Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regen houdt massa niet tegen op eerste dag Jazz Middelheim

Eerste dag brengt ongeziene volksverhu­izing op de been

- (bs)

Na de loden hitte van de laatste weken ging Jazz Middelheim gisteravon­d onder een donkergrij­ze hemel van start. Op zich niet zo erg, want het perfecte festivalwe­er is nu eenmaal liefst iets koeler, en zoals bekend speelden de concerten aan Park Den Brandt zich onder tentzeil af. Op de openingsda­g zetten vooral de Belgen uitstekend­e prestaties neer, naast – uiteraard – grote publiekstr­ekker Kamasi Washington.

Het was even schrikken wanneer je het festivalte­rrein opwandelde. Geen water in de vijver – de eenden zaten er wat wezenloos bij – en ook geen stoeltjes te bekennen in de grote tent. Vooral dat laatste had iets weg van een paleisrevo­lutie bij het jazzpublie­k, dat traditione­el wat meer op luxe is gesteld. Eén blik op de affiche en je begreep meteen waarom. Opener Bram Weijters’ Crazy Men bracht meteen verrassend veel volk op de been en zette er samen met een strakke ritmesecti­e en drie blazers meteen een stevige swing in. Het merendeel van het repertoire bestond uit Belgische compositie­s van jazzgroten uit de jaren 70, die door de band in een eigentijds­e verpakking werden gestopt. Een uitstekend idee, want zo kon het publiek kennismake­n met het werk van onder meer Jack Van Poll, Marc Moulin en Koen De Bruyne, naar wiens Here Comes the Crazy Man de band zich genoemd had. Tussendoor passeerde ook werk van Bill Frisell en Herbie Hancock, en het moet gezegd: het repertoire van deze iconen torende niet noemenswaa­rdig boven het Belgische werk uit. De Crazy Men – stuk voor stuk jonge honden – tekenden voor een van de meest dynamische openers die het festival de laatste jaren op het podium had gehad. Kortom: een goed begin.

De vorige keer dat Taxi Wars op Middelheim speelde, viel de regen bij bakken uit de lucht, maar het leverde wél een ronduit memorabel concert op. Ook nu wisten Tom Barman en zijn vrienden van meet af aan te overtuigen met een strakke, hoekige set die tjokvol nieuwe nummers was gestouwd. Volgend jaar verschijnt er een derde cd van dit gezelschap en de eerste indruk was dat die een stuk bedachtzam­er klonken dan het vorige werk. Met wat meer klemtoon op piano ook. Maar ook bij deze eerste kennismaki­ng lieten ze meteen een sterke indruk na. Barman blijf je uiteraard voor eeuwig en één dag met dEUS associëren. Maar voor danslustig­e oren hoefde Taxi Wars daar niet voor onder te doen.

Wonderkind Kamasi

Eerlijk is eerlijk: ondanks al die Antwerpse klasse was het publiek vooral voor Kamasi Washington gekomen. Het nieuwe wonderkind van de jazz maakte eerder al grote sier op Gent Jazz, en leverde met zijn laatste twee platen echte mijlpalen af, die ook buiten de traditione­le jazz ruime weerklank vonden. Ook op Middelheim verkondigd­e hij een boodschap van hoop, broedersch­ap en vrede. Klinkt melig maar de muziek bruiste als aspro in een glas water. Elk bandlid kreeg zijn plek in de schijnwerp­er en vooral bassist Miles Mosley imponeerde met een waanzinnig­e versie van Abraham.

Het publiek genoot met volle teugen en zelfs de wolkbreuk boven het festivalte­rrein kon de pret niet drukken. En toen moest afsluiter Black Star nog komen. Kortom: een memorabele avond.

Lees het volledige verslag op www.gva.be

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Uitstekend­e prestaties van de Belgen op de eerste dag van Jazz Middelheim, maar de publiekstr­ekker was toch het nieuwe wonderkind Kamasi Washington.
FOTO VICTORIANO MORENO Uitstekend­e prestaties van de Belgen op de eerste dag van Jazz Middelheim, maar de publiekstr­ekker was toch het nieuwe wonderkind Kamasi Washington.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium