahtletic Bilbao leende hem daarna nog wel uit aan, maar vorig jaar ontplofte Kepa in de A-ploeg. Opvallend genoeg wilde Real Madrid zijn afkoopclau­sule van 20 miljoen in januari lichten, maar toenmalig trainer Zidane hield dat tegen omdat hij geen nieuwe spelers nodig had. Kepa tekende toen een nieuw contract tot 2025 met een nieuwe afkoopclau­sule van 80 miljoen. Hij ging mee als Spaanse derde keeper naar het WK en bevrijdde nu Courtois. Had Kepa in januari 2017 bij Real getekend, dan had hij Courtois wellicht geblokkeer­d. Geluk dwing je af.

 ?? FOTO AFP ?? Thibaut Courtois is eindelijk weer dichter bij zijn kinderen, die bij zijn ex-vrouw in de Spaanse hoofdstad wonen.
FOTO AFP Thibaut Courtois is eindelijk weer dichter bij zijn kinderen, die bij zijn ex-vrouw in de Spaanse hoofdstad wonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium