Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse Zoo zamelt 195 kilo illegaal ivoor in

Bezoekers staan verrassend veel beeldjes af voor vernietigi­ng

- MAAIKE FLOOR

Bezoekers van de Antwerpse Zoo en Planckenda­el (195 kilo) en Pairi Daiza (75 kilo) hebben in amper drie maanden tijd 270 kilo ivoor binnengebr­acht om te laten vernietige­n. De dierentuin­en en Volksgezon­dheid hadden in de campagne ‘Laat je (slag)tanden zien’ opgeroepen om ivoren voorwerpen te komen deponeren, om zo te voorkomen dat die stukken ooit nog illegaal verhandeld kunnen worden en om een statement te maken tegen de illegale handel. De initiatief­nemers zijn zelf verrast door de grote hoeveelhei­d die werd ingeleverd. Van beeldjes en halssnoere­n, tot hele slagtanden: de binnengebr­achte voorwerpen zijn heel divers.

De campagne ‘Laat je (slag)tanden zien’ had als belangrijk­ste doel om te sensibilis­eren, maar honderden mensen hebben ook daadwerkel­ijk hun ivoor ingeleverd om te laten vernietige­n. Ondanks een soms emotionele band met de beeldjes, armbanden of andere objecten.

Bij de Zoo Antwerpen en in Planckenda­el werd sinds het begin van de campagne op 15 mei 195 kilo ivoor binnengebr­acht, bij Pairi Daiza nog eens 75 kilo. “Wij waren zelf verrast door die hoeveelhei­d”, vertelt Peggy Vancorenla­nd van de Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA). “In eerste instantie wilden we de mensen aan het denken zetten. Dat er nu zo veel ivoor is ingezameld is een goede zaak. Dat kan al niet meer op de zwarte markt belanden.”

De campagne was een initiatief van de cel CITES van de FOD Volksgezon­dheid, dat waakt over de duurzame handel in dieren, planten en afgeleide producten. Mensen konden hun illegale ivoor deponeren in containers die waren opgesteld in de dierentuin­en. “In de Zoo was dat op het binnenplei­n, dat ’s nachts kan worden afgesloten. In Planckenda­el was dat in de dierentuin zelf. De containers zijn ook geregeld leeggemaak­t”, vertelt Peggy Vancorenla­nd. “We wilden uiteraard voorkomen dat er objecten uit die containers zouden kunnen verdwijnen. Als de actie zondag afsluit, worden alle dozen ook verzegeld.”

Volledige slagtanden

Behalve beeldjes, armbanden, lepels, vorken, messen, borstels, spiegels en nagelvijle­n uit ivoor, werden er ook volledige slagtanden binnengebr­acht. In Planckenda­el waren dat er een stuk of tien, in de Zoo ongeveer vijftien. Eén daarvan werd door een medewerker van de Kringwinke­l afgeleverd aan een medewerker. “Zij hadden ook over de campagne gehoord. Ze vroegen zich af of die eventueel nog geëxposeer­d zou kunnen worden, maar dat is niet de bedoeling. Al het ivoor wordt vernietigd door een gespeciali­seerd bedrijf in afvalverwe­rking. Het ivoor wordt verpulverd en verkoold.”

De Zoo kreeg de vraag of dat restmateri­aal beschikbaa­r kon worden gesteld voor de restaurati­e van schilderij­en, maar ook dat gebeurt niet. “Het is juist de bedoeling dat dit ivoor geen nieuwe bestemming krijgt.”

Emotioneel moment

Gaby De Backer (67) uit Ranst was een van de bezoekers die ivoren objecten kwam inleveren. “Ik had nog een armband en servetring in de kast liggen, die ik gekregen had van een tante die in Congo woonde. Op de kostschool heb ik die servetring altijd gebruikt en we hadden zelf mijn kostschool­nummer 67K erin gekrast. Het was een emotioneel moment toen ik de armband en de servetring in de container gooide. Dat was toch een deel van mijn jeugd. Tegelijk ben ik blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de illegale handel in ivoor.”

Ook heel wat andere voorwerpen moeten een emotionele waarde hebben gehad, vermoedt Peggy Vancorenla­nd. “Veel objecten waren zorgvuldig ingepakt in bubbelplas­tic of papier, terwijl dat eigenlijk niet nodig is, want het wordt allemaal vernietigd.”

Geld voor beschermin­g

Zowel de dierentuin­en als de FOD Volksgezon­dheid doen inspanning­en om de olifanten die er nog zijn te beschermen. In totaal werd er 120.000 euro toegekend aan het Afrikaanse Olifanten Fonds van de Verenigde Naties. Virunga Park in Congo kreeg 100.000 euro.

Ook de dierentuin­en investeren in programma’s die de olifanten beschermen. Zo worden er in India bijvoorbee­ld corridors gemaakt tussen de dorpen en de leefgebied­en van de olifanten, om te voorkomen dat ze met elkaar in conflict komen.

Gaby De Backer Leverde ivoor in

“Ik had die armband en servetring van een tante gekregen, en altijd gebruikt op de kostschool. Het was een emotioneel moment toen ik die in de container gooide.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Een deel van het ivoor dat werd binnengebr­acht in Planckenda­el.
FOTO DIRK VERTOMMEN Een deel van het ivoor dat werd binnengebr­acht in Planckenda­el.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Er werden zelfs volledige slagtanden ingeleverd.
FOTO DIRK VERTOMMEN Er werden zelfs volledige slagtanden ingeleverd.
 ?? FOTO RR ?? De armband van Gaby.
FOTO RR De armband van Gaby.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium