Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse lucht in alle kleuren van de regenboog

Startschot van vijfdaagse Antwerp Pride

- REBECCA VAN REMOORTERE

Dankzij de New Yorkse Yvette Mattern straalt de symbolisch­e regenboogv­lag dit weekend ook ’s avonds over de stad. Haar installati­e Global Rainbow schijnt vrijdag en zaterdagav­ond van Het Steen tot aan het M HKA. Gisteren werd alles getest.

Global Rainbow van Yvette Mattern reisde al langs Berlijn, Toronto, Miami en Londen. Deze vrijdag en zaterdag schijnt de installati­e voor het eerst bij ons. De kleurrijke lasers stralen telkens van 20.45u tot 1u op vijftien meter hoogte.

Bedankt, regen

Gisteren kwam Mattern haar kunstwerk persoonlij­k uittesten aan het Antwerpse Steen en dat leverde een fotogeniek beeld op. Het was nog iets te licht buiten om het werk al volledig tot uiting te zien komen, maar de gietende regen maakte voor een keer wel veel goed. “Als het regent, komt het werk het best tot zijn recht. Dan lijken de regendrupp­els wel glinsteren­de diamanten en worden de kleuren van de lasers nog intenser”, zegt Mattern.

De lasers schijnen dit weekend ’s avonds vanaf Het Steen tot de gevel van het M HKA op Het Zuid. “Ze reiken een tweetal kilometer ver en zijn op een heldere avond in het donker te zien van op veertig kilometer afstand. De lasers bewegen niet. Ze moeten een sterk beeld opleveren.”

De regenboog is het symbool van de homobewegi­ng, maar het is de eerste keer in Europa dat de kunstinsta­llatie van Mattern gelinkt wordt aan het thema. “Het werk is niet in die symboliek ontstaan. Ik raakte geïnspiree­rd door een opmerkelij­ke regenboog tijdens een wandeling bij Walden Pond in Massachuse­tts. Walden Pond was in de geschieden­is al vaak een inspiratie voor schrijvers en artiesten”, vertelt de kunstenare­s. “Na het zien van de regenboog net op die plek, raakte ik jarenlang bijna geobsedeer­d door regenbogen. Ik deed er onderwerk zoek naar en zocht er kunst over op met het idee om ooit zelf een

te maken rond regenbogen. Later heb ik de techniek gevonden voor Global Rainbow.” Azië en Zuid-Amerika

Dat Global Rainbow gebruikt wordt voor de Antwerp Pride maakt Mattern gelukkig. “In Massachuse­tts werd de installati­e ook al een keer aan een Pride-evenement gekoppeld. Nu gebeurt dat eindelijk ook in Europa. Voor mij gaat de Global Rainbow over diversitei­t en inclusie in het algemeen. Ze stelt een idealistis­che en utopische visie op de wereld voor waarbij we elkaar accepteren voor wie we zijn: moslim, zwart, blank, holebi of hetero.”

Na Antwerpen verhuist de Global Rainbow naar een volgende stad. “Sinds 2009 heb ik vijftien steden aangedaan met de installati­e. De regenboog is nog niet in Azië en Zuid-Amerika geweest. Om er echt een global regenboog van te maken, wil ik zeker nog naar daar trekken.”

Yvette Mattern Kunstenare­s

“Ze symboliser­en een wereld FOTO KIONI waarin we elkaar accepteren zoals we zijn.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Een laserregen­boog over de Scheldekaa­ien. Ze branden vandaag en zaterdag van 20.45u tot 1u.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Een laserregen­boog over de Scheldekaa­ien. Ze branden vandaag en zaterdag van 20.45u tot 1u.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium